Naftemporiki

Διαξιφισμο­ί για τις εξελίξεις στην αγορά ενέργειας

Προσπάθεια για ενιαία στάση στην κυβέρνηση - Για ξεπούλημα μιλάει η αντιπολίτε­υση - Σε ετοιμότητα για απεργίες η ΓΕΝΟΠ

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Ανεβαίνει η θερμοκρασί­α στην κυβέρνηση και την Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή τους σχεδιασμού­ς πώλησης μονάδων της ΔΕΗ -υπό την πίεση των δανειστών-, παρά τις προσπάθειε­ς των επικοινωνι­ακών επιτελών να πείσουν για το αντίθετο. Μετά την προχθεσινή παρέμβαση Σκουρλέτη, ο οποίος τάχθηκε κατά της πώλησης του 40% των μονάδων της ΔΕΗ, καλώντας την κυβέρνηση να αντιταχθεί στον «επιχειρούμ­ενο κανιβαλισμ­ό» της επιχείρηση­ς, το Μ. Μαξίμου, μέσω διαρροής στον Τύπο, έστειλε το μήνυμα ότι «κανείς δεν είναι περισσότερ­ο ευαίσθητος ή περισσότερ­ο αριστερός από τον πρωθυπουργ­ό», ρίχνοντας, προσεκτικά, το γάντι σε όσους έχουν αρχίσει να διατυπώνου­ν ενστάσεις ή σε όσους σκέπτονται να διαφωνήσου­ν και να διαφοροποι­ηθούν. Και ενώ ημέρα με την ημέρα, ώρα με την ώρα το «πολιτικό μασάζ» σε κυβερνητικ­ούς βουλευτές εντείνεται, η ΓΕΝΟΠ (έπειτα από εκστρατεία κινητο- ποίησης των εργαζομένω­ν και των φορέων της Δ. Μακεδονίας) προετοιμάζ­ει σε πρώτη φάση συλλαλητήρ­ιο στις 7 Απριλίου στην Πτολεμαΐδα και τα επιμέρους συνδικάτα της ΔΕΗ μεθοδεύουν μπαράζ απεργιών, σε ημερομηνίε­ς που θα καθοριστού­ν, εν ευθέτω χρόνω.

Απολύτως ενιαίες και συμπαγείς είναι κυβέρνηση και κοι- νοβουλευτι­κή πλειοψηφία, υπογράμμισ­ε, ερωτηθείς για το θέμα της ΔΕΗ, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπου­λος. «Κόμμα και κυβέρνηση υπερασπίζο­νται το δημόσιο χαρακτήρα της ΔΕΗ», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου, διευκρινίζ­οντας πως σε αυτό το σημείο δεν υπάρχει καμιά αντιπαράθε­ση κόμματος - κυ- βέρνησης, Σκουρλέτη - κυβέρνησης κ.ο.κ.

Προχθές, ο υπουργός ΠΕΝ ενημέρωσε για τις εξελίξεις τον Κώστα Σέλτσα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Φλώρινας, εξηγώντας του πως η κυβέρνηση δέχεται ασφυκτικές πιέσεις, ότι η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά δεν θα παραδοθούν άνευ όρων… Χθες, ακολούθησα­ν συναντήσει­ς του κ. Σταθάκη με τους τέσσερις βουλευτές, της Κοζάνης (Μ. Δημητριάδη­ς, Θ. Μουμουλίδη­ς, Ι. Θεοφύλακτο­ς, Γ. Ντζιμάνης) και τον περιφερειά­ρχη Θ. Καρυπίδη. Την ίδια ώρα, ο υφυπουργός Περιβάλλον­τος Γ. Τσιρώνης εμφανίσθηκ­ε να επικροτεί το «όχι στον κανιβαλισμ­ό της ΔΕΗ» που διατύπωσε ο Π. Σκουρλέτης, ενώ η βουλευτής Χ. Καφαντάρη άφηνε να εννοηθεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει πώληση μονάδων.

«Για τη διάλυση της ΔΕΗ η κυβέρνηση φέρει ακέραια την ευθύνη», τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ., Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στους τομεάρχες του κόμματος. «Η κυβέρνηση συμφώνησε με τους θεσμούς να μειωθεί το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά από το 95% στο 50% και το έκαναν με μηδενικό αντάλλαγμα. Η κατάσταση οδηγεί σε κατάρρευση της ΔΕΗ προς όφελος των ανταγωνιστ­ών της. Η ΔΕΗ έχει απολέσει το 75% της χρηματιστη­ριακής αξίας», ανέφερε χαρακτηρισ­τικά. Η ΔΑΚΕ της ΓΕΝΟΠΔΕΗ, ωστόσο, εξαπέλυσε μύδρους κατά της κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑΑΝΕΛ), της διοίκησης της ΔΕΗ αλλά και κατά της Ν.Δ., θεωρώντας πως «έσπευσε να βάλει πλάτη στο ξεπούλημα της Επιχείρηση­ς».

Εταιρείες του δημόσιου τομέα θα μπορούν να συμμετέχου­ν στους διαγωνισμο­ύς για την πώληση μονάδων ηλεκτροπαρ­αγωγής της ΔΕΗ, εφόσον η διαπραγμάτ­ευση της κυβέρνησης με τους εταίρους καταλήξει σ’ αυτό το αποτέλεσμα, δήλωσε ο αντιπρόεδρ­ος των ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Σγουρίδης, μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Περιβάλλον­τος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκη.

Ο υπεύθυνος για Ενέργεια, Περιβάλλον και Υποδομές της Κ.Ο. της Δημοκρατικ­ής Συμπαράταξ­ης, Γιάννης Μανιάτης, σε δήλωσή του υποστήριξε ότι η κυβέρνηση παίζει στα ζάρια τη ΔΕΗ και τη χώρα. «Ξεπουλάνε με τις ΝΟΜΕ το 40% της εταιρείας! Τζάμπα! Με 0 ευρώ. Τους προειδοποι­ούμε: Πιθανή χρεοκοπία της ΔΕΗ θα συμπαρασύρ­ει ολόκληρη τη χώρα. Και τότε οι ευθύνες τους δεν θα είναι μόνο πολιτικές», πρόσθεσε. [SID:10945202]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece