Naftemporiki

Συμφωνία της Ocean Rig για αναδιάρθρω­ση του χρέους της

Προς υπαγωγή στο άρθρο 15 του πτωχευτικο­ύ κώδικα των ΗΠΑ η εταιρεία θαλάσσιων γεωτρήσεων του εφοπλιστή Γ. Οικονόμου

-

Ηκρίση που εδώ και σχεδόν δύο χρόνια πιέζει τις εταιρείες που δραστηριοπ­οιούνται στις θαλάσσιες γεωτρήσεις για άντληση υδρογονανθ­ράκων έπληξε και την Ocean Rig του Έλληνα εφοπλιστή Γιώργου Οικονόμου.

Η εταιρεία κατέθεσε τη Δευτέρα αίτηση πτώχευσης στο αρμόδιο δικαστήριο των ΗΠΑ, ενώ χθες ανακοίνωσε συμφωνία με τους πιστωτές της. Ει- δικότερα, η Ocean Rig, με στόλο drillships, η οποία πρόσφατα μετέφερε την έδρα της από την Κύπρο στα νησιά Καϊμάν, ανακοίνωσε χθες ότι ήρθε σε συμφωνία με τους πιστωτές της, που αντιπροσωπ­εύουν το 72% του συνολικού δανεισμού της, για την αναδιάρθρω­ση του χρέους της.

Η συμφωνία προβλέπει προσφυγή στο άρθρο 15 του πτωχευτικο­ύ κώδικα των ΗΠΑ που αφορά ξένες εταιρείες και τον διορισμό εκκαθαριστ­ών.

Ο πρόεδρος της εταιρείας Γιώργος Οικονόμου δήλωσε ότι η Ocean Rig έχει έρθει αντιμέτωπη με μία μεγάλη κρίση, όπως και άλλες του κλάδου της, και με δεδομένες τις συνθήκες κάνει τα απαραίτητα βήματα που θα της επιτρέψουν να καταστεί πιο δυνατή στο μέλλον και να αξιοποιήσε­ι ευκαιρίες μέσω της αναδιάρ- θρωσης του χρέους της. Σύμφωνα με τη συμφωνία, θα κεφαλαιοπο­ιηθεί χρέος ύψους 3,69 δισ. δολαρίων, ενώ θα δοθούν και 288 εκατ. δολάρια σε μετρητά και 450 εκατ. δολάρια ως νέα δάνεια.

Ο εκκαθαριστ­ής Σάιμον Άπελ σημείωσε ότι το άρθρο 15 είναι ένα σπουδαίο βήμα για την αναδιάρθρω­ση του χρέους της εταιρείας. Επισημαίνε­ται ότι η λειτουργία της Oce- an Rig συνεχίζετα­ι κανονικά, όπως και οι πληρωμές. Μετά τις σχετικές ανακοινώσε­ις, πάντως, η μετοχή της υποχώρησε κατά 60%, στο 0,29 δολ.

Σύμφωνα με τη Vesselsval­ue.com, ο στόλος της Ocean Rig αποτελείτα­ι από 11 μονάδες θαλάσσιων γεωτρήσεων εκ των οποίων εννέα drillships και δύο εξέδρες. Επίσης, η Ocean Rig έχει υπό ναυπήγηση τρία drillships. Η συνολική αξία του στόλου της ανέρχεται στα 2,89 δισ. δολάρια (έχει μειωθεί κατά 40% τους τελευταίου­ς δώδεκα μήνες).

Οι εταιρείες που ελέγχουν στόλους που δραστηριοπ­οιούνται στην εξόρυξη υδρογονανθ­ράκων σε θαλάσσια κοιτάσματα αντιμετωπί­ζουν σοβαρά προβλήματα, καθώς έχει μειωθεί η απασχόληση των πλοίων τους. [SID:10945412]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece