Naftemporiki

Το σκληρό παζάρι στα εργασιακά

Ομαδικές απολύσεις, lock out και συνδικαλισ­τικός νόμος κρίνουν τη διαπραγμάτ­ευση

- Του Στέλιου Παπαπέτρου

Ησκληρή στάση που εξακολουθε­ί να έχει το ΔΝΤ στα ζητήματα των εργασιακών σχέσεων, σε συνδυασμό με τακτική των «χαμηλών τόνων» που τηρούν μέχρι στιγμής οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών, διαμορφώνε­ι ένα εξαιρετικά δύσκολο πεδίο διαβουλεύσ­εων στα ακανθώδη θέματα της μεταρρύθμι­σης της αγοράς εργασίας. Η παρουσία του Πολ Τόμσεν -βασικού εισηγητή των σημαντικότ­ερων έως σήμερα μεταρρυθμί­σεων στην ελληνική αγορά εργασίας την περίοδο 20112013- στις πρόσφατες διαβουλεύσ­εις της προηγούμεν­ης εβδομάδας στις Βρυξέλλες με την ελληνική αντιπροσωπ­εία ενίσχυσε ακόμη περισσότερ­ο την άκαμπτη στάση του Διεθνούς Οργανισμού στα ζητήματα της περαιτέρω απελευθέρω­σης και ελαστικοπο­ίησης των εργασιακών σχέσεων. Έτσι το ΔΝΤ καθόρισε τον τόνο της πολιτικής διαπραγμάτ­ευσης για τα εργασιακά, με δεδομένο ότι οι εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμών δεν επεδίωξαν έναν πιο ενεργό ρόλο στις διαβουλεύσ­εις. Έτσι εξηγείται, άλλωστε, όχι μόνο η επιμονή των εκπροσώπων των θεσμών στον περιορισμό ή ακόμη και στην κατάργηση του προεγκριτι­κού ρόλου του υπουργείου Εργασίας στις ομαδικές απολύσεις, αλλά και η επαναφορά της πρότασης για θεσμοθέτησ­η, για πρώτη φορά στη χώρα μας, της ανταπεργία­ς (lock out). Υπενθυμίζε­ται ότι το θέμα του lock out ήταν ένα από τα ζητήματα που το Διεθνές Νομισματικ­ό ταμείο είχε θέσει από το 2010.

Άρνηση

Η βασική πρόταση της ελληνικής πλευράς για επαναφορά στη χώρα μας του ευρωπαϊκού κανονιστικ­ού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματ­εύσεων για τις συμβάσεις εργασίας και η διασφάλιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου προσέκρουσ­ε στην κατηγορημα­τική άρνηση του ΔΝΤ, το οποίο ουσιαστικά επανέφερε στην ατζέντα των διαπραγματ­εύσεων όλες τις προτάσεις που δεν πέρασαν με τις προηγούμεν­ες μνημονιακέ­ς ρυθμίσεις.

Στο θέμα των ομαδικών απολύσεων, η βασική επιδίωξη των θεσμών, παρά την πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίο­υ, είναι η κατάργηση του προεγκριτι­κού ρόλου στις ομαδικές απολύσεις που σήμερα έχει το υπουργείο Εργασίας και ο εκ των υστέρων έλεγχος της νομιμότητα­ς των απολύσεων. Αυτό σημαίνει ότι για τους εκπροσώπου­ς των θεσμών το μείζον θέμα στις ομαδικές απολύσεις δεν είναι η αύξηση του ποσοστού των απολύσεων από το 5% που ισχύει σήμερα για επιχειρήσε­ις άνω των 150 εργαζομένω­ν στο 8% ή στο 10%, αλλά η απεμπλο- κή της κρατικής διοίκησης στη διαδικασία. Επίσης, το ΔΝΤ ζητεί τη θεσμοθέτησ­η στη χώρα μας της ανταπεργία­ς παρά το ότι επιθετικό Lock out (ανταπεργία) δεν υφίσταται σε καμία ευρωπαϊκή χώρα. Η Ελλάδα ανήκει σε εκείνη την κατηγορία των χωρών που ρητά απαγορεύετ­αι η ανταπεργία. Πάντως, πηγές με γνώση των διαπραγματ­εύσεων εκτιμούν ότι το θέμα του lock out τίθεται από τους πιστωτές στις διαβουλεύσ­εις περισσότερ­ο ως «διαπραγματ­ευτικό χαρτί», προκειμένο­υ να υπάρξουν υποχωρήσει­ς από την ελληνική πλευρά σε άλλα θέματα, όπως είναι οι ομαδικές απολύσεις και οι συλλογικές διαπραγματ­εύσεις. Όπως επισημαίνο­υν οι ίδιες πηγές, ούτε οι εργοδοτικέ­ς οργανώσεις δεν έχουν θέσει θέμα θεσμοθέτησ­ης του lock out στη χώρα μας.

Η επαναφορά του θεσμικού ρόλου των κλαδικών συμβάσεων, η οποία αποτέλεσε μία από τις βασικές προτεραιότ­ητες του υπουργείου Εργασίας, συνάντησε όχι μόνο την κατηγορημα­τική άρνηση του ΔΝΤ, αλλά και εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, με βάση το επιχείρημα ότι σε μία χώρα όπως η Ελλάδα, η οποία «βρίσκεται σε πρόγραμμα», είναι πιο ωφέλιμες οι επιχειρησι­ακές συμβάσεις εργασίας σε σχέση με τις κλαδικές.

Μετά το 2018

Με βάση την πορεία της διαπραγμάτ­ευσης έως σήμερα, θεωρείται εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι απίθανο, η επαναφορά των ρυθμίσεων της προηγούμεν­ης περιόδου -πριν από την εφαρμογή των μνημονίων- και το ζητούμενο στη διαπραγμάτ­ευση είναι εάν θα υπάρξει μετά το 2018 η υπό όρους θεσμοθέτησ­η κλαδικών συμβάσεων σε συνάρτηση με τη γενικότερη πορεία της οικονομίας, τις ιδιαιτερότ­ητες του κάθε κλάδου ξεχωριστά, και την πορεία της ανεργίας.

[SID:10945479]

 ??  ?? Η παρουσία του Πολ Τόμσεν στις πρόσφατες διαβουλεύσ­εις στις Βρυξέλλες ενίσχυσε ακόμη περισσότερ­ο την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στα ζητήματα της περαιτέρω απελευθέρω­σης και ελαστικοπο­ίησης των εργασιακών σχέσεων.
Η παρουσία του Πολ Τόμσεν στις πρόσφατες διαβουλεύσ­εις στις Βρυξέλλες ενίσχυσε ακόμη περισσότερ­ο την άκαμπτη στάση του ΔΝΤ στα ζητήματα της περαιτέρω απελευθέρω­σης και ελαστικοπο­ίησης των εργασιακών σχέσεων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece