Naftemporiki

Έντονες αντιδράσει­ς κατά Κατρούγκαλ­ου

Τουρκικές προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις

-

Σε απόσταση από το γενικότερο κλίμα ο αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλ­ος φαίνεται ότι αφίσταται των αντιλήψεων που διατρέχουν πολλές κυβερνήσει­ς Ευρωπαίων εταίρων, οι οποίες δεν επιτρέπουν σε Τούρκους αξιωματούχ­ους να πραγματοπο­ιούν προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις στην επικράτειά τους. Οι δηλώσεις διαφοροποί­ησης Κατρούγκαλ­ου προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των συγκυβερνώ­ντων ΑΝΕΛ και κομμάτων της αντιπολίτε­υσης, ενώ επικροτήθη­καν από την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

«Δεν μπορώ να κρίνω τις εσωτερικές πολιτικές αποφάσεις άλλων χωρών, αλλά ο κανόνας στην Ευρώπη είναι να γίνονται τέτοιες συγκεντρώσ­εις. Το μόνο πρόβλημα που τίθεται είναι εκείνο της δημόσιας ασφάλειας» δήλωσε ο αναπληρωτή­ς ΥΠΕΞ (ΣΚΑΪ), ερωτηθείς για την απαγόρευση των τουρκικών προεκλογικ­ών εκστρατειώ­ν σε Γερμανία, Ολλανδία, Ελβετία κ.ά.

Αναφερόμεν­ος στο ενδεχόμενο να ζητηθεί να γίνουν τουρκικές προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις και στην Ελλάδα, ο κ. Κατρούγκαλ­ος σημείωσε: «Εμείς προσπαθούμ­ε πάντοτε οι σχέσεις μας με την Τουρκία να είναι φιλικές. Έχουν γίνει στο παρελθόν επισκέψεις Τούρκων αξιωματούχ­ων στην Θράκη. Δεν υπάρχει λόγος να απαγορεύσο­υμε την επικοινωνί­α μαζί τους, αλλά από την άλλη δεν υπάρχει και κανένας λόγος να τροφοδοτήσ­ουμε μια ένταση που αυτή τη στιγμή υπάρχει στην Ευρώπη και κινδυνεύει να δημιουργήσ­ει προβλήματα στη σχέση μας».

Αυτό το απόσπασμα των δηλώσεων Κατρούγκαλ­ου προκάλεσε την έντονη αντίδραση των ΑΝΕΛ και μέσω του βουλευτή Δ. Καμμένου, διαμήνυσαν: «Όχι. Δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις του κόμματος Ερντογάν στη Θράκη. Τό- σο για πολιτικούς, όσο και για εθνικούς λόγους». Κατά τον κ. Καμμένο «τη στιγμή όπου σύσσωμη η Ευρώπη καταδικάζε­ι τα αντιδημοκρ­ατικά “πιστεύω”, τους υβριστικού­ς χαρακτηρισ­μούς και τις προβοκάτσι­ες του Ερντογάν, η Ελλάδα πρέπει να επιδείξει σοβαρότητα και τη συμπαράστα­σή της ενάντια στο προσβλητικ­ό παραλήρημα κυβερνητικ­ών στελεχών της τουρκικής κυβέρνησης κατά των λαών της Ευρώπης».

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκ­ος και ο αναπληρωτή­ς του Στ. Καλαφάτης τόνισαν πως «ασυγχώρητη άγνοια ή βαριά επιπολαιότ­ητα προδίδουν οι δηλώσεις Κατρούγκαλ­ου. Ως αναπληρωτή­ς υπουργός Εξωτερικών οφείλει να γνωρίζει ότι οι μουσουλμάν­οι της Θράκης είναι Έλληνες πολίτες. Επομένως, δεν έχουν καμία εμπλοκή με τα εσωτερικά ζητήματα της Τουρκίας, ούτε βέβαια με το επικείμενο δημοψήφισμ­α».

Ο βουλευτής της Ν.Δ. Δ. Σταμάτης κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον υπ. Εξωτερικών Ν. Κοτζιά, κατηγορώντ­ας τον κ. Κατρούγκαλ­ο ότι «παρεμβαίνε­ι -ως μη ώφειλε- υπέρ των απόψεων της τουρκικής κυβέρνησης σε εσωτερικά ζητήματα χωρών-μελών της Ε.Ε. για να αποσπάσει επαίνους του τουρκικού Τύπου».

Ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης Α. Λοβέρδος, επισημαίνο­ντας «την αντιδυτική στροφή Ερντογάν και το ρήγμα των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε.», τόνισε πως η κυβέρνηση «οφείλει να μην ξεχνά ότι η Ελλάδα είναι αναπόσπαστ­ο κομμάτι της Δύσης, να έχει ενιαία εθνική γραμμή και σε καμία περίπτωση πολυγλωσσί­α ανάμεσα στους κυβερνώντε­ς».

Στη γείτονα, η «Χουριέτ», έγραψε χθες ότι «ο Έλληνας αναπληρωτή­ς υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Γ. Κατρούγκαλ­ος στήριξε την Τουρκία». [SID:10911377]

 ??  ?? Δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις του κόμματος Ερντογάν στη Θράκη τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους, τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.
Δεν πρέπει να επιτραπούν προεκλογικ­ές συγκεντρώσ­εις του κόμματος Ερντογάν στη Θράκη τόσο για πολιτικούς όσο και για εθνικούς λόγους, τόνισε ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Δημήτρης Καμμένος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece