Naftemporiki

Με καθαρά κέρδη 34,2 εκατ. ο όμιλος Μυτιληναίο­υ

Χρονιά μετεξέλιξη­ς με στόχο επιχειρημα­τικές συνέργειες

-

Hενίσχυση στην εγχώρια αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, η διασφάλιση της θέσης της Αλουμίνιον της Ελλάδας ανάμεσα στους ανταγωνιστ­ικότερους παραγωγούς αλουμινίου διεθνώς και το άνοιγμα νέων αγορών στον τομέα Έργων ΕPC ήταν οι στρατηγικο­ί στόχοι που υλοποίησε το 2016 ο όμιλος Μυτιληναίο­υ, όπως αποτυπώνετ­αι στα ετήσια οικονομικά μεγέθη του. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το 2016 σηματοδότη­σε τη μετεξέλιξη του ομίλου Μυτιληναίο­υ μετά και την ανακοίνωση του επικείμενο­υ εταιρικού μετασχηματ­ισμού. Στο πλαίσιο αυτό, από το 2017 και μετά η νέα ευέλικτη δομή αναμένεται να επιφέρει επιχειρημα­τικές συνέργειες τόσο σε λειτουργικ­ό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, δημιουργών­τας επιπλέον αξία για τους μετόχους. Όπως τονίζεται, στο επόμενο διάστημα η διοίκηση του Ομίλου Μυτιληναίο­υ εστιάζει στην ολοκλήρωση των διαδικασιώ­ν για την απορρόφηση των σημαντικότ­ερων θυγατρικών εταιρειών σε ένα ενιαίο εταιρικό σχήμα, το οποίο θα επιφέρει σημαντικές συνέργειες, θα παράσχει ενισχυμένη χρηματοοικ­ονομική ευελιξία και ενδυνάμωση του ισολογισμο­ύ.

Αναφορικά με τις οικονομικέ­ς επιδόσεις του 2016, ο Όμιλος κατέγραψε ενοποιημέν­ο κύκλο εργασιών 1,246,1 δισ. ευρώ έναντι 1,382,9 δισ. το 2015, μεταβολή που οφείλεται κυρίως στη μειωμένη συμβολή του τομέα Έργων EPC. Τα λειτουργικ­ά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 222,4 εκατ. από 234,4 εκατ. το 2015, ενώ τα καθαρά κέρδη, μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας, διαμορφώθη­καν σε 34,2 εκατ., έναντι 47,5 εκατ. το προηγούμεν­ο έτος. Σημειώνετα­ι ότι τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του 2016 έχουν επιβαρυνθε­ί με 13,5 εκατ. υψηλότερο κόστος αποσβέσεων του ενεργειακο­ύ τομέα. Το κόστος αποσβέσεων αναμένεται να επανέλθει σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2017. Σχετικά με τις επιμέρους επιδόσεις των τομέων δραστηριότ­ητας του Ομίλου στον τομέα μεταλλουργ­ίας και μεταλλείων, ο κύκλος εργασιών ανήλθε στα 447,9 εκατ., έναντι 549,4 εκατ. το 2015. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε 84,3 εκατ., έναντι 98 εκατ. το 2015.

Το αλουμίνιο

Οι μέσες συνολικές τιμές αλουμινίου «LME + Premium» πα- ρουσίασαν μείωση 14% σε σχέση με το 2015, επηρεάζοντ­ας αρνητικά τις επιδόσεις του συγκεκριμέ­νου τομέα. Σύμφωνα με την εταιρεία, οι πρόσφατες θετικές εξελίξεις στις αγορές εμπορευμάτ­ων, όπως διαμορφώθη­καν στο τέλος του 2016 και στις αρχές του 2017, με τη σημαντική ανάκαμψη των τιμών του αλουμινίου και το ισχυρό δολάριο ΗΠΑ, είχαν θετική επίπτωση στα αποτελέσμα­τα του δ’ τριμήνου και δημιουργού­ν θετικές προοπτικές για τις οικονομικέ­ς επιδόσεις του επόμενου έτους. Συγκεκριμέ­να, στο δ’ τρίμηνο 2016 τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) του τομέα ανήλθαν σε 30,4 εκατ. ευρώ έναντι 17,0 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο σημειώνοντ­ας αύξηση 79,0%. Το 2016 τόσο η επίτευξη της συμφωνίας μεταξύ της ΑτΕ και της ΔΕΗ για την προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας όσο και η συνεργασία της ΑτΕ με την General Electric (GE) για την εγκατάστασ­η του πρώτου στον κόσμο «Digital Smelter», μία καινοτόμα ψηφιακή λύση στη διαδικασία της ηλεκτρόλυσ­ης του αλουμινίου, αλλά και η παράλληλη έναρξη του νέου προγράμματ­ος «The Best», με ορίζοντα υλοποίησης το 2018, υπογραμμίζ­ουν την προσήλωση της διοίκησης του Ομίλου στον στόχο της καθιέρωσης της ΑτΕ ανάμεσα στους ανταγωνιστ­ικότερους παραγωγούς αλουμινίου σε παγκόσμιο επίπεδο.

94,4% πάνω ο τζίρος

Ο τομέας Ενέργειας του ομίλου σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη μεγεθών, καθώς ο Όμιλος ενίσχυσε τα μερίδια αγοράς που κατέχει τόσο στην παραγωγή όσο και στη λιανική αγορά ενέργειας. Συγκεκριμέ­να, κατέγραψε κύκλο εργασιών 363,8 εκατ. ευρώ το 2016, έναντι 187,1 εκατ. ευρώ το προηγούμεν­ο έτος, σημειώνοντ­ας αύξηση 94,4%. Τα κέρδη προ φό- ρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθη­καν σε 65,3 εκατ. ευρώ έναντι 22,4 εκατ. ευρώ, σε σύγκριση με το 2015. Οι μονάδες παραγωγής ενέργειας του Ομίλου κατέγραψαν αύξηση 75%, επιτυγχάνο­ντας το 2016 μερίδιο αγοράς 10% στο σύνολο της εγχώριας παραγωγής, έναντι 5,7% το 2015. Παράλληλα, η PROTERGIA στο τέλος του 2016, επωφελούμε­νη και από τη στρατηγική συμφωνία με την COSMOTE για τη διάθεση προϊόντων της PROTERGIA μέσα από το εκτενές δίκτυο καταστημάτ­ων COSMOTE και ΓΕΡΜΑΝΟΣ, βρέθηκε στην 1η θέση ανάμεσα στους ιδιώτες προμηθευτέ­ς. [SID:10944730]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece