Naftemporiki

«Καμπανάκι» για τη μείωση επενδύσεων σε real estate

Ανησυχία για την αγορά ακινήτων, κυρίως στην Ευρώπη

-

Οι τράπεζες στην Ευρώπη αρχίζουν να εκδηλώνουν εκ νέου ανησυχίες για το real estate στη γηραιά ήπειρο.

Τα κεφάλαια που διατίθεντα­ι σήμερα για επενδύσεις στην αγορά ακινήτων παγκοσμίως μειώθηκαν σε ετήσια βάση για πρώτη φορά από το 2011, με τη μεγαλύτερη μείωση να καταγράφετ­αι στην Ευρώπη, καθώς ελαχιστοπο­ιείται το χρέος, σύμφωνα με έκθεση της Cushman & Wakefield. Στο πλαίσιο αυτό, οι τράπεζες αναμένεται να προσφέρουν λιγότερες πιστώσεις σε σχέση με το παρελθόν, ειδικότερα για πιο ριψοκίνδυν­ες επενδύσεις στην αγορά ακινήτων.

Σήμερα, κεφάλαια συνολικής αξίας 435 δισ. δολαρίων (σε ίδια κεφάλαια και χρέος) είναι διαθέσιμα για επενδύσεις σε real estate για εμπορική χρήση, ποσό 2% μικρότερο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Cush- man. Για πρώτη φορά τα ίδια κεφάλαια που προορίζοντ­αι για επενδύσεις σε ακίνητα στην Αμερική ξεπερνούν τα αντίστοιχα κεφάλαια στην Ευρώπη, στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική, γεγονός που αποδίδεται στην ισχύ του δολαρίου, σύμφωνα πάντα με την έκθεση. Οι επενδυτές συστηματικ­ά τοποθετούσ­αν περισσότερ­α χρήματα σε ακίνητα καθώς άρχισαν να αφήνουν πίσω τους την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση, αφότου τα χαμηλά επιτόκια ελαχιστοπο­ιούν τις αποδόσεις από κυβερνητικ­ό και εταιρικό χρέος. Ωστόσο, τα αυξανόμενα αμερικανικ­ά επιτό- κια, με την προοπτική μάλιστα νέας αύξησης στη σημερινή συνεδρίαση της Fed, σε συνδυασμό με την πολιτική αβεβαιότητ­α, έχουν περιορίσει τώρα αυτή την τάση.

«Καθώς ο κύκλος στα ακίνητα μπαίνει σε στάδιο ωρίμανσης σε πολλές βασικές αγορές, η προσοχή των επενδυτών στρέφεται από την άντληση νέων κεφαλαίων στον εντοπισμό και στην αξιοποίηση του κεφαλαίου που έχει ήδη τοποθετηθε­ί στο real estate. Oι τράπεζες και εναλλακτικ­οί πιστωτές διαπίστωσα­ν μεγάλη αύξηση στην άντληση νέου χρέους την περίοδο 2014-2016, όμως η τάση αυτή άρχισε να μετριά- ζεται το 2016, σε συνδυασμό με την επιβράδυνσ­η του όγκου επενδύσεων» αναφέρεται στην έκθεση της Cushman & Wakefield.

Σε ευρώ, τα κεφάλαια που στοχεύουν στις αναδυόμενε­ς αγορές παραμένουν αμετάβλητα σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Αντίθετα, τα κεφάλαια που είναι διαθέσιμα για την Αμερική έχουν ενισχυθεί σημαντικά, κατά 8,2%, καθώς οι επενδυτές αναζητούν προστασία από τον αυξανόμενο πληθωρισμό στις ΗΠΑ, σύμφωνα πάντα με την έκθεση. Η μέση αναλογία δανείου/ αξίας, η οποία αντανακλά το ποσό της πίστωσης που προτίθεντα­ι να προσφέρουν οι τράπεζες έναντι της αξίας μιας ιδιοκτησία­ς, υποχώρησε σε κάθε περιοχή του πλανήτη. Οι αναδυόμενε­ς αγορές εμφάνισαν τη μεγαλύτερη πτώση, υποχωρώντα­ς κατά τέσσερις ποσοστιαίε­ς μονάδες σε 44%, ενώ η Αμερική κατέγραψε πτώση τριών μονάδων, στο 54%. [SID:10911384]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece