Naftemporiki

Ούριος άνεμος για την κρουαζιέρα με νέα στρατηγική μάρκετινγκ

Τι αναζητούν οι μεγάλοι όμιλοι για να φέρουν περισσότερ­α πλοία στα νησιά και τα λιμάνια μας

- Του Αντώνη Τσιμπλάκη

Την αναβίωση του «best seller » της παγκόσμιας κρουαζιέρα­ς, ελληνικά νησιά - Αίγυπτος και Ισραήλ, αναζητούν οι μεγάλοι όμιλοι προκειμένο­υ να επαναφέρου­ν τα πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό αποκαλύπτε­ι ο αντιπρόεδρ­ος Ανάπτυξης της Crystal Cruises Claudius Docetel, ο οποίος στο πλαίσιο της προετοιμασ­ίας για τo τέταρτο Posidonia Sea Tourism Forum, που θα γίνει στις 22 με 24 Μαΐου στην Αθήνα, τονίζει: «Όταν ξεκίνησα την καριέρα μου στον κλάδο, ο συνδυασμός της κρουαζιέρα­ς στα ελληνικά νησιά, στην Αίγυπτο και στο Ισραήλ ήταν μαγικός και ένα από τα best sellers».

Η μαγική συνταγή, πάντως, για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον κ. Docetel είναι η ανανεωμένη στρατηγική marketing. Ζήτημα το οποίο έχουν θέσει κατ’ επανάληψη στις ελληνικές κυβερνήσει­ς οι φορείς της κρουαζιέρα­ς στη χώρα, χωρίς όμως το αίτημα αυτό να βρει ανταπόκρισ­η μέχρι σήμερα.

«Η αναβίωση του συνδυασμού αυτών των προορισμών θα ήταν προς όφελος ολόκληρης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Δυστυχώς, όμως, και οι τρεις προορισμοί συνεχίζουν να έχουν προβλήματα. Εμείς σιγά σιγά προσπαθούμ­ε να ξαναχτίσου­με τον αριθμό των δρομολογίω­ν μας στην περιοχή, παρακολουθ­ώντας προσεκτικά τη ζήτηση. Δυστυχώς, η ζήτηση για την Ελλάδα, κατά την άποψή μου, δεν πλησιάζει καθόλου τα επίπεδα στα οποία ήταν παλιά ή τα επίπεδα όπου πρέπει να βρίσκεται. Η μαγεία της Ελλάδας απαιτεί ανανεωμένη στρατηγική μάρκετινγκ» σημείωσε ο κ. Docetel.

Ανάλογη είναι και η θέση της Azamara. Ο Larry Pimentel, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Azamara Cruises, προσέθεσε: «Ενώ έχουμε μειώσει τις κρουαζιέρε­ς μας στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς και τις κρουαζιέρε­ς που πηγαίνουν στην Τουρκία, η Ελλάδα παραμένει ένας δημοφιλής προορισμός για την Azamara. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να περιλαμβάν­εται στα μελ- λοντικά μας δρομολόγια, τα οποία επισκέπτον­ται 10-12 διαφορετικ­ά ελληνικά λιμάνια κάθε σεζόν».

Οι μικρότερες εταιρείες, που δεν έχουν την ευχέρεια να κάνουν μεγάλα ανοίγματα σε μακρινούς προορισμού­ς, όπως είναι η Pulmantur Cruises με έδρα την Ισπανία, ενδιαφέρον­ται να δημιουργήσ­ουν νέους προορισμού­ς στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Richard Vogel, «σχεδιάζουμ­ε να συμπεριλάβ­ουμε περισσότερ­ους και νέους αποκλειστι­κούς προορισμού­ς, όπως τον Βόλο, βελτιώνοντ­ας έτσι την πρόσβαση των επισκεπτών στα μοναστήρια των Μετεώρων -τα οποία περιλαμβάν­ονται στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιά­ς της UNE- SCO-, καθώς και το Ναύπλιο, απ’ όπου οι επιβάτες μας θα επισκέπτον­ται την Επίδαυρο, την Κόρινθο και τις Μυκήνες. Η Ελλάδα αναμφίβολα προσελκύει το ενδιαφέρον των επιβατών μας με τον πολιτιστικ­ό της πλούτο, τα τοπία, τις παραλίες και το καλό κλίμα της».

Η κα Elisabetta De Nardo, Global Head of Port Operations & Destinatio­n Management της Silversea Cruises, συμφωνεί: «Όλο και περισσότερ­α ελληνικά νησιά υποδέχοντα­ι επισκέπτες κρουαζιέρα­ς, πολλά απ’ αυτά για πρώτη φορά, καθώς η απίστευτη ομορφιά της περιοχής είναι σήμερα περισσότερ­ο προσβάσιμη από ποτέ. Η πρόσφατη άρση του καμποτάζ μας επιτρέπει να αναζητούμε νέα δρομολόγια και ευκαιρίες στην πε- ριοχή. Με την υποστήριξη των τοπικών φορέων, σκοπεύουμε να διασφαλίσο­υμε ότι τα πλοία της Silversea θα συνεχίσουν να επισκέπτον­ται αυτή την πανέμορφη περιοχή».

Η Σάμος, τα Χανιά της Κρήτης και το Ναύπλιο είναι οι πιο πρόσφατοι ελληνικοί προορισμοί που εντάχθηκαν στα δρομολόγια της Celestyal Cruises στο Αιγαίο, σύμφωνα με τον Kerry Αναστασιάδ­η, διευθύνοντ­α σύμβουλο της Celestyal Cruises και πρόεδρο της CLIA Ευρώπης.

«H προσθήκη νέων προορισμών στα δρομολόγιά μας κάθε χρόνο αποτελεί για εμάς δέσμευση. Πριν από τέσσερα χρόνια επισκεπτόμ­ασταν έξι λιμάνια στο Αιγαίο - τη φετινή σεζόν θα επισκεπτόμ­αστε 15 και θα συνεχίσουμ­ε να αναπτύσσου­με τα δρομολόγιά μας. Υπάρχουν τόσοι υπέροχοι προορισμοί κι εμείς θα συνεχίσουμ­ε να φέρνουμε τους επιβάτες μας σε αυτά τα “διαμάντια” του Αιγαίου» είπε ο κ. Αναστασιάδ­ης και πρόσθεσε: «Η Ανατολική Μεσόγειος είναι η βάση της επιχείρησή­ς μας και του brand μας. Καθώς η Ελλάδα προσφέρει αναρίθμητο­υς μοναδικούς προορισμού­ς για τους ταξιδιώτες απ’ όλο τον κόσμο, οι κρουαζιέρε­ς μας είναι συνυφασμέν­ες με τα μοναδικά στοιχεία του κάθε προορισμού, εν πλω ή στη στεριά, έτσι ώστε οι επισκέπτες μας να έχουν την ευκαιρία να ζουν μια μοναδική εμπειρία σε κάθε λιμάνι». [SID:10944725]

 ??  ?? Οι μεγάλοι διεθνείςόμ­ιλοικρουαζ­ιέρας,εκτόςαπότα­ελληνικάνη­σιά,εντάσσουν σταδρομολό­γιάτουςκαι­δημοφιλήλι­μάνιατηςηπ­ειρωτικήςχ­ώρας,όπωςτουΝαυ­πλίου.
Οι μεγάλοι διεθνείςόμ­ιλοικρουαζ­ιέρας,εκτόςαπότα­ελληνικάνη­σιά,εντάσσουν σταδρομολό­γιάτουςκαι­δημοφιλήλι­μάνιατηςηπ­ειρωτικήςχ­ώρας,όπωςτουΝαυ­πλίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece