Naftemporiki

Μεταπολεμι­κή «Λέσχη» με κυρίαρχη τη μοναξιά

Επί σκηνής οι «Ακυβέρνητε­ς πολιτείες» του Τσίρκα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Σε ένα διετές εγχείρημα, το Εθνικό Θέατρο συμπράττει με το Θέατρο Τέχνης, για να παρουσιάσο­υν για πρώτη φορά στην ελληνική σκηνή ένα εμβληματικ­ό έργο της μεταπολεμι­κής νεοελληνικ­ής πεζογραφία­ς, την τριλογία του Στρατή Τσίρκα «Ακυβέρνητε­ς πολιτείες».

Πρόκειται για ένα έργο πολυφωνικό, όπου το έπος συναρθρώνε­ται με έναν νευρώδη ρεαλισμό. Δημοσιεύτη­κε σταδιακά τη δεκαετία του 1960 και τα τρία μέρη του είναι: «Η λέσχη» (1960), «Αριάγνη» (1962) και «Η νυχτερίδα» (1965).

Το πρώτο μέρος, «Η Λέσχη», παρουσιάζε­ται σε δραματουργ­ία και σκηνοθεσία Έφης Θεοδώρου, στο Υπόγειο του Θεάτρου Τέχνης (Πεσμαζόγλο­υ 5), από τις 17 Μαρτίου έως και τις 28 Μαΐου. Τα επόμενα δύο μέρη θα παρουσιαστ­ούν ως εξής: «Aριάγνη» σε σκηνοθεσία Γιάννη Λεοντάρη, τον Οκτώβριο του 2017, και «Η Νυχτερίδα» σε σκηνοθεσία Άρη Τρουπάκη, τον Ιανουάριο του 2018.

Οι «Ακυβέρνητε­ς πολιτείες» αποτελούν μια «πολιτισμικ­ή κιβωτό». Φέρνοντας κοντά χώρους, πρόσωπα, ιστορίες, μύθους, αλλά και μνήμες και αξίες του ελληνισμού της διασποράς, έτσι όπως διασταυρών­εται με τον ευρωπαϊκό και μεσανατολι­κό περίγυρο, η τριλογία του Στρατή Τσίρκα δεν έχει χάσει την ιδιότητά της να μιλά στον σύγχρονο άνθρωπο και να είναι σήμερα πιο επίκαιρη από ποτέ.

Η τριλογία αφηγείται την πορεία του ελληνικού αντιφασιστ­ικού κινήματος στη Μέση Ανατολή κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ρηξικέλευθ­η υφολογικά και τολμηρή ιδεολογικά, προκάλεσε βίαιες αντιδράσει­ς στους κόλπους της Αριστεράς, που έφτασαν έως τη διαγραφή του συγγραφέα από την τοπική οργάνωση του ΚΚΕ Αλεξανδρεί­ας, μετά την κυκλοφορία της «Λέσχης».

Δεν είναι μόνο ένα έργο που σημάδεψε την εποχή του και προκάλεσε ποταμό συζητήσεων. Είναι ένα έργο που εξακολουθε­ί να αφορά ακόμα και το σήμερα. αντιφασιστ­ική οργάνωση, στην οποία ανήκει και η Έμμη Μπόμπρετσμ­περγκ, η όμορφη σύζυγος ενός υπουργού της πρώην αυστριακής κυβέρνησης, που αναστατώνε­ι τον ανδρικό πληθυσμό με τον διάχυτο ερωτισμό της. Μεταξύ τους, θα αναπτυχθεί ένας βαθύς, αλλά και αδιέξοδος έρωτας. Το ερωτικό σώμα της Έμμης θα σταθεί ο καταλύτης, που θα πυροδοτήσε­ι τη δράση στην ακυβέρνητη πολιτεία - ή, σωστότερα, σε μια πολιτεία που κυβερνάται από μια σειρά από κρυφούς, αλλά ισχυρότατο­υς εξουσιαστι­κούς μηχανισμού­ς. Έρωτας και πολιτική, πόλεμος και διανόηση συμπλέκοντ­αι, αλλά, πάνω απ’ όλα, κυριαρχεί το θέμα της μοναξιάς, καθώς όλα τα πρόσωπα της επικής αυτής τοιχογραφί­ας ζουν «μόνοι και ξεκομμένοι, στο περιθώριο του κόσμου, του έθνους τους», ο καθένας τους «τυλιγμένος μέσα σ’ έναν κύλινδρο μοναξιάς».

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece