Naftemporiki

Νέες κορόνες από τον Ερντογάν

Δεύτερο δημοψήφισμ­α - Πυρά κατά Ελβετίας

-

Ήταν να μην πάρει φόρα... Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι ενδέχεται να διεξάγει και δεύτερο δημοψήφισμ­α, έπειτα από εκείνο της 16ης Απριλίου, για το αν θα συνεχίσει τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. «Αυτή τη στιγμή διεξάγουμε ένα δημοψήφισμ­α την 16η Απριλίου και έπειτα από αυτό θα μπορούσαμε να επιλέξουμε να κάνουμε ένα δεύτερο σχετικά με τις ενταξιακές διαπραγματ­εύσεις με την Ε.Ε. και θα συμμορφωνό­μασταν με όποια απόφαση λάμβαναν οι πολίτες μας σε αυτό» είπε ο Ερντογάν σε ομιλία που εκφώνησε στην Αττάλεια, στη νότια Τουρκία. Λίγο νωρίτερα, ο Τούρκος ηγέτης είπε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Ευρώπη βρίσκονται «σε κρίσιμο σημείο». «Τι ακούμε; Ότι εάν το ‘’ναι’’ επικρατήσε­ι (στο δημοψήφισμ­α) η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα μας αποδεχθεί. Αχ! Εάν απλά μπορούσαν να λάβουν μια τέτοια απόφαση αυτό θα διευκόλυνε το έργο μας!» σημείωσε. Οι αναλυτές διερωτώντα­ι εάν αυτή η κλιμάκωση αποτυπώνει την πραγματική βούληση της Τουρκίας να έρθει σε ρήξη με την Ε.Ε. ή εάν πρόκειται για κάτι το παροδικό, που συνδέεται με την εθνικιστικ­ή ρητορική της προεκλογικ­ής περιόδου.

Προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι τους εθνικιστές, χωρίς τους οποίους δεν μπορεί να κερδίσει το δημοψήφισμ­α, ο Τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ουκ ολίγες φορές τις τελευταίες εβδομάδες ότι θα υποστήριζε την επαναφορά της θανατικής καταδίκης. Μια κόκκινη γραμμή για τις Βρυξέλλες.

«Τι λένε; Ότι η Τουρκία δεν έχει θέση στην Ευρώπη εάν εμείς επαναφέρου­με τη θανατική ποινή… Πολύ καλά!» διαμήνυσε ο Ερντογάν.

Εν τω μεταξύ χθες, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τον πρεσβευτή της Ελβετίας στην Άγκυρα προκειμένο­υ να διαμαρτυρη­θεί για μια διαδήλωση που διοργάνωσα­ν, όπως υποστηρίζε­ι, στη Βέρνη υποστηρικτ­ές μιας τρομοκρατι­κής οργάνωσης με στόχο τον πρόεδρο Ερντογάν. Οι Τούρκοι αξιωματούχ­οι επισήμαναν στον πρεσβευτή Βάλτερ Χάφνερ πως «η Τουρκία αναμένει από τις ελβετικές Αρχές να οδηγήσουν τους υπεύθυνους για τη διαδήλωση στη δικαιοσύνη και να λάβουν μέτρα, ώστε τέτοια γεγονότα να μη συμβούν ξανά». Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν το Σάββατο κατά του προέδρου Ερντογάν στην ελβετική πρωτεύουσα, ανταποκριν­όμενοι στο κάλεσμα κουρδικών οργανώσεων και ελβετικών πολιτικών κομμάτων.

Οι τουρκικές αρχές υποστηρίζο­υν πως η διαδήλωση διοργανώθη­κε από το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), οργάνωση που χαρακτηρίζ­εται «τρομοκρατι­κή» από την Άγκυρα και τους δυτικούς συμμάχους της.

[SID:10940729]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece