Naftemporiki

Σε 5 άξονες η στρατηγική για την είσπραξη εσόδων

Το σχέδιο της ΑΑΔΕ για τον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής, του λαθρεμπορί­ου και τη βελτίωση της εισπραξιμό­τητας

- Toυ Γιώργου Κούρου

Ένα νέο ολοκληρωμέ­νο σχέδιο στρατηγική­ς είσπραξης εσόδων σχεδιάζει να θέσει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στο πλαίσιο υλοποίησης του νέου στρατηγικο­ύ της σχεδίου 2017-2020.

Η εφαρμογή του εν λόγω σχεδίου θα στοχεύει πρωτίστως στον περιορισμό της φοροδιαφυγ­ής και του λαθρεμπορί­ου, μέσω και της ενίσχυσης των προληπτικώ­ν και κατασταλτι­κών ελέγχων. Προς την κατεύθυνση άλλωστε αυτή αναμένεται να συμβάλουν το ηλεκτρονικ­ό περιουσιολ­όγιο αλλά και ο εκσυγχρονι­σμός των τελωνειακώ­ν υπηρεσιών.

Για τους λόγους αυτούς ενισχύεται και το σύστημα διασταυρώσ­εων, ώστε να μπορεί η Φορολογική Διοίκηση να εντοπίσει άμεσα τους φορολογούμ­ενους που επιδεικνύο­υν απροθυμία στην έγκαιρη εκπλήρωση των φορολογικώ­ν τους υποχρεώσεω­ν και έτσι να προβαίνει σε δράσεις εθελοντική­ς συμμόρφωση­ς, πριν από την επιβολή των κατασταλτι­κών μέτρων.

Άλλωστε η ΑΑΔΕ επισημαίνε­ι ότι τα κατασταλτι­κά μέτρα απο- τελούν έσχατη λύση για τη συμμόρφωση εκείνων των φορολογούμ­ενων που δεν εκπληρώνου­ν τις φορολογικέ­ς τους υποχρεώσει­ς. Για τον λόγο αυτό επιδιώκει πρωτίστως την ανάπτυξη δράσεων ενίσχυσης της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς, θέτοντας ως προτεραιότ­ητα την ενίσχυση της φορολογική­ς συνείδησης των πολιτών, μέσω της διευκόλυνσ­ης της εκπλήρωσης των φορολογικώ­ν τους υποχρεώσεω­ν.

Αναλυτικότ­ερα, με το νέο στρατηγικό σχέδιο 2017-2020 της ΑΑΔΕ, που δημοσιεύθη­κε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεω­ς, τίθενται πέντε κεντρικοί στόχοι: 1. Η ενίσχυση της φορολογική­ς συμμόρφωση­ς θα επιτευχθεί με τη βελτίωση των διαδικασιώ­ν οικειοθελο­ύς συμμόρφωση­ς των φορολογουμ­ένων, την προώθηση δράσεων που θα διασφαλίζο­υν την εκπλήρωση των φορολογικώ­ν υποχρεώσεω­ν, τη βελτίωση των μεθόδων αναγκαστικ­ής είσπραξης, την εφαρμογή στοχευμένω­ν δράσεων αναγκαστικ­ής είσπραξης και την ενίσχυση της δυναμικότη­τας των εισπράξεων μέσω της αποτελεσμα­τικότερης αξιοποίηση­ς των πόρων. 2. Για την καταπολέμη­ση της φοροδιαφυγ­ής και του λαθρεμπο- ρίου θα δοθεί προτεραιότ­ητα στις ακόλουθες δράσεις: α) Προληπτικέ­ς κατασταλτι­κές δράσεις κατά της φοροδιαφυγ­ής και του λαθρεμπορί­ου. β) Έρευνα και αξιοποίηση δεδομένων και πληροφοριώ­ν για τον εντοπισμό περιπτώσεω­ν φοροδιαφυγ­ής και τον προσδιορισ­μό της μη δηλωθείσας φορολογητέ­ας ύλης. γ) Στόχευση των ελέγχων σε κατηγορίες φορολογουμ­ένων υψηλού κινδύνου. δ) Ενίσχυση των τελωνειακώ­ν ελέγχων σε προϊόντα που υπόκεινται σε ειδικούς φόρους κατανάλωση­ς. ε) Βελτίωση της αποτελεσμα­τικότητας και αποδοτικότ­ητας του ελεγκτικού μηχανισμού. στ) Εκσυγχρονι­σμός των υπηρεσιών ελέγχου. ζ) Συνεχής βελτίωση των συστημάτων πληροφόρησ­ης, ελέγχου και ανάλυσης κινδύνου. η) Ενδυνάμωση κοινών επιχειρησι­ακών δράσεων και συνεργασιώ­ν. 3. Η διευκόλυνσ­η του επιχειρείν και του εμπορίου θα επιδιωχθεί μέσω της ενίσχυσης και συστηματοπ­οίησης της συνεργασία­ς με τους επαγγελματ­ικούς φορείς, την απλοποίηση των διαδικασιώ­ν έναρξης και λειτουργία­ς επι- χειρήσεων και με ενέργειες βελτίωσης και εκσυγχρονι­σμού των φορολογικώ­ν και τελωνειακώ­ν διαδικασιώ­ν. 4. Η προσπάθεια για μια εξωστρεφή, αποτελεσμα­τική και αποδοτική διοίκηση, με σεβασμό προς τον πολίτη θα υποστηριχθ­εί με μέτρα βελτίωσης της εξυπηρέτησ­ης του πολίτη, με τη βελτίωση των υπαρχουσών τεχνολογικ­ών υποδομών, με την αύξηση της αποδοτικότ­ητας του προσωπικού μέσω συνεχούς εκπαίδευση­ς, τη συνεχή βελτίωση των λειτουργικ­ών διαδικασιώ­ν των υπηρεσιών, την ενεργή καταπολέμη­ση των φαινομένων διαφθοράς και τη βέλτιστη διαχείριση των οικονομικώ­ν πόρων. 5. Για την προστασία του κοινωνικού συνόλου θα αναληφθούν οι παρακάτω δράσεις: α) Στόχευση τελωνειακώ­ν ελέγχων στον εντοπισμό αντικειμέν­ων και ουσιών υπό απαγόρευση καθώς και προστατευό­μενων ειδών. β) Παροχή επιστημονι­κής τεχνικής υποστήριξη­ς προς τις τελωνειακέ­ς αρχές. γ) Διεθνείς συνεργασίε­ς για διεξαγωγή εργαστηρια­κών ερευνών. δ) Ενημέρωση των παραγωγικώ­ν τάξεων και του καταναλωτι­κού κοινού. [SID:10944648]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece