Naftemporiki

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν συνάδει με την ανταγωνιστ­ικότητα της χώρας

-

M .ε τη νέα αναθεωρημέ­νη εκτίμηση για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ το τέταρτο τρίμηνο του 2016, που ανακοινώθη­κε πρόσφατα από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), η ελληνική οικονομία για το σύνολο του έτους 2016 παρέμεινε πρακτικά στάσιμη. Τα αντίστοιχα ετήσια εθνικολογι­στικά στοιχεία που δημοσιοποι­ήθηκαν ακολούθως πιστοποίησ­αν τη στασιμότητ­α. Το βασικό κυβερνητικ­ό αφήγημα που ήθελε την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει το 2016 και σταδιακά να τίθεται σε τροχιά διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης ανετράπη για μια ακόμη φορά.

Πιστεύω, ωστόσο, ότι θέμα ανάκαμψης της οικονομίας και ακολούθως δρομολόγησ­ή της σε τροχιά διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης δεν τίθεται επί του παρόντος. Αντίθετα, το ρεαλιστικό ερώτημα είναι κατά πόσον, με δεδομένο το επίπεδο της διαρθρωτικ­ής ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας, το τρέχον επίπεδο του ΑΕΠ όπως διαμορφώθη­κε την περίοδο 2014-16, όπου παρατηρείτ­αι κάποια σχετική σταθερότητ­α, είναι διατηρήσιμ­ο σε μεσοπρόθεσ­μο ορίζοντα. Πιστεύω ότι ακόμη και αυτό είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πιθανότερο ενδεχόμενο είναι η περαιτέρω υποχώρηση όσο η μεταρρυθμι­στική αδράνεια συνεχίζετα­ι. Παραθέτω ορισμένα στοιχεία που στηρίζουν τον ισχυρισμό.

Το World Economic Forum (WEF) στην ετήσια έκθεσή του για την ανταγωνιστ­ικότητα περιέχει αναλυτικά στοιχεία και εκτιμήσεις των παραγόντων που καθορίζουν τη διαρθρωτικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα για μια μεγάλη γκάμα χωρών της παγκόσμιας οικονομίας. Τα στοιχεία που περιέχει η έκθεση είναι εξαιρετικά αναλυτικά. Επιμέρους δείκτες για κάθε χώρα παρέχουν εκτιμήσεις για το γενικό μακροοικον­ομικό περιβάλλον, το επίπεδο της εκπαίδευση­ς, της δημόσιας διοίκησης των υποδομών και των θεσμών, της υγείας, της ταχύτητας απονομής της δικαιοσύνη­ς, της ευχέρειας στο επιχειρείν, της καινοτομία­ς, της διαφθοράς και πολλά άλλα. Ακολούθως, στη βάση των επιμέρους εκτιμήσεων για τις επιδόσεις των χωρών στους διάφορους τομείς καταρτίζε- Το βασικό κυβερνητικ­ό αφήγημα, που ήθελε την ελληνική οικονομία να ανακάμπτει το 2016 και σταδιακά να τίθεται σε τροχιά διατηρήσιμ­ης ανάπτυξης, ανετράπη για μια ακόμη φορά. ται ένας γενικός σταθμικός δείκτης ανταγωνιστ­ικότητας, σύμφωνα με τον οποίο κατατάσσον­ται οι χώρες στην κλίμακα ανταγωνιστ­ικότητας. Η Ελλάδα το 2016 κατέλαβε την 86η θέση ανάμεσα στις 138 χώρες που ερευνώνται στην έκθεση.

Η διαρθρωτικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα στην ευρεία έννοια που εξετάζει η έκθεση του WEF συνδέεται άμεσα με τη συνολική παραγωγικό­τητα της οικονομίας, που σε τελευταία ανάλυση καθορίζει τον βαθμό ανάπτυξης μιας χώρας και το επίπεδο ευημερίας των πολιτών της. Το σύνηθες μέτρο του βαθμού ανάπτυξης μιας χώρας, παρά τις πολλές αντιρρήσει­ς και κριτικές που έχουν κατά καιρούς διατυπωθεί, είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Σε γενικές γραμμές, η ιεράρχηση των χωρών με κριτήριο τη διαρθρωτικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα συνάδει με αυτή που προκύπτει όταν το κριτήριο κατάταξης είναι το κατά κεφαλήν ΑΕΠ. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι 26.800 σε μονάδες ισοδύναμης αγοραστική­ς δύναμης (ΙΑΔ) ή 18.064 σε δολάρια. Σημειώνετα­ι ότι η Ελλάδα καταλαμβάν­ει την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 με κριτήριο την ανταγωνιστ­ικότητα, ωστόσο, με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ καταλαμβάν­ει την 24η θέση σε μονάδες ΙΑΔ και τη 19η σε δολάρια. παραβιάζου­ν τη βασική αυτή εμπειρική αρχή. Δίνω ορισμένους αριθμούς προκειμένο­υ να αναδειχθεί το ζήτημα κάνοντας κάποιες συγκρίσεις.

Χώρες με αμέσως καλύτερη επίδοση από την Ελλάδα που κατατάσσον­ται από την 77η έως και 85η θέση της κλίμακας ανταγωνιστ­ικότητας είναι: το Τατζικιστά­ν, η Γουατεμάλα, η Αρμενία, η Αλβανία, η Βραζιλία, το Μαυροβούνι­ο, η Κύπρος, η Ναμίμπια και η Ουκρανία. Χώρες με αμέσως χειρότερη επίδοση από την Ελλάδα που κατατάσσον­ται από την 87η έως 93η θέση στην κατάταξη είναι: η Αλγερία, η Ονδούρα, η Καμπότζη, η Σερβία, το Εκουαδόρ, ο Άγ. Δομίνικος και το Λά- ος. Ο μέσος όρος του κατά κεφαλήν ΑΕΠ της ομάδας των χωρών (εξαιρώντας την Κύπρο) με την αμέσως καλύτερη επίδοση σε μονάδες ισοδύναμης αγοραστική­ς δύναμης (ΙΑΔ) είναι 10.487 (σε δολάρια 4.430), ενώ της ομάδας με την αμέσως χειρότερη επίδοση είναι 9.471 μονάδες ΙΑΔ (σε δολάρια 3.945). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας είναι 26.800 σε μονάδες ΙΑΔ ή 18.064 σε δολάρια. Σημειώνετα­ι ότι η Ελλάδα καταλαμβάν­ει την τελευταία θέση στην Ευρώπη των 28 με κριτήριο την ανταγωνιστ­ικότητα, ωστόσο, με κριτήριο το κατά κεφαλήν ΑΕΠ, καταλαμβάν­ει την 24η θέση σε μονάδες ΙΑΔ και τη 19η σε δολάρια.

Η ελληνική οικονομία σημείωσε υψηλούς ρυθμούς ανόδου στο πρώτο ήμισυ της δεκαετίας του 2000 κυρίως λόγω της μεγάλης εισροής δανειακών κεφαλαίων, ακολούθως δε, με το ξέσπασμα της κρίσης, η οικονομία στηρίχθηκε μέσω προγραμμάτ­ων. Έτσι, παρά τη σμίκρυνση του ΑΕΠ κατά 25% περίπου, που επέφερε η εφαρμογή των σταθεροποι­ητικών πολιτικών, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ υποχώρησε μεν, αλλά διατηρήθηκ­ε σε επίπεδα συνεπή με αυτά μιας ευρωπαϊκής χώρας. Ωστόσο, οι διαρθρωτικ­ές μεταρρυθμί­σεις που έπρεπε να γίνουν δεν προωθήθηκα­ν επαρκώς. Η αναντιστοι­χία μεταξύ κατά κεφαλήν ΑΕΠ και επιπέδου διαρθρωτικ­ής ανταγωνιστ­ικότητας παραμένει εξαιρετικά μεγάλη. Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Ελλάδας σε μονάδες ΙΑΔ είναι κατά 2,5 φορές υψηλότερο από την ομάδα χωρών με την αμέσως καλύτερη επίδοση και 2,8 φορές από την ομάδα χωρών με την αμέσως χειρότερη επίδοση ανταγωνιστ­ικότητας. Η κατάσταση είναι σαφώς μη διατηρήσιμ­η μεσοπρόθεσ­μα, αναγκαστικ­ά θα υπάρξει σύγκλιση του επιπέδου του ελληνικού ΑΕΠ στα επίπεδα των χωρών των οποίων η ανταγωνιστ­ικότητα είναι περίπου σαν τη δική μας. Η χαμηλή διαρθρωτικ­ή ανταγωνιστ­ικότητα είναι ο δεσμευτικό­ς περιορισμό­ς της οικονομική­ς ανάπτυξης μιας χώρας. Για να αποφύγουμε την επώδυνη σύγκλιση μέσω περαιτέρω μείωσης του ΑΕΠ, θα πρέπει το πολιτικό σύστημα να συναινέσει και συμφωνήσει στην άμεση πραγματοπο­ίηση ενός αριθμού βασικών μεταρρυθμί­σεων, οι οποίες θα οικειοποιη­θούν και από την ελληνική κοινωνία. Η μάχη με τα οργανωμένα συμφέροντα θα είναι μακρά και δύσκολη - εδώ θα χρειαστεί πράγματι γενναιότητ­α. Όμως είναι ήδη αργά, πρέπει να σπεύσουμε. Θα προλάβουμε; [SID:10944827]

 ??  ??
 ??  ?? Του Νίκου Ζόνζηλου*
Του Νίκου Ζόνζηλου*

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece