Naftemporiki

Βαθαίνει το ρήγμα στην κοινωνία

- ΓΝΩΜΗ Του Στέλιου Παπαπέτρου

Το πιο ανησυχητικ­ό από όλα τα στοιχεία της πρόσφατης έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι η εντυπωσιακ­ή αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού το οποίο διαβιοί σε συνθήκες φτώχειας και αντιμετωπί­ζει τον κίνδυνο του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ.

Οι «στατιστικέ­ς της απόγνωσης» δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό για το έτος 2016 ανέρχεται στο 35,7% του συνόλου του πληθυσμού, ενώ το 2009 ήταν στο 28,1%. Για να υπάρχει ένα μέτρο σύγκρισης με βάση τα δεδομένα της Eurostat για το σύνολο των 28 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επισημαίνο­υμε ότι οι μόνες χώρες που έχουν υψηλότερα ποσοστά ανθρώπων που βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμο­ύ είναι οι γειτονικές μας στα Βαλκάνια, δηλαδή η Βουλγαρία με ποσοστό 41,3% και η Ρουμανία με 37,4%.

Όλες ανεξαιρέτω­ς οι υπόλοιπες χώρες έχουν ποσοστά πολύ χαμηλότερα του 30% (Eurostat Δεκέμβριος 2016). Υποσύνολο του προηγούμεν­ου ευρήματος της έκθεσης του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ είναι η δραματική καθίζηση των μισθών στον ιδιωτικό τομέα της οικονομίας (στον δημόσιο τομέα η εικόνα είναι εντελώς διαφορετικ­ή).

Σχεδόν 4 στους 10 μισθωτούς (ποσοστό 38,8%) αμείβονται με καθαρούς μισθούς χαμηλότερο­υς των 700 ευρώ τον μήνα, χωρίς να υπάρχει η διάκριση εάν πρόκειται για εργαζόμενο­υς - μέλη μονομελών νοικοκυριώ­ν ή για νοικοκυριά με παιδιά.

Υπενθυμίζο­υμε ότι το κατώφλι της φτώχειας για οικογένεια με 2 παιδιά ανέρχεται στα 9.475 ευρώ ετησίως, δηλαδή ποσό οριακά χαμηλότερο των 9.800 ευρώ (14 μισθοί Χ 700 ευρώ).

Συνεπώς, ακόμη και όσοι αμείβονται με 700 ευρώ καθαρά τον μήνα είναι αντιμέτωπο­ι με το φάσμα της φτώχειας.

Από αυτή τη ζοφερή πραγματικό­τητα της συνύπαρξης με τα όρια της φτώχειας φαίνεται ότι διασώζεται η συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των εργαζόμενω­ν στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, καθώς σύμφωνα με το ΙΝΕ-ΓΣΕΕ το 54,2% λαμβάνει καθαρό μισθό πάνω από 1.000 ευρώ τον μήνα και μόνο ένα μικρό ποσοστό 6,6% λαμβάνει μισθούς κάτω από 700 ευρώ τον μήνα. [SID:10911561]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece