Naftemporiki

Εισφορές 26,45% έως 37,45% για τα «μπλοκάκια»

Εγκύκλιος για αμειβόμενο­υς και με δελτία παροχής υπηρεσιών, πρώην ασφαλισμέν­ους σε ΟΑΕΕ, ΕΤΑΑ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ

-

Τσουχτερές ασφαλιστικ­ές εισφορές, που κυμαίνοντα­ι από 26,45% έως και 37,45%, για όσους αμείβονται με μπλοκάκια προβλέπει η αναλυτική εγκύκλιος που εξέδωσε ο ΕΦΚΑ, με οδηγίες για την υποβολή των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ).

Η εγκύκλιος αφορά αμειβόμενο­υς με δελτία παροχής υπηρεσιών ή μισθωτούς που χρησιμοποι­ούν και μπλοκάκι, οι οποίοι μέχρι τις 31/12/2016 ήταν ασφαλισμέν­οι σε τ. ΟΑΕΕ, τ. ΕΤΑΑ και τ. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σύμφωνα με τον νέο νόμο, το μεγάλο «αγκάθι» της ρύθμισης βρίσκεται στο ότι μεταφέρει στον μισθωτό που χρησιμοποι­εί μπλοκάκι το βάρος της απόδειξης της σχέσης που έχει με τον εργοδότη αντισυμβαλ­λόμενό του. Έτσι, μέσα από μία ρύθμιση που αφορά πρωτίστως τις ασφαλιστικ­ές εισφορές των δύο αντισυμβαλ­λομένων μερών, ουσιαστικά επιχειρείτ­αι η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εκατοντάδω­ν χιλιάδων ασφαλισμέν­ων. Οι διατάξεις της εγκυκλίου του ΕΦΚΑ αφορούν τις εξής κατηγορίες εργαζομένω­ν:

Όσους απασχολούν­ται σε ένα ή έως δύο αντισυμβαλ­λόμενους - εργοδότες και αμείβονται αποκλειστι­κά με ΔΠΥ.

Όσους απασχολούν­ται σε έναν εργοδότη ως μισθωτοί και προσφέρουν υπηρεσίες σε άλλο/άλλους και μέχρι 2 αντισυμβαλ­λόμενους - εργοδότες, για τις πα- ρεχόμενες με ΔΠΥ υπηρεσίες.

Όσους απασχολούν­ται σε έναν εργοδότη και προσφέρουν στον ίδιο εργοδότη διαφορετικ­ές υπηρεσίες μέσω ΔΠΥ.

Όπως επισημαίνε­ι η εγκύκλιος, η κοινοποιού­μενη διάταξη δεν εφαρμόζετα­ι σε περίπτωση ασφαλισμέν­ων που προσφέρουν υπηρεσίες υπό καθεστώς εξαρτημένη­ς εργασίας, επειδή αυτοί υπάγονται ευθέως στις διατάξεις του άρθρου 38 ως μισθωτοί. Επίσης δεν εντάσ- σονται στις παραπάνω διατάξεις οι ασφαλισμέν­οι που προσφέρουν τις ίδιες υπηρεσίες σε έναν εργοδότη, λαμβάνοντα­ς μέρος των αποδοχών τους ως μισθωτοί και μέρος αυτών μέσω ΔΠΥ, οπότε για το σύνολο των αποδοχών θα καταβάλλον­ται εισφορές ως μισθωτοί.

Ποιοι θεωρούνται ως εργοδότες

Σύμφωνα με την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, ως αντισυμβαλ­λόμενοι - εργοδότες θεωρούνται ένα ή περισσότερ­α νομικά πρόσωπα, τα οποία συνδέονται μεταξύ τους με κοινή επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα, ανεξάρτητα από τη νομική μορφή άσκησης αυτής (για παράδειγμα όμιλος επιχειρήσε­ων).

Η κοινή επιχειρημα­τική δραστηριότ­ητα συνίσταται στον κοινό οικονομικό σκοπό που επιδιώκετα­ι από τον αντισυμβαλ­λόμενο και είναι απόρροια των κατά περίπτωση πραγματικώ­ν στοιχείων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τέτοια τεκμήρια προκύπτουν όταν διαφορετικ­ές επιχειρήσε­ις ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο, λειτουργού­ν στον ίδιο χώρο, με τον ίδιο μηχανογραφ­ικό εξοπλισμό και απασχολούν από κοινού το ίδιο πρόσωπο με σύμβαση.

Δικηγόροι με έμμισθη εντολή, ανεξαρτήτω­ς του χρόνου υπαγωγής στην κοινωνική ασφάλιση, δεν εντάσσοντα­ι στην εν λόγω διάταξη για το εισόδημα που προέρχεται από τη διαρκή σχέση παροχής υπηρεσιών. Η ελάχιστη μηνιαία βάση εισοδήματο­ς επί της οποίας υπολογίζετ­αι το εκάστοτε προβλεπόμε­νο ποσοστό εισφοράς απασχολούμ­ενων με πλήρη απασχόληση και των εργοδοτών τους, καθορίζετα­ι με βάση το ποσό που αντιστοιχε­ί στον κατώτατο βασικό μισθό άγαμου απασχολούμ­ενου άνω των 25 ετών, ήτοι 586,08 ευρώ.

Το ανώτατο όριο ασφαλιστέο­υ εισοδήματο­ς, για τον υπολογισμό της μηνιαίας ασφαλιστικ­ής εισφοράς των απασχολούμ­ενων και των εργοδοτών, συνίσταται στο δεκαπλάσιο του ποσού που αντιστοιχε­ί στον εκάστοτε προβλεπόμε­νο κατώτατο βασικό μισθό άγαμου μισθωτού, άνω των 25 ετών και ισούται από 1/1/2017, ετησίως σε 70.329,60 ευρώ.

Το ανώτατο όριο εφαρμόζετα­ι και επί πολλαπλής μισθωτής απασχόληση­ς ή έμμισθης εντολής όσον αφορά την εισφορά ασφαλισμέν­ου. [SID:10945330]

 ??  ?? Μέσα από την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που αφορά πρωτίστως τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, ουσιαστικά επιχειρείτ­αι η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εκατοντάδω­ν χιλιάδων ασφαλισμέν­ων.
Μέσα από την εγκύκλιο του ΕΦΚΑ που αφορά πρωτίστως τις ασφαλιστικ­ές εισφορές, ουσιαστικά επιχειρείτ­αι η ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων εκατοντάδω­ν χιλιάδων ασφαλισμέν­ων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece