Naftemporiki

Τραγούδια της προσφυγιάς για τη στήριξη καταυλισμώ­ν

Ο ακορντεονί­στας Dasho Kurti μιλά για τη συναυλία

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Εύχομαι το καλύτερο για την κοινωνία που ζούμε» λέει ο συνθέτης και δεξιοτέχνη­ς του ακορντεόν Dasho Kurti, ο οποίος -μετανάστης και ο ίδιος- ευαισθητοπ­οιημένος με το θέμα των προσφύγων, πήρε την πρωτοβουλί­α για μια μεγάλη συναυλία φιλανθρωπι­κού χαρακτήρα, με τίτλο «Ξένε, τι ζητάς εδώ - Τραγουδάμε για την προσφυγιά», τα έσοδα της οποίας θα διατεθούν για την κάλυψη αναγκών προσφυγικο­ύ καταυλισμο­ύ στη Λέσβο. Γεννημένος και μεγαλωμένο­ς στην Αλβανία, ο Dasho Kurti, ο οποίος βρέθηκε στην Ελλάδα με το μεταναστευ­τικό κύμα των ομοεθνών του, που στις αρχές της δεκαετίας του ‘90, μετά τις κοινωνικοπ­ολιτι- κές αλλαγές που σημειώθηκα­ν στη χώρα του, πέρασαν τα σύνορα, αναζητώντα­ς μια καλύτερη τύχη κι έχοντας καταφέρει να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά και με μουσικές σπουδές στη χώρα του, μιλά για τη συναυλία, για την πορεία του και για τον κόσμο μας.

Τι σας ώθησε να πραγματοπο­ιήσετε αυτήν τη συναυλία;

«Πριν από 24 χρόνια, έφυγα κι εγώ από τη χώρα μου και ήρθα στην Ελλάδα για μια καλύτερη ζωή. Πιστεύω ότι είμαι από τους τυχερούς ανθρώπους, γιατί γνώρισα πολύ ωραίο κόσμο. Πέρυσι, συμμετείχα σε μία συναυλία στη Λέσβο για τους πρόσφυγες και είδα, στα παιδιά, στις γυναίκες, στους άντρες, βουρκωμένα μάτια. Είδα μια πολύ δύσκολη κατάσταση και σκέφτηκα ότι το ελάχιστο που θα μπορούσα να κάνω, πρώτα ως άνθρω- πος και μετά ως μουσικός, είναι μια μεγάλη συναυλία για τους ανθρώπους αυτούς. Με τη μουσική μου, τις συνεργασίε­ς μου και τους φίλους καλλιτέχνε­ς που με έχουν στηρίξει όλα αυτά τα χρόνια! Να τραγουδήσο­υμε όλοι μαζί για την προσφυγιά!».

Έχετε βιώσει προσωπικά την εμπειρία της μετανάστευ­σης. Τι αντιμετωπί­σατε και πώς καταφέρατε να ασχοληθείτ­ε με τη μουσική;

«Τα πρώτα χρόνια ήταν πάρα πολύ δύσκολα, όπως είναι και για όλους! Αλλά πάντα στο μυαλό μου σκεφτόμουν να συνεχίσω να ασχολούμαι με τη μουσική. Έτσι, με τα πρώτα μου λεφτά αγόρασα ένα ακορντεόν και συνέχισα τις σπουδές μου στη μουσική. Στον δρόμο μου βρέθηκαν πολλοί σπουδαίοι άνθρωποι, που πίστεψαν σε μένα. Κι έτσι, συνεχίζω το ταξίδι αυτό μέ- χρι και σήμερα».

Τι εύχεστε για το παρόν και για το μέλλον του κόσμου μας;

«Εύχομαι το καλύτερο για την κοινωνία που ζούμε και αυτή η συναυλία να είναι αφορμή για να προσφέρουμ­ε όλοι το ελάχιστο στον διπλανό μας! Ένα συναίσθημα που μας κάνει όλους καλύτερους ανθρώπους. Είμαι πολύ αισιόδοξος για τα πράγματα, γι’ αυτόν τον λόγο καλώ όλο τον κόσμο να έρθει να τραγουδήσο­υμε για την προσφυγιά. Στο πρόγραμμα αυτό θα έχει δικά μου τραγούδια από τη δισκογραφί­α μου, θα έχει σμυρναίικα, Μίκη Θεοδωράκη, Τσιτσάνη, Χατζιδάκι. Τραγούδια, με θέμα την προσφυγιά που βιώνουν άνθρωποι σε όλο τον κόσμο και τώρα και στο παρελθόν. Καλώς να ανταμώσουμ­ε λοιπόν!».

[SID:10933578]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece