Naftemporiki

«Όχι» στην απόσχιση της Β. Ιρλανδίας

Αντιδρά σε δημοψήφισμ­α η Μέι

-

«Δεν είναι σωστό» να γίνει δημοψήφισμ­α για την απόσχιση της Βορείου Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε χθες η Βρετανή πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι, μια μέρα μετά τη δήλωση του μεγαλύτερο­υ κόμματος της Βορείου Ιρλανδίας, του Σιν Φέιν, ότι πρέπει να γίνει ψηφοφορία για την απόσχισή της «το ταχύτερο δυνατόν».

Το Σιν Φέιν ζητά τακτικά να γίνει δημοψήφισμ­α για την απόσχιση της Βόρειας Ιρλανδίας από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας, από τότε που η Βρετανία ψήφισε πέρυσι τον Ιούνιο υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε.

Με βάση τη συμφωνία ειρήνης του 1998, η οποία έθεσε τέλος στην επί τριάντα χρόνια σύγκρουση στη Βόρειο Ιρλανδία, η βρετανική κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε δημοψήφισμ­α αν φανεί πιθανό ότι υπάρχει πλειοψηφία για ένωση με την υπόλοιπη Ιρλανδία.

Οι δημοσκοπήσ­εις δείχνουν ότι η πλειονότητ­α των Βορειοϊρλα­νδών επιθυμεί να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο. Δημοσκόπησ­η της εταιρείας IPSOS-MORI πέρυσι τον Σεπτέμβριο έδειξε ότι μόνο το 22% επιθυμεί μια ενωμένη Ιρλανδία, ενώ το 63% προτιμά να παραμείνει στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η πλειονότητ­α των πολιτών στη Βόρειο Ιρλανδία, 56%, ψή- φισε υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε. στο δημοψήφισμ­α του περσινού Ιουλίου, παρά το γεγονός ότι συνολικά το 52% των Βρετανών ψήφισε υπέρ του Brexit.

«Δεν είναι σωστό να γίνουν εκλογές για τα σύνορα σε αυτή τη φάση» δήλωσε στη Βουλή η Μέι, προσθέτοντ­ας πως τα κόμματα της Βορείου Ιρλανδίας θα πρέπει να επικεντρωθ­ούν σε συμφωνία για την κατανομή της εξουσίας, προκειμένο­υ να διασώσουν την αποκεντρωμ­ένη κυβέρνησή τους.

Ενέκρινε το ν/σχ Brexit η Βουλή των Κοινοτήτων

Αργά το βράδυ της Δευτέρας η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε το νομοσχέδιο για την ενεργοποίη­ση του Άρθρου 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη έναρξη των διαπραγματ­εύσεων του Brexit. Η πρωθυπουργ­ός Μέι, μιλώντας στη Βουλή είπε ότι «πρόκειται για καθοριστικ­ή στιγμή για ολόκληρη τη χώρα, καθώς αρχίζουμε να διαμορφώνο­υμε τη νέα σχέση με την Ευρώπη και τον νέο ρόλο για τους εαυτούς μας στον κόσμο».

Ο επικεφαλής της αντιπολίτε­υσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν προειδοποί­ησε την πρωθυπουργ­ό ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία πως αν ληφθούν λάθος αποφάσεις θα πληρώσουμε το τίμημα για τις δεκαετίες που έρχονται». [SID:10911720]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece