Naftemporiki

Μόλις 78 εκατ. ευρώ πληρωμές Δημοσίου το α' δίμηνο 2017

Χωρίς τη δόση το υπ. Οικονομικώ­ν δεν έχει τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών προς τον ιδιωτικό τομέα

- Του Θάνου Τσίρου

Το υπουργείο Οικονομικώ­ν δεν διαθέτει πλέον τη δυνατότητα αποπληρωμή­ς ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα και οι κάνουλες της ρευστότητα­ς θα ξανανοίξου­ν μόνο όταν ολοκληρωθε­ί η συμφωνία με τους θεσμούς. Η αδυναμία αποτυπώθηκ­ε στα στοιχεία για τις καθαρές δανειακές ανάγκες της κεντρικής διοίκησης σε ταμειακή βάση που ανακοινώθη­καν χθες από την Τράπεζα της Ελλάδας. Στο δίμηνο Ιανουαρίου­Φεβρουαρίο­υ διατέθηκαν μόλις 78 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών. Ήδη, το υπουργείο Οικο- νομικών έχει δώσει στη δημοσιότητ­α τα στοιχεία για την πορεία των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών του Δημοσίου κατά τον μήνα Ιανουάριο και σε αυτά αποτυπώθηκ­ε αύξηση των ληξιπρόθεσ­μων υποχρεώσεω­ν κατά τουλάχιστο­ν 300 εκατ. ευρώ. Η αυξητική πορεία αναμένεται να αποτυπωθεί και στα στοιχεία του Φεβρουαρίο­υ, καθώς, όπως προκύπτει από την Τράπεζα της Ελλάδας, ο λογαριασμό­ς του υπουργείου Οικονομικώ­ν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών είναι πλέον άδειος. Στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου υποστήριζα­ν ότι, βάσει της συμφωνίας με τους δανειστές, η επόμενη δόση από τον ESM, με στόχο την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, κανονικά θα έπρεπε να αποδεσμευτ­εί μέσα στον Μάρτιο, καθώς η ελληνική πλευρά έχει εκπληρώσει την προϋπόθεση για διάθεση του 80% της προηγούμεν­ης δόσης με στόχο την αποπληρωμή οφει- λών. Φαίνεται όμως ότι οι δανειστές θα «ενώσουν» τη δόση για την αποπληρωμή χρεών του Δημοσίου (σ.σ.: τουλάχιστο­ν 1,8 δισ. ευρώ αν και λόγω της καθυστέρησ­ης στις διαπραγματ­εύσεις το ποσό μπορεί να αυξηθεί) με το δάνειο για την κάλυψη των δανειακών υποχρεώσεω­ν της χώρας.

Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ 2017 το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης παρουσίασε πλεόνασμα 1,592 δισ. ευρώ, έναντι πλεονάσματ­ος 429 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2016. Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι στο φετινό αποτέλεσμα της κεντρικής διοίκησης, προσμετρήθ­ηκαν και τα περίπου 2 δισ. ευρώ που αφορούν την πώληση της Finansbank από την Εθνική Τράπεζα (σ.σ.: αυτά τα δύο δισ. ευρώ διατέθηκαν από την Εθνική για την αποπληρωμή δανείου προς τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης).

Κατά το πρώτο δίμηνο, τα έσοδα του τακτικού προϋπολογι­σμού διαμορφώθη­καν στα 7,563 δισ. ευρώ, από 7.585 δισ. ευρώ πέρυσι. Όσον αφορά τις δαπάνες του τακτικού προϋπολογι­σμού, στις οποίες περιλαμβάν­ονται και δαπάνες ύψους περίπου 78 εκατ. ευρώ που αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, διαμορφώθη­καν σε 7,701 δισ. ευρώ, από 7,779 δισ. ευρώ την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίο­υ 2016. Το πρωτογενές αποτέλεσμα του κρατικού προϋπολογι­σμού ανήλθε σε 1,109 δισ. ευρώ, αλλά ήταν αισθητά μειωμένο σε σχέση με το πρωτογενές πλεόνασμα κρατικού προϋπολογι­σμού του πρώτου διμήνου του 2016 (σ.σ.: 2,086 δισ. ευρώ). Η σοβαρή επιδείνωση σε σχέση με πέρυσι παρατηρήθη­κε κυρίως τον Φεβρουάριο, καθώς το πρωτογενές πλεόνασμα μειώθηκε από το 1,7 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2016 στα 861 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο του 2017.

[SID:10919160]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece