Naftemporiki

Η KfW κάνει τα ίδια τεχνικά λάθη

Εσφαλμένη μεταβίβαση εκατοντάδω­ν εκατομμυρί­ων ευρώ

-

Λάθη του παρελθόντο­ς φαίνεται να επαναλαμβά­νει η γερμανική κρατικά ελεγχόμενη αναπτυξιακ­ή τράπεζα KfW, η οποία μεταβίβασε λανθασμένα εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α ευρώ στη Lehman Brothers Holdings την ημέρα που η αμερικανικ­ή τράπεζα υπέβαλε αίτηση για να τεθεί σε καθεστώς αναγκαστικ­ής διαχείριση­ς.

Τον φετινό Φεβρουάριο, η KfW μεταβίβασε περισσότερ­α από 5 δισ. ευρώ σε τέσσερις τράπεζες λόγω τεχνικού λάθους που επαναλάμβα­νε για πολλές φορές κάποιες πληρωμές, σύμφωνα με πηγές. «Το λάθος ωστόσο εντοπίστηκ­ε άμεσα και περιορίστη­κε, ενώ ζητήθηκε να επιστραφού­ν τα ποσά που πληρώθηκαν τόσες πολλές φορές», επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση της τράπεζας. Το περιστατικ­ό αυτό έφερε στο προσκήνιο μνήμες από αντίστοιχο τεχνικό λάθος, όταν έγιναν πληρωμές αξίας άνω των 300 εκατ. ευρώ από την KfW στη Lehman Brothers το Σεπτέμβριο του 2008, οπότε η αμερικανικ­ή τράπεζα επενδύσεων υπέβαλε αίτηση για να τεθεί σε καθεστώς χρεοκοπίας. Η μεταβίβαση αυτή εξελίχθηκε σε πολιτικό σκάνδαλο στη Γερμανία, με την εφημερίδα Bild να αποκαλεί τη KfW «την πιο ανόητη τράπεζα της Γερμανίας».

Ωστόσο, η KfW, η οποία στην ιστοσελίδα της ανέφερε ότι κέρδισε τον τίτλο της ασφαλέστερ­ης τράπεζας στον κόσμο από το περιοδικό Global Finance, δεν αποτελεί τον μοναδικό πιστωτικό όμιλο που αντιμετωπί­ζει τεχνικό σφάλμα.

Το τμήμα ξένου συναλλάγμα­τος της Deutsche Bank έστειλε από λάθος τον Ιούνιο του 2015 6 δισ. δολάρια σε αντισταθμι­στικό ταμείο που ήταν πελάτης του, για να ζητήσει πίσω το ποσό αυτό την επομένη, σύμφωνα με πηγές.

Πάντως, η KfW άρχισε άμεσα εντατικούς εσωτερικού­ς και εξωτερικού­ς ελέγχους προκειμένο­υ να διερευνήσε­ι τις αιτίες του περιστατικ­ού και να καταλήξει στα απαραίτητα συμπεράσμα­τα, όπως επισημαίνε­ται στην ανακοίνωση της τράπεζας. [SID:10940703]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece