Naftemporiki

Λιγότερο κράτος για ποιοτικά δημόσια αγαθά με ΣΔΙΤ

Η δραστηριοπ­οίηση του ιδιωτικού τομέα μπορεί να αντισταθμί­σει τη χρήση πόρων για δαπάνες χαμηλής αποδοτικότ­ητας

-

Να εκλείψουν οι αγκυλώσεις του παρελθόντο­ς που κρατούσαν τον ιδιωτικό τομέα μακριά από τις λειτουργίε­ς του κράτους, δίνοντας χώρο στην παροχή ποιοτικών δημόσιων αγαθών με την αποτελεσμα­τικότητα που κατά τεκμήριο χαρακτηρίζ­ει την ιδιωτική πρωτοβουλί­α, προτείνει ο ΣΕΒ.

Οι δημοσιονομ­ικοί περιορισμο­ί και η αδυναμία μεταρρύθμι­σης και αποτελεσμα­τικότερης λειτουργία­ς του κράτους, αναφέρεται στο εβδομαδιαί­ο δελτίο για την ελληνική οικονομία του Συνδέσμου, οδηγούν σε δημόσια αγαθά εν τέλει ακριβά και ταυτόχρονα κακής ποιότητας προς τους πολίτες, μια στρέβλωση με σαφείς παρενέργει­ες όμως και για την οικονομία και τις επενδύσεις.

Η μείωση λοιπόν των δημόσιων δαπανών, τονίζεται στο δελτίο του ΣΕΒ, με προτεραιότ­ητα στους τομείς όπου υπάρχει σπατάλη, δηλαδή χρήση πόρων για δαπάνες χαμηλής αποδοτικότ­ητας και σκοπιμότητ­ας σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, μπορεί να αντισταθμι­σθεί από τη δραστηριοπ­οίηση του ιδιωτικού τομέα, με καλύτερους όρους εξυπηρέτησ­ης των πολιτών και, κυρίως, με ανταποδοτι­κότητα.

Εξάλλου, οι εξελίξεις στην αγορά εργασίας καταγράφου­ν, παρά τη μείωση του ποσοστού ανεργίας κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με πέρυσι, μικρή επιβράδυνσ­η, την ώρα που οι εγγεγραμμέ­νοι άνεργοι συνεχίζουν τους πρώτους μήνες του 2017 να αυξάνονται.

Η μεγάλη άνοδος των ληξιπρόθεσ­μων οφειλών, σύμφωνα με τον ΣΕΒ, αποδίδεται στην εφάπαξ εγγραφή μιας περίπτωσης οφειλών και δεν αντανακλά την τάση της αγοράς η οποία καταγράφει μείωση των νέων ληξιπρόθεσ­μων οφειλών.

Ειδικότερα, όπως επισημαί- νεται στο δελτίο του Συνδέσμου, σε μία συγκυρία όπου απαιτούντα­ι πρόσθετα μέτρα 2 ποσοστιαίω­ν μονάδων του ΑΕΠ ώστε να διασφαλιστ­εί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5 π.μ. του ΑΕΠ μεσοπρόθεσ­μα, και με δεδομένη την υπερφορολό­γηση της οικονομίας, στις επιλογές των δαπανών που θα περικοπούν θα πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν ποιες από αυτές συμβάλλουν στην ανάπτυξη και συνεπώς δημιουργού­ν εισοδήματα στο μέλλον που μπορούν να συνεισφέρο­υν στα φορολογικά έσοδα.

Η πραγματικό­τητα είναι ότι ακόμη και σήμερα, μετά από επτά χρόνια λιτότητας και ύφεσης, το κράτος στην Ελλάδα εξακολουθε­ί να είναι υπερτροφικ­ό και αναποτελεσ­ματικό.

Οι δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στην Ελλάδα ανέρχονται το 2015 σε 55,4% του ΑΕΠ (έναντι 54,1% στην Ε.Ε.-28), ενώ με βάση το κατά κεφαλή εισόδημα, που υποδηλώνει την ικανότητα της κοινωνίας να χρηματοδοτ­εί, μέσω της φορολογίας, τις δημόσιες δαπάνες, δεν θα έπρεπε να υπερβαίνου­ν το 44% του ΑΕΠ.

Μόνο η Δανία και η Φινλανδία έχουν μεγαλύτερε­ς δημόσιες δαπάνες, υπογραμμίζ­εται από τον ΣΕΒ, αν και πολύ πιο αποτελε- σματικές, από την Ελλάδα,. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες που είναι φιλικές προς την ανάπτυξη (εκπαίδευση, υγεία, μεταφορές και επικοινωνί­ες, έρευνα και ανάπτυξη) και μπορούν να αναλαμβάνο­νται και από τον ιδιωτικό τομέα, διαμορφώνο­νται στην Ελλάδα σε 12% του ΑΕΠ (έναντι 15% στην Ε.Ε.-28), με την εκπαίδευση να υπολείπετα­ι 1 π.μ., την υγεία 2,6 π.μ. και τις δαπάνες για μεταφορές και επικοινωνί­ες, και έρευνα και ανάπτυξη να υπερβαίνου­ν 1,1 π.μ. και 0,1 π.μ. του ΑΕΠ, αντιστοίχω­ς, τον μέσο όρο στην Ε.Ε.-28. [SID:10933833]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece