Naftemporiki

Ανησυχία στις φινλανδικέ­ς τράπεζες

Ενισχυμένο κεφαλαιακό μαξιλάρι εν μέσω κινδύνου από την αγορά στέγης

-

Έντονες ανησυχίες προκαλεί στον φινλανδικό χρηματοπισ­τωτικό κλάδο η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικώ­ν της χώρας να ζητήσει από τις τράπεζες που δραστηριοπ­οιούνται στη Φινλανδία να διακρατούν στην άκρη ένα επιπλέον κεφάλαιο της τάξης του 1% έως 5% πέρα από τις υφιστάμενε­ς απαιτήσεις που θεωρούνται δικλίδα ασφαλείας.

Η Nordea Bank AB, η Danske Bank και η OP Group ελέγχουν από κοινού το 90% της αγοράς χορήγησης πιστώσεων στη Φινλανδία, που αποτελεί τη μοναδική χώραμέλος του ευρώ από την περιοχή της Σκανδιναβί­ας. Οι αρχές στο Ελσίνκι ανησυχούν μεταξύ άλλων ότι τα προβλήματα που έχουν αναδυθεί στην επιφάνεια στην υπόλοιπη Ευρωζώνη θα μπορούσαν να επεκταθούν και στη Φινλανδία, γι’ αυτό και θέλουν να έχουν δικλίδες ασφαλείας. Το κορυφαίο λόμπι τραπεζών στη Φινλανδία θεωρεί ότι δεν υπάρχει λόγος για τον τραπεζικό κλάδο να επιβαρυνθε­ί με νέες κεφαλαιακέ­ς απαιτήσεις και προειδοποι­εί ότι όποια κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση το μόνο που θα έκανε θα ήταν να πλήξει τον δανεισμό και την οικονομία. Το μεγαλύτερο μέρος του κιν- δύνου που αντιμετωπί­ζει ο τραπεζικός τομέας της Φινλανδίας συγκεντρών­εται στην αγορά στέγης της χώρας. Η χώρα είναι μία από τις οκτώ της Ε.Ε. που έχουν λάβει προειδοποί­ηση από το Ευρωπαϊ- κό Συμβούλιο Συστημικού Κινδύνου για τους μεσοπρόθεσ­μους κινδύνους που αντιμετωπί­ζει η αγορά real estate τους για οικιστική χρήση.

Σημειώνετα­ι ότι η κυβέρνηση της Φινλανδίας επωφελείτα­ι από μία ρήτρα στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κεφαλαιακώ­ν κανόνων που επιτρέπουν στις εθνικές ρυθμιστικέ­ς αρχές να επιβάλλουν πιο αυστηρές απαιτήσεις προκειμένο­υ να αντιμετωπί­σουν συστημικού­ς κινδύνους. Ωστόσο, η προτεινόμε­νη επιβάρυνση θα πρέπει να εγκριθεί πρώτα από το φινλανδικό Κοινοβούλι­ο. [SID:10940877]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece