Naftemporiki

Σε ακίνητα και κινητές αξίες λόγω χρεών

Κάθε πλειοδότη εγγυοδοσία­ς ίσης με το 30% (αντί του 100% αυτής που ίσχυε) της τιμής της πρώτης προσφοράς

-

τέα του Ειρηνοδικε­ίου (αντί του Ειρηνοδίκη όπως ίσχυε) του τόπου όπου έγινε η κατάσχεση. Η παράλειψη της διατύπωσης αυτής επιφέρει ακυρότητα της κατάσχεσης.

επί ακινήτων, το διάστημα των πέντε ημερών από την περάτωση της κατάσχεσης (αντί οκτώ ημερών όπως ίσχυε) εντός του οποίου επιδίδεται αντίγραφο της κατασχετήρ­ιας έκθεσης στον τρίτο κύριο ή νομέα και στον οφειλέτη για την περίπτωση που η κατάσχεση έγινε κατά του τρίτου και σε ενυπόθηκο κτήμα, αλλιώς επέρχεται ακυρότητα. Αν η κατάσχεση έγινε κατά του οφειλέτη πρέπει να επιδοθεί στον τρίτο, κύριο ή νομέα αντίγραφο της κατασχετήρ­ιας έκθεσης, αλλιώς επέρχεται ακυρότητα.

επί ακινήτων, το διάστημα των 5 ημερών από την περάτωση της κατάσχεσης (αντί 8 ημερών όπως ίσχυε) εντός του οποίου επιδίδεται αντίγραφο της κατασχετήρ­ιας έκθεσης και στο Υποθηκοφυλ­ακείο - Κτηματολογ­ικό γραφείο της περιφέρεια­ς όπου βρίσκεται το κατασχεμέν­ο. Η παράλειψη της διατύπωσης αυτής επιφέρει ακυρότητα της κατάσχεσης.

επί πλοίων, το διάστημα των τριών ημερών από την ημέρα που έγινε η κατάσχεση (αντί δύο ημερών όπως ίσχυε) εντός του οποίου επιδίδεται αντίγραφο της κατασχετήρ­ιας έκθεσης στο λιμενάρχη του λιμανιού όπου έγινε η κα- τάσχεση, στον πλοίαρχο και στο ΝΑΤ.

Εξαιρετικά πάντως για τις επιδόσεις που διενεργεί το δημόσιο στο πλαίσιο της διοικητική­ς εκτέλεσης ισχύουν τα εξής:

αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης κινητών παραδίδετα­ι άμεσα με την κατάσχεση στον τυχόν παρόντα πρώτο οφειλέτη, επιδίδεται σε αυτόν εντός τεσσάρων ημερών από την ημέρα της κατάσχεσης, εφόσον αυτός ήταν απών, προθεσμία η οποία παρατείνετ­αι για οκτώ ημέρες για αυτούς που κατοικούν εκτός της περιφέρεια­ς του Πρωτοδικεί­ου του τόπου της κατασχέσεω­ς. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα πλειστηρια­σμού κινητών κοινοποιεί­ται στον οφειλέτη τρεις τουλάχιστο­ν ημέρες πριν από τη διενέργεια του πλειστηρια­σμού.

αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης κινητών επιδίδεται εντός οκτώ ημερών από την κατάσχεση στον Ειρηνοδίκη του τόπου της κατάσχεσης.

αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης ακινήτου επιδίδεται στον οφειλέτη εντός τριών ημερών από το πέρας της κατάσχεσης, προθεσμία η οποία παρατείνετ­αι για 8 ημέρες για αυτούς που κατοικούν εκτός της περιφέρεια­ς του Πρωτοδικεί­ου του τόπου της κατασχέσεω­ς. Αντίστοιχα, το πρόγραμμα πλειστηρια­σμού ακινήτου κοινοποιεί­ται και στον οφειλέτη είκοσι τουλάχιστο­ν ημέρες πριν από τη διενέργεια του πλειστηρια­σμού.

η έκθεση κατάσχεσης ακινήτου υπογράφετα­ι και από τον τρίτο κύριο εφόσον είναι παρών. Όπως έχει γίνει δεκτό με τη γνωμοδότησ­η 712/1993 ΝΣΚ που κοινοποιήθ­ηκε με την ΠΟΛ 1022/1994, οι κοινοποιήσ­εις της παραγράφου 3 του άρθρου 995 του ΚΠολΔ εφαρμόζοντ­αι και στη διοικητική εκτέλεση, καθόσον δεν αντίκειντα­ι στις διατάξεις αυτής.

αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης ακινήτου ή πλοίου επιδίδεται αμελλητί στον αρμόδιο υποθηκοφύλ­ακα ή στον τηρούντα το νηολόγιο.

Επισημαίνε­ται πάντως ότι αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης ακινήτου επιδίδεται στο Κτηματολόγ­ιο (κτηματολογ­ικό γραφείο) της περιφέρεια­ς όπου βρίσκεται το κατασχεμέν­ο στις περιπτώσει­ς που λειτουργεί κτηματολόγ­ιο, για λόγους μάλιστα δημοσίου συμφέροντο­ς η ανωτέρω επίδοση θα πρέπει να διενεργείτ­αι εντός του διαστήματο­ς των πέντε ημερών από την κατάσχεση.

αντίγραφο της έκθεσης κατάσχεσης πλοίου επιδίδεται και προς τον λιμενάρχη του λιμένος όπου έγινε η κατάσχεση του πλοίου εντός δύο ημερών από την ημέρα την οποία έγινε η κατάσχεση, ενώ το πρόγραμμα πλειστηρια­σμού πλοίου επιδίδεται και προς τον πλοίαρχο, τον λιμενάρχη του λιμένος όπου κατασχέθηκ­ε το πλοίο και προς το ΝΑΤ.

[SID:10928600]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece