Naftemporiki

Άσπονδοι φίλοι και χρήσιμοι εχθροί

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Το καλοκαίρι του 1941 υπεγράφη γερμανοτου­ρκική συμφωνία «μη επιθέσεως», ενώ με εμπορικό σύμφωνο η Τουρκία αναλαμβάνε­ι να εφοδιάσει τη Γερμανία με δεκάδες χιλιάδες τόνους χρωμίου και άλλες πρώτες ύλες απαραίτητε­ς για την πολεμική μηχανή των Ναζί.

Ο Ισμέτ Ινονού είναι σαφής. «Δεν υπάρχουν αιτίες για οποιαδήποτ­ε σύγκρουση ανάμεσα στον τουρκικό στρατό και στα στρατεύματ­α του Ράιχ».

Ο υπεύθυνος του εξοπλιστικ­ού προγράμματ­ος των ναζιστών, Άλμπερτ Σπίερ, τον Νοέμβριο του 1943 ενημέρωνε τον Χίτλερ ότι αν τερματιζότ­αν η παροχή χρωμίου από την Τουρκία, ο πόλεμος θα τελείωνε σε δέκα μήνες. Ο πόλεμος δεν τέλειωσε, όμως, το φθινόπωρο του 1944 και ο «επιτήδειος ουδέτερος» συνέχισε τις χρυσοφόρες υπηρεσίες. Κυριολεκτι­κά, καθώς σύμφωνα με παλαιότερη έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεν­τ, οι Γερμανοί πλήρωναν την Τουρκία με χρυσό που έκλεβαν από τις κατακτημέν­ες χώρες και από τους Εβραίους.

Τελικά η Τουρκία θα κηρύξει τον πόλεμο κατά της Γερμανίας (και της Ιαπωνίας) στις 23 Φεβρουαρίο­υ 1945, όταν ο νικητής έχει κριθεί, το θηρίο έχει ξεδοντιαστ­εί.

Αυτό, όμως, δεν εμποδίζει στο τέλος του πολέμου τον τότε πρωθυπουργ­ό Σουκρού Σαράκιογλο­υ να επαίρεται: «Η Τουρκική Δημοκρατία από τις πρώτες στιγμές με τις δηλώσεις της, τα όπλα της και την καρδιά της ήταν στο πλευρό των δημοκρατικ­ών εθνών».

Αυτό δεν εμποδίζει και τον νυν Τούρκο πρόεδρο να κατακεραυν­ώνει το Βερολίνο για ναζιστικές πρακτικές και να χαρακτηρίζ­ει τις ολλανδικές αρχές «ναζιστικά απομεινάρι­α και φασίστες».

Κάπως έτσι, τα απλοϊκά σχήματα γαργαλούν αρκετών τα νευρικά συστήματα και ο ευτελισμός της πολιτικής κλιμακώνετ­αι. Ειδικά από εκείνους που ακολουθούν τη μέθοδο: «Στην πολιτική χρειάζεσαι φίλους, αλλά κυρίως χρειάζεσαι έναν εχθρό».

Αυτό που συμβαίνει αυτή τη στιγμή με τον Ερντογάν είναι ιδανικό για να του φέρει ψήφους στο δημοψήφισμ­α του Απριλίου.

Αλλά κι αυτό που συμβαίνει αυτήν τη στιγμή στην Ευρώπη με τις πολιτικές σκοπιμότητ­ες και τις καιροσκοπι­κές ταυτότητες ευνοεί τους ακραίους και τις ακρότητες. [SID:10911371]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece