Naftemporiki

«Άλμα» εταιρικών εκδόσεων

Αυξημένες κατά 14% οι πωλήσεις ομολόγων

-

Οι επιχειρήσε­ις στις ΗΠΑ εκδίδουν ομόλογα με τους ταχύτερους ρυθμούς όλων των εποχών. Και τα σχέδια της Fed για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση του κόστους δανεισμού δεν φαίνεται να τις πτοούν.

Οι εκδόσεις χρέους από τις εταιρείες υψηλής επενδυτική­ς αξιολόγηση­ς(investment-grade) αναμένεται στο πρώτο τρίμηνο του 2017 να ανέλθουν στα υψηλότερα επίπεδα τουλάχιστο­ν από το 1999, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις σχεδόν από όλους τους τομείς -από την Apple μέχρι τη Morgan Stanley- έχουν εκδώσει ομόλογα, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 360 δισ. δολ. από τις αρχές του έτους, προσεγγίζο­ντας το προηγούμεν­ο ρεκόρ των 381 δισ. δολ. που είχε σημειωθεί το 2009, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Bloomberg. Με βάση τα έως τώρα στοιχεία, οι πωλήσεις ομολόγων είναι φέτος αυξημένες κατά 14% εν συγκρίσει με τις πωλήσεις-ρεκόρ της προηγούμεν­ης χρονιάς.

Το φθηνό κόστος δανεισμού, η άνοδος των μετοχικών αξιών, σε συνδυασμό με τα θετικά οικονομικά στοιχεία και τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσμα­τα τριμήνου συνέβαλαν στην αύξηση των εταιρικών εκδόσεων, όπως σημειώνει ο Ντόμινικ Παπαλάρντο, διαχειριστ­ής χρήματος στη McDonnell Investment Management.

Το premium που διεκδικούν οι επενδυτές για τοποθετήσε­ις σε εταιρικά ομόλογα έναντι των αντίστοιχω­ν αμερικανικ­ών κρατικών ομολόγων έχει υποχωρήσει σε χαμηλά πολλών ετών τις τελευταίες εβδομάδες, παρότι εταιρείες όπως η αεροπορική Delta Air Lines και Walt Disney έχουν αντλήσει από τις αρχές Μαρτίου πάνω από 78 δισ. δολ. μέσω ομολογιακώ­ν εκδόσεων.

Σημαντική είναι και η αύξηση στις εκδόσεις ομολόγων υψηλών αποδόσεων, επιστρέφον­τας δυναμικά μετά την πτώση του 2016. Οι εταιρείες αξιολόγηση­ς υψηλού ρίσκου (Junk) έχουν εκδώσει χρέος αξίας άνω των 72 δισ. δολ. από τις αρχές του έτους, έναντι 41,7 δισ. δολ. στο πρώτο τρίμηνο του 2016.

[SID:10911465]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece