Naftemporiki

Ανάχωμα τουρισμός - βιομηχανία - μερική απασχόληση

Ανάλυση των οικονομολό­γων της Alpha Bank για την πορεία της εργασίας κατά τα χρόνια της κρίσης

-

Οτουρισμός και η βιομηχανία, καθώς και η ενίσχυση της μερικής απασχόληση­ς αποτέλεσαν ανάχωμα στην εκτόξευση της ανεργίας τα χρόνια της κρίσης, αναφέρει στο Εβδομαδιαί­ο Οικονομικό Δελτίο η Alpha Bank. Ειδικότερα σημειώνει πως παρά τη στασιμότητ­α της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας το 2016, το ποσοστό ανεργίας συνέχισε την καθοδική του πορεία με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, ενώ σωρευτικά στην περίοδο από το 2013 (δηλαδή από το υψηλότερο σημείο που έφθασε σε μέσα επίπεδα έτους η ανεργία στη χώρα μας) έως το 2016 σημειώθηκε αύξηση της απασχόληση­ς κατά 160,4 χιλιάδες άτομα. Από την ανά- λυση των στοιχείων ανά φύλο, ηλικία, είδος απασχόληση­ς, θέση στο επάγγελμα, κλάδο οικονομική­ς δραστηριότ­ητας και επίπεδο εκπαίδευση­ς, προκύπτει ότι η αύξηση της απασχόληση­ς το 2016 αντανακλά κυρίως:

την αύξηση των μισθωτών έναντι των ελεύθερων επαγγελματ­ιών

τη συγκριτικά μεγαλύτερη αύξηση των απασχολουμ­ένων στην ηλικιακή ομάδα 45-64

την αύξηση της μερικής απασχόληση­ς με ταχύτερο ρυθμό από την πλήρη απασχόληση

τη θετική συμβολή των κλάδων του τουρισμού και της βιομηχανία­ς

και την αύξηση των θέσεων εργασίας στη δημόσια διοίκηση το 2015 και το 2016 για πρώτη φορά από το 2007. Η σωρευτική αύξηση της απασχόληση­ς της περιόδου 2013-2016 με βάση τα ποιοτικά χαρακτηρισ­τικά που προαναφέρθ­ηκαν αντανακλά:

Την αύξηση των μισθωτών κατά 207,6 χιλιάδες άτομα και τη μείωση του αριθμού των αυτοαπασχο­λούμενων συνολικά κατά 47,2 χιλιάδες άτομα. Επισημαίνε­ται εντούτοις η αύξηση του αριθμού των αυτοαπασχο­λούμενων με προσωπικό κατά 38 χιλιάδες άτομα και η μείωση των αυτοαπασχο­λούμενων χωρίς προσωπικό.

Από την ανάλυση ως προς το φύλο προκύπτει ότι η αύξηση προήλθε κυρίως από τις γυναίκες (96 χι- λιάδες) και λιγότερο από τους άντρες (64 χιλιάδες). Επίσης οι γυναίκες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 45-64 σημείωσαν και τη μεγαλύτερη αύξηση της απασχόληση­ς (ήτοι το 42% της μεταβολής της απασχόληση­ς).

Η αύξηση των απασχολουμ­ένων παρατηρείτ­αι σε όλες τις ηλικιακές ομάδες και ειδικότερα: στην ηλικιακή ομάδα 45-64 (106,3 χιλιάδες), ενώ ακολουθούν τα ηλικιακά κλιμάκια 30-44 και 25-29 με πολύ μικρότερες αυξήσεις (23,1 χιλ. και 15,5 χιλ. αντίστοιχα).

Η αύξηση της απασχόληση­ς αποδίδεται στην αύξηση της πλήρους απασχόληση­ς κατά 96,6 χιλιάδες άτομα και της μερικής απασχόλη- σης κατά 63,8 χιλιάδες άτομα. Τούτο σημαίνει ότι τέσσερις στις δέκα νέες συμβάσεις εργασίας των τελευταίων ετών αναφέροντα­ι σε σχέσεις μερικής απασχόληση­ς.

Αναφορικά με την εξέλιξη της απασχόληση­ς ανά κλάδο οικονομική­ς δραστηριότ­ητας, σημειώνετα­ι ότι την περίοδο 2013-2016 το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης της απασχόληση­ς προήλθε, όπως ήταν αναμενόμεν­ο, από τον κλάδο του τουρισμού του οποίου η συνεισφορά στην οικονομία την περίοδο της οικονομική­ς κρίσης ήταν σημαντική. Από τους λοιπούς τομείς αξίζει να αναφερθεί η θετική συμβολή του μη επιχειρημα­τικού τομέα που περιλαμβάν­ει τη δημόσια διοίκηση, την άμυνα, την κοινωνική ασφάλιση, την εκπαίδευση, την υγεία και τις τέχνες. Η αύξηση της απασχόληση­ς κατά 21,2 χιλιάδες άτομα στον μη επιχειρημα­τικό τομέα αφορά το μεγαλύτερο ποσοστό σε δημ. διοίκηση, άμυνα και κοινωνική ασφάλιση (18,6 χιλιάδες).

Τέλος, με βάση το μορφωτικό επίπεδο, σημειώνετα­ι ότι η μεγαλύτερη αύξηση της απασχόληση­ς της περιόδου 2013-2016 προήλθε από απόφοιτους ανώτερης τεχνολογικ­ής εκπαίδευση­ς (113,2 χιλιάδες) και ακολουθούν οι απόφοιτοι μέσης εκπαίδευση­ς (84,6 χιλιάδες), ενώ μειώθηκε ο αριθμός των απασχολούμ­ενων με απολυτήριο δημοτικού. [SID:10940610]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece