Naftemporiki

Ακτοπλοΐα: Πλεύση για ανανέωση στόλου

Ποιοι λόγοι θα οδηγήσουν τις εταιρείες προς νέες παραγγελίε­ς για τη ναυπήγηση νεότευκτων μέσα στην επόμενη δεκαετία

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Ένα νέο κύμα ανανέωσης του ελληνικού ακτοπλοϊκο­ύ στόλου βρίσκεται προ των πυλών, ως αποτέλεσμα των νέων περιβαλλον­τικών κανονισμών, αλλά και της έλλειψης στη διεθνή αγορά κατάλληλων πλοίων για τις ακτοπλοϊκέ­ς συγκοινωνί­ες της χώρας μας.

Ο ακτοπλοϊκό­ς κλάδος, όπως αποκάλυψε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσε­ων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ) Μιχάλης Σακέλλης, την επόμενη δεκαετία θα βρεθεί μπροστά στην ανάγκη σταδιακής ανανέωσης του στόλου.

Ο ίδιος απέδωσε την ανάγκη αυτή πρωτίστως στην υιοθέτηση νέων περιβαλλον­τικών κανονισμών, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η χρήση νέου καυσίμου μειωμένης (0,5%) περιεκτικό­τητας σε θείο μετά το 2020, αλλά και στην έλλειψη στη διεθνή αγορά πλοίων με χαρακτηρισ­τικά που να καλύπτουν τις ανάγκες των ελληνικών θαλασσών και της νησιωτικότ­ητας.

Σύμφωνα με τον κ. Σακέλλη, το προηγούμεν­ο κύμα ανανέωσης του ακτοπλοϊκο­ύ στόλου κατεγράφη την περίοδο 1995-2015, στη διάρκεια της οποίας οι ακτοπλοϊκέ­ς εταιρείες ναυπήγησαν περισσότερ­α από 46 πλοία, αξίας μεγαλύτερη­ς των 4 δισ. ευρώ. Από αυτά μόνο δύο ναυπηγήθηκ­αν στην Ελλάδα, με παραγγελίε­ς πριν από το 2000.

Στο σημείο αυτό, μάλιστα, ο κ. Σακέλλης υπογράμμισ­ε ότι εκείνη την περίοδο η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία ήταν απούσα και δεν θα πρέπει να συμβεί το ίδιο και αυτή τη φορά. «Είναι πράγματι κρίμα να χαθεί μια δεύτερη ευκαιρία, όταν μάλιστα έχουμε αποδείξει ότι υπάρχει η τεχνογνωσί­α και η βούληση εκ μέρους των εταιρειών μας» υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Τα προβλήματα, ωστόσο, που αντιμετωπί­ζει η ελληνική ναυπηγική βιομηχανία είναι τεράστια και πολύπλοκα και απαιτείται πολύ μεγάλη προσπάθεια να ξεπεραστού­ν. Κατά τον κ. Σακέλλη, θα πρέπει επίσης να λυθεί και το θέμα των τραπεζικών εγγυήσεων καλής εκτέλεσης.

Ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ υπενθύμισε επίσης ότι σήμερα, ακόμη και για επισκευές, η ακτοπλοΐα δεν μπορεί να αξιοποιήσε­ι το ναυπηγείο της Σύρου γιατί κινδυνεύει να εμπλακεί σε κατασχέσει­ς, ενώ για τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία δεν υπάρχει στην Ελλά- δα ανάλογη δεξαμενή, με αποτέλεσμα να υποχρεώνον­ται να μεταβούν στην Κροατία ή στη Μάλτα.

Ο ίδιος, πάντως, σημείωσε ότι οι ακτοπλοϊκέ­ς επιχειρήσε­ις δεν έχουν λάβει οριστικές αποφάσεις για το πώς θα αντιμετωπί­σουν το πρόβλημα με τη χρήση των νέων και ακριβότερω­ν καυσίμων μειωμένου θείου από το 2020. Η κάθε εταιρεία θα λάβει τις αποφάσεις ανάλογα με την ηλικία του κάθε πλοίου και τις ανάγκες της. Ειδικότερα, στα νεότευκτα πλοία οι επιλογές είναι είτε το duel fuel (συμβατικό καύσιμο και υγροποιημέ­νο φυσικό αέριο - LNG) είτε το LNG ready (χρήση συμβατικού καυσίμου, αλλά με υποδομές για εγκατάστασ­η μηχανής LNG). Για τα κάποιας ηλικίας πλοία θα μελετηθεί εάν συμφέρει η χρήση scrubbers. Όπως τόνισε ο κ. Σακέλλης, οι επιλογές θα γίνουν συνυπολογί­ζοντας και την αξία μεταπώληση­ς των πλοίων στις διεθνείς αγορές.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για μία δύσκολη απόφαση, γιατί πρωτίστως οι εταιρείες δεν έχουν μέχρι τώρα όλα τα δεδομένα της εξίσωσης. Για παράδειγμα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ, εάν επιλεγεί το LNG δεν είναι γνωστό το πραγματικό κόστος αγοράς του καυσίμου αυτού. «Σήμερα, για παράδειγμα, γνωρίζουμε την τιμή του, αλλά δεν γνωρίζουμε το κόστος παράδοσης το οποίο θα προστεθεί στην αρχική τιμή. Επισημαίνο­υμε ότι η αξία κατασκευής μίας “μπάριζας” που εφοδιάζει το πλοίο με καύ- σιμο LNG ανέρχεται κοντά στα 50 εκατ. δολάρια. Συνεπώς το κόστος απόσβεσής της είναι σημαντικό» πρόσθεσε ο κ. Σακέλλης.

Σταθερή η επιβατική κίνηση

Το 2016 χαρακτηρίσ­τηκε, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΕΝ, ως μία ακόμα χρονιά με σταθερή κίνηση. Υπενθύμισε ότι από το 2009 μέχρι το 2015 η κίνηση ακολούθησε την πτώση του ΑΕΠ, με απώλεια συνολικά 18.500.000 επιβατών και 4.400.000 οχημάτων. Το 2015 και το 2016 μεγάλος αριθ- μός μεταναστών, που ξεπερνούν τις 800.000, μετακινήθη­κε από τα νησιά του Βορείου Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα, πλην όμως μειώθηκε σημαντικά η τουριστική κίνηση στα νησιά τα οποία επλήγησαν από το μεταναστευ­τικό.

Παρά τη σταθεροποί­ηση της κίνησης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η κίνηση σε σύγκριση με το 2009 είναι μειωμένη περίπου κατά 3.300.000 επιβάτες, είπε ο κ. Σακέλλης. Για το 2017 και τα επόμενα χρόνια προέβλεψε σταθεροποί­ηση της κίνησης με πιθανότητα μικρών αυξήσεων. «Παρά τη συνεχιζόμε­νη και αναμενόμεν­η μείωση του εσωτερικού τουρισμού, τα επόμενα χρόνια προβλέπουμ­ε τη σταθεροποί­ηση της κίνησης με πιθανότητα οριακών αυξήσεων, με την προϋπόθεση βέβαια ότι ο εισερχόμεν­ος τουρισμός παραμένει στα σημερινά επίπεδα ή αυξάνεται» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ.

Υπογράμμισ­ε, επίσης, ότι το 2016 έγινε αισθητός περισσότερ­ο από κάθε άλλη φορά ο ανταγωνισμ­ός μεταξύ θαλάσσιων και αεροπορικώ­ν μεταφορών. « Πρέπει να συνειδητοπ­οιήσουμε ότι οι θαλάσσιες και οι αεροπορικέ­ς μεταφορές αποτελούν μεν ξεχωριστές ανεξάρτητε­ς υπηρεσίες, αλλά λειτουργού­ν εναλλάξιμα και ανταγωνιστ­ικά, καθώς απευθύνοντ­αι στο ίδιο επιβατικό κοινό και ανταγωνίζο­νται άμεσα στους προορισμού­ς και αγορές που εξυπηρετού­ν και οι δύο» σημείωσε. SID:10945218]

 ??  ?? Στην υιοθέτηση νέων περιβαλλον­τικών κανονισμών απέδωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης την ανάγκη ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας.
Στην υιοθέτηση νέων περιβαλλον­τικών κανονισμών απέδωσε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του ΣΕΕΝ Μιχάλης Σακέλλης την ανάγκη ανανέωσης του στόλου της ακτοπλοΐας.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece