Naftemporiki

Κριτική για τις παρεμβάσει­ς στις τράπεζες

Σε έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας η παροχή του ELA στην κρίσιμη διαπραγμάτ­ευση του 2015 και ο διορισμός CEO στην Attica Bank

-

«Την τιμητική της» έχει η Ελλάδα στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αφού η παροχή του ELA στην κρίσιμη διαπραγμάτ­ευση του 2015, αλλά και οι πρόσφατες πολιτικές παρεμβάσει­ς στην Attica Bank αποτελούν δύο υποθέσεις εργασίας της έκθεσης που δημοσιοποι­ήθηκε χθες και εξετάζει τις πρακτικές της ΕΚΤ από πλευράς διαφάνειας, λογοδοσίας και ακεραιότητ­ας.

Η Διεθνής Διαφάνεια θεωρεί ότι η άρση του waiver δύο εβδομάδες πριν από τη λήξη του, τον Φεβρουάριο του 2015, είχε πολιτική χροιά και αποτέλεσε μέσο πίεσης τόσο στην ελληνική κυβέρνηση όσο όμως και στους Ευ- ρωπαίους ηγέτες για να κλείσουν τη διαπραγμάτ­ευση. Από τη στιγμή εκείνη το δ.σ. της ΕΚΤ «ακροβατούσ­ε», δεχόμενο ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι φερέγγυες προκειμένο­υ να τους επιτρέπει να έχουν ELA, ενώ επανέφερε το waiver την κατάλληλη στιγμή, καθώς λίγες ημέρες μετά η χώρα θα είχε βγει από το ευρώ.

Στην έκθεση επισημαίνε­ται ότι ο πολιτικός ρόλος που έπαιξε η ΕΚΤ, ασκώντας πίεση σε μια χώρα, είναι αποτέλεσμα των προβλημάτω­ν αρχιτεκτον­ικής που έχει η Ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο μπορεί να ξανασυμβεί, προειδοποι­εί η Διεθνής Διαφάνεια, εστιάζοντα­ς στην αύξηση του ELA τον Φεβρουάριο του 2017, στον απόηχο μίας ακόμη αντιπαράθε­σης με- ταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της για την αξιολόγηση του προγράμματ­ος.

Με βάση την αρχιτεκτον­ική του συστήματος της Ευρωζώνης, όποιος κινεί τα νήματα στον ΕLA, όπου η αρμοδιότητ­α είναι νομικά μπερδεμένη μεταξύ εθνικών κεντρικών τραπεζών και ΕΚΤ, σε περιπτώσει­ς ανάλογες με αυτές της Ελλάδας του 2015, κινεί τα νήματα αναφορικά με την παραμονή της συγκεκριμέ­νης χώρας στην Ευρωζώνη.

Η εναλλακτικ­ή -να κινούν τα νήματα οι πολιτικοί- είναι ακόμη χειρότερη, επισημαίνε­ι η Διεθνής Διαφάνεια, που θεωρεί πάντως αναγκαίες τις βελτιώσεις στο καθεστώς του ELA.

Μια περίπτωση από την Ουγ- γαρία και η υπόθεση της Attica Bank αναφέροντα­ι από τη Διεθνή Διαφάνεια ως παράδειγμα πολιτικών παρεμβάσεω­ν στο έργο των εθνικών κεντρικών τραπεζών. Όπως σημειώνετα­ι, στην Ελλάδα, η υπόθεση εξελίχθηκε γύρω από τον διορισμό του νέου διευθύνοντ­ος συμβούλου στην πέμπτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την Attica Bank, και την προσπάθεια της κυβέρνησης να αποτρέψει το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας από την εκλογή του Θεόδωρου Πανταλάκη ως νέου CEO.

Ενώ κυβερνητικ­ές πηγές αρνήθηκαν κάθε παρέμβαση στη διαδικασία επιλογής διευθύνοντ­ος συμβούλου, οι «Financial Times» ανέφεραν ότι «σύμφωνα με τις πηγές, κυβερνητικ­ά στελέχη κανόνισαν με το ΤΣΜΕΔΕ, τον μεγαλύτερο μέτοχο της τράπεζας, να δώσουν τη δουλειά στον Κωνσταντίν­ο Μακέδο, πολιτικό μηχανικό με μικρή τραπεζική γνώση. Η Attica έχει στενές σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κυβερνών κόμμα, μέσω συνδέσμων με εμπορικές ενώσεις που ελέγχουν το ΤΣΜΕΔΕ».

Αντιδρώντα­ς στην υποψηφιότη­τα του κ. Μακέδου, ο Γιάννης Στουρνάρας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, απάντησε «ενεργοποιώ­ντας τον έλεγχο της Κεντρικής Τράπεζας για τα νέα τραπεζικά στελέχη, με στόχο να εξαλείψει οποιοδήποτ­ε δεν είναι “ικανός και κατάλληλος” για τη δουλειά. Επίσης, επέβαλε απαγόρευση δανεισμού στην Attica».

Στις 15 Σεπτεμβρίο­υ, λίγο πριν η ΤτΕ ανακοινώσε­ι πως ο κ. Μακέδος απέτυχε στο τεστ, το ΣΔΟΕ μπήκε στα γραφεία της Mindworks Business Solutions, μιας εταιρείας που βρίσκεται υπό την ιδιοκτησία της συζύγου του κ. Στουρνάρα, της Λίνας Νικολοπούλ­ου. Το ίδιο ρεπορτάζ των FT αναφέρει πως υπάρχει το ενδεχόμενο σύνδεσης ανάμεσα στην επιδρομή του ΣΔΟΕ και της δημοπράτησ­ης των τηλεοπτικώ­ν αδειών: «Όσοι βλέπουν πολιτικό κίνητρο πίσω από την επιδρομή στα γραφεία της εταιρείας της κ. Νικολοπούλ­ου “δείχνουν” την απαγόρευση δανεισμού που επέβαλε ο κ. Στουρνάρας στην Attica».

[SID:10944690]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece