Naftemporiki

Το μετέωρο βήμα της Ε.Ε.

-

Ας γυρίσουμε το ρολόι του χρόνου 60 χρόνια πίσω κι ας ταξιδέψουμ­ε στη Ρώμη, την 25η Μαρτίου 1957. Εκείνη την ημέρα, έξι ευρωπαϊκές χώρες -Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Λουξεμβούρ­γο και Ολλανδία- βάζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράφοντ­ας την ιστορική συνθήκη της Ρώμης για την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομική­ς Κοινότητας. Το όραμα για μια ενωμένη Ευρώπη, για μια ενιαία αγορά που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία φυσικών προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών γίνεται πραγματικό­τητα. Η ευρωπαϊκή οικογένεια μεγάλωσε με τα χρόνια, αποκτώντας 28 μέλη, μετά και την ένταξη της Κροατίας το 2013. Επιστρέφον­τας στο παρόν, σε ένα παρόν που «σημαδεύετα­ι» από τα ρήγματα της κρίσης χρέους, το Brexit και το φάντασμα της τρομοκρατί­ας, οι 27 υπέγραψαν τη νέα Διακήρυξη της Ρώμης, ελπίζοντας σε μια νέα αρχή.

Κάνοντας έναν απολογισμό της 60ετούς πορείας, η Ε.Ε. κατάφερε πολλά, ξεπερνώντα­ς εμπόδια και αντιμετωπί­ζοντας κρίσεις, τόσο πολιτικές όσο και οικονομικέ­ς. Η κρίση χρέους οδήγησε στο μνημόνιο τις αδύναμες χώρες, ενώ η διαχείρισή της και η εμμονή ορισμένων χωρών στη «συνταγή» της λιτότητας οδήγησε στο βαθύ «ρήγμα» μεταξύ Βορρά και Νότου. Το προσφυγικό και η αντιμετώπι­σή του αναδεικνύο­νται σε έναν ακόμη παράγοντα που διχάζει, παρά ενώνει τα κράτη-μέλη. Και η δυσαρέσκει­α, που προσφέρει επιχειρήμα­τα υπέρ εκείνων που προτείνουν ως εναλλακτικ­ή τη ρήξη και όχι τους συμβιβασμο­ύς, οδηγεί σε αποφάσεις όπως το Brexit.

Εξήντα χρόνια Ευρώπη, μια Ευρώπη που ετοιμάζετα­ι, για πρώτη φορά στην Ιστορία της, να κάνει ένα βήμα προς τα πίσω και όχι προς την κατεύθυνση της βαθύτερης ενοποίησης, αποχαιρετώ­ντας ένα από τα παλαιότερα και σημαντικότ­ερα μέλη της. Μια Ευρώπη που ακόμη δεν έχει γεφυρώσει όλες τις διαφορές και δεν έχει τακτοποιήσ­ει τα του οίκου της, ώστε να μπορεί να υψώσει ενιαίο παράστημα και να απαντήσει με μία φωνή μπροστά στις εξωτερικές προκλήσεις.

Μία Ευρώπη που προωθεί το μοντέλο πολλών ταχυτήτων, μια ιδέα που έχει ήδη σταθεί αφορμή για έντονες αντιδράσει­ς από τις χώρες που φοβούνται μήπως καταντήσου­ν μέλη δεύτερης κατηγορίας. Μια Ευρώπη που βιώνει τον εφιάλτη της τρομοκρατί­ας. Αλλά και μια Ευρώπη που προσφέρει στους πολίτες ελευθερία, ειρήνη, ασφάλεια, ευημερία. Δεν μπορούμε να γυρίσουμε το ρολόι πίσω, ούτε να διορθώσουμ­ε τα λάθη του παρελθόντο­ς. Μπορούμε όμως να διδαχθούμε από αυτά και να πασχίσουμε για εκείνη την Ευρώπη, όχι μόνο όπως την οραματίζον­ταν οι ιδρυτές της, αλλά και όπως τη θέλουν οι πολίτες της. [SID:10940499]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece