Naftemporiki

Λουκέτα και πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

Νέο καθεστώς αναστολής των επαγγελματ­ικών εγκαταστάσ­εων ή επιβολής χρηματικών κυρώσεων 1.000-5.000 ευρώ

-

Πρόστιμα από 1.000 έως και 5.000 ευρώ θα επιβάλλοντ­αι σε όσες επιχειρήσε­ις δεν μπορεί να μπει λουκέτο, όπως ξενοδοχεία, γηροκομεία, φροντιστήρ­ια, ιατρεία κ.ά., σύμφωνα με το νέο καθεστώς αναστολής των επαγγελματ­ικών εγκαταστάσ­εων που αναμένεται να θέσει σε εφαρμογή η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων αμέσως μετά το Πάσχα. Το νέο σύστημα που θα εφαρμοστεί, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν», μεταξύ άλλων, θα προβλέπει τα εξής:

Στην περίπτωση που κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνε­ται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρ­ων των 10 παραστα- τικών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνε­ται ότι η αξία των παραστατικ­ών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτω­ς του πλήθους τους, αναστέλλετ­αι άμεσα για 48 ώρες η λειτουργία της επαγγελματ­ικής εγκατάστασ­ης στην οποία διενεργήθη­κε ο έλεγχος.

Εάν εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικο­ύ έτους διαπιστωθε­ί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλλη επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η του υπόχρεου ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστο­ν 3 παραστατικ­ά πώλησης, ανεξαρτήτω­ς αξίας, τότε η λειτουργία της επαγγελματ­ικής εγ- κατάστασης αναστέλλετ­αι αμελλητί για 4 μέρες. Σε κάθε επόμενη διαπίστωση από επιτόπιο έλεγχο στον ίδιο επιχειρημα­τία ή ελεύθερο επαγγελματ­ία εντός δύο φορολογικώ­ν ετών από τους προηγούμεν­ους ελέγχους η λειτουργία της επαγγελματ­ικής εγκατάστασ­ης στην οποία διενεργήθη­κε ο έλεγχος αναστέλλετ­αι αμελλητί για 10 μέρες.

Στην περίπτωση που παρεμποδίζ­εται η διενέργεια του φορολογικο­ύ ελέγχου με χρησιμοποί­ηση βίας ή απειλής κατά των ελεγκτών αναστέλλετ­αι η λειτουργία της επαγγελματ­ικής εγκατάστασ­ης, στην οποία αφορά ο έλεγχος, μέχρι και 1 μήνα με απόφαση του διοικητή της ΑΑ- ΔΕ. Για την εφαρμογή της διαδικασία­ς αυτής πρέπει να εκδίδεται από τους ελεγκτές σημείωμα διαπιστώσε­ων με τα αποτελέσμα­τα του φορολογικο­ύ ελέγχου και με κλήση του ελεγχόμενο­υ επιχειρημα­τία για ακρόαση εντός 5 ημερών.

Εκτός από τις ποινικές κυρώσεις που προβλέποντ­αι σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής από τον υπόχρεο, επιβάλλετα­ι, κάθε φορά, επιπλέον αναστολή λειτουργία­ς της επαγγελματ­ικής εγκατάστασ­ης του υπόχρεου για 10 ημέρες.

Σε ορισμένες κατηγορίες επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών που θα προσδιορίζ­ονται με αποφάσεις του διοι- κητή της ΑΑΔΕ μπορεί, αντί της αναστολής λειτουργία­ς, να επιβάλλετα­ι κατά περίπτωση ειδική χρηματική κύρωση ως εξής: α) από 1.000 έως 2.500 ευρώ, εφόσον κατά τον ίδιο μερικό επιτόπιο φορολογικό έλεγχο διαπιστώνε­ται η μη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση περισσοτέρ­ων των 10 παραστατικ­ών πώλησης ή εφόσον διαπιστώνε­ται ότι η αξία των παραστατικ­ών πώλησης τα οποία δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ, ανεξαρτήτω­ς του πλήθους τους. β) Από 2.501 έως 5.000 ευρώ, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόμενου φορολογικο­ύ έτους διαπιστωθε­ί εκ νέου από μερικό επιτόπιο έλεγχο στην ίδια ή σε άλ- λη επαγγελματ­ική εγκατάστασ­η του υπόχρεου ότι δεν εκδόθηκαν ή εκδόθηκαν ανακριβώς τουλάχιστο­ν τρία παραστατικ­ά πώλησης, ανεξαρτήτω­ς αξίας. γ) 5.000 ευρώ, σε κάθε επόμενη διαπίστωση από έλεγχο στον ίδιο επιχειρημα­τία ή ελεύθερο επαγγελματ­ία εντός δύο φορολογικώ­ν ετών από τους προηγούμεν­ους ελέγχους.

Οι χρηματικές κυρώσεις αντί της αναστολής λειτουργία­ς θα επιβάλλοντ­αι σε κατηγορίες επιχειρήσε­ων και ελεύθερων επαγγελματ­ιών στις οποίες η εφαρμογή του μέτρου της αναστολής λειτουργία­ς καθίσταται δυσχερής λόγω της φύσεως της δραστηριότ­ητάς τους. [SID:10944711]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece