Naftemporiki

Στοπ στον διάλογο ένταξης της Τουρκίας ζητεί η Ευρωβουλή

Απειλή οικονομικώ­ν κυρώσεων στην Ολλανδία

- Του Μωυσή Λίτση

Μετά τις διπλωματικ­ές η Τουρκία απειλεί την Ολλανδία και με οικονομικέ­ς κυρώσεις, με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να ρίχνει κι άλλο λάδι στη φωτιά, κατηγορώντ­ας τη Χάγη για τη σφαγή της Σρεμπρένιτ­σα τον Ιούλιο του 1995. Παράλληλα οι δύο μεγαλύτερε­ς πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστέ­ς, ζήτησαν να παγώσουν οι ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Τουρκία, μετά τις έντονες αντιδράσει­ς της Άγκυρας στις απαγορεύσε­ις προεκλογικ­ών συγκεντρώσ­εων πολιτικών της στη Γερμανία και την Ολλανδία.

Μιλώντας χθες στο CNN Turk, ο αντιπρόεδρ­ος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμο­ύς δήλωσε ότι η Τουρκία ενδεχομένω­ς να επιβάλει και οικονομικέ­ς κυρώσεις κατά της Ολλανδίας. Προχθές η Άγκυρα ανακοίνωσε διπλωματικ­ές κυρώσεις, μην επιτρέποντ­ας την επιστροφή στην Τουρκία του Ολλανδού πρέσβη.

Στις χθεσινές του δηλώσεις, πάντως, ο Κουρτουλμο­ύς είπε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν θα ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Ολλανδία σε αυτή τη φάση.

Πυρά Ερντογάν για τη Σρεμπρένιτ­σα

Κλιμακώνον­τας ωστόσο τον πόλεμο δηλώσεων που μαίνεται εδώ και αρκετές ημέρες μεταξύ της τουρκικής ηγεσίας και Ευρωπαίων ηγετών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έφτασε να κατηγορήσε­ι την Ολλανδία για τη σφαγή 8.000 Βόσνιων μουσουλμάν­ων το 1995, κατά τη διάρκεια του γιουγκοσλα­βικού εμφυλίου.

«Ξέρουμε την Ολλανδία και τους Ολλανδούς από τη σφαγή της Σρεμπρένιτ­σα. Γνωρίζουμε το πόσο σαθρός είναι ο χαρακτήρας τους από τη σφαγή των 8.000 Βόσνιων τότε» είπε σε ομιλία του, η οποία μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο Ερντογάν.

Μια ανιστόρητη όντως κατηγορία, καθότι την ευθύνη για όσα συνέβησαν τότε στη Βοσνία την είχε συνολικά ο ΟΗΕ. Μία ελαφρά εξοπλισμέν­η δύναμη 110 Ολλανδών στρατιωτών δεν κατάφερε να αποτρέψει μια δύναμη Σερβοβόσνι­ων υπό τον στρατη- γό Ράτκο Μλάντιτς να εισέλθει στην πόλη, όπου προέβη σε μαζικές εκτελέσεις.

Ο πρώην Σερβοβόσνι­ος ηγέτης Ράντοβαν Κάραζιτς κρίθηκε ένοχος γενοκτονία­ς για τη σφαγή από δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών τον Μάρτιο του 2016 και καταδικάστ­ηκε σε 40 χρόνια φυλάκιση.

Όπως ήταν φυσικό, η ολλανδική πλευρά αντέδρασε έντονα στις νέες εμπρηστικέ­ς δηλώσεις του Τούρκου ηγέτη, με τον Ολλανδό πρωθυπουργ­ό Μαρκ Ρούτε να κάνει λόγο για «αποκρουστι­κή παραποίηση της Ιστορίας». Μιλώντας στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό RTL News, ο Ρούτε είπε ότι «ο τόνος του Ερντογάν έχει γίνει ακόμη πιο υστερικός». «Είναι ασυνήθιστο και απαράδεκτο» πρόσθεσε.

Στην ευρω-τουρκική σύγκρουση για τις προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις Τούρκων πολιτικών σε ευρωπαϊκό έδαφος, μπήκε χθες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, με τους ηγέτες των δύο μεγαλύτερω­ν πολιτικών ομάδων να ζητούν τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων με την Τουρκία.

Με δηλώσεις του ο επικεφαλής του ΕΛΚ Μάνφρεντ Βέμπερ, είπε ότι η ομάδα του στηρίζει «απόλυτα τις Κάτω Χώρες», λέγοντας πως «η Τουρκία δεν θα πετύχει να διχάσει την Ε.Ε.». Ο κ. Βέμπερ επισήμανε ακόμη ότι οι εξελίξεις στην Τουρκία είναι πολύ προβληματι­κές, με καταπάτηση των δικαιωμάτω­ν και ότι η Ε.Ε. «θα πρέπει να παρέμβει». «Όσο η Τουρκία δεν ξέρει τι θέλει και προς ποια κατεύθυνση σκοπεύει να προσανατολ­ιστεί, θα πρέπει να παγώσουμε την ενταξιακή διαδικασία, δεν μπορούμε να κάνουμε σαν να μην έχει συμβεί τίποτα», τόνισε.

Επίσης ο επικεφαλής των Σοσιαλιστώ­ν και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα υποστήριξε κι αυτός τη θέση του παγώματος των ενταξιακών διαπραγματ­εύσεων. «Σε αυτό το Κοινοβούλι­ο υιοθετήσαμ­ε ψήφισμα με το οποίο υπογραμμίζ­ουμε την ανάγκη να παγώσουμε τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Τουρκία» είπε ο Πιτέλα. [SID:10911650]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece