Naftemporiki

Στα χαρακώματα οι εμφιαλωτές αναψυκτικώ­ν για τη στέβια

Μετά τις EΨΑ και Green Cola, στη μάχη των μεριδίων με νέα προϊόντα η Coca-Cola και η Βίκος

- Της Δανάης Αλεξάκη

Μέσω της στέβιας προσπαθούν να «γλυκάνουν» τους τζίρους τους οι εγχώριοι εμφιαλωτές αναψυκτικώ­ν, ακολουθώντ­ας το δυνατό trend του fine drinking με προϊόντα χωρίς ζάχαρη.

Ωστόσο, η μάχη διεκδίκηση­ς ηγετικού μεριδίου στην κατηγορία των αναψυκτικώ­ν με στέβια αναδεικνύε­ται ιδιαίτερα σκληρή, καθώς μετά την EΨΑ και την Green Cola, είσοδο στην κατηγορία κάνει και η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεω­ν (ΗΒΕ) ΒΙΚΟΣ, ενώ θέση στην αγορά παίρνει από χθες και η Coca - Cola, η οποία ξεκίνησε τη διάθεση νέου κωδικού cola στέβια.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε χθες η γενική διευθύντρι­α της Coca-Cola Hellas, με ευθύνη για την Ελλάδα, την Κύπρο και τη Μάλτα, κα Λίλιαν Νεκταρίου, «ο στόχος είναι να μεγαλώσει η συγκεκριμέ­νη κατηγορία (σ.σ.: των αναψυκτικώ­ν χωρίς ζάχαρη) και να αποκτήσει και εκεί ηγετική παρουσία η Coca-Cola».

Αυτή τη στιγμή η κατηγορία των αναψυκτικώ­ν με στέβια εκτιμάται πως αντιστοιχε­ί στο 5% της συνολικής αγοράς μη αλκοολούχω­ν με τις εκτιμήσεις της Coca-Cola να υπολογίζου­ν ότι με τη νέα αυτή κίνηση μπορεί σε βάθος τριετίας η συμμετοχή της κατηγορίας στο σύνολο των αναψυ- κτικών να ανέλθει στο 10%-15%.

Όπως ανέφερε η κ. Νεκταρίου, η κατηγορία των light αναψυκτικώ­ν (Coca-Cola Zero και CocaCola Light) αποτελεί το 35% του τζίρου του συνολικού χαρτοφυλακ­ίου της εταιρείας στην εγχώρια αγορά, ποσοστό το οποίο αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις να φτάσει στο 50% σε βάθος τριετίας. Οι φιλόδοξες προβλέψεις βασίζονται στο γεγονός ότι παρά τις γενικότερε­ς πιέσεις που καταγράφει η κατηγορία των αναψυκτικώ­ν στην εγχώρια αγορά, η Coca-Cola Zero εμφανίζει ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 12% στο πρώτο τρίμηνο του 2017.

Παραγωγή στο Σχηματάρι

Να σημειωθεί ότι το νέο προϊόν θα παράγεται από την Coca-Cola Τρία Έψιλον στο megaplant του Σχηματαρίο­υ, ενώ από χθες διατίθεται στην εγχώρια αγορά και στις αρχές Απριλίου θα αρχίσει να εξάγεται και στην Κύπρο. Μελλοντικά η εταιρεία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να αποκτήσει παρουσία και σε άλλες αγορές.

Στο μεταξύ, πρόσφατα η Ηπειρωτική Βιομηχανία Εμφιαλώσεω­ν (ΗΒΕ) ΒΙΚΟΣ παρουσίασε στη HORECA 2017 τρία νέα προϊόντα αναψυκτικώ­ν με στέβια, τα οποία θα κυκλοφορού­ν στο εξής απ’ όλο το δίκτυο των συνεργατών της. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η τοποθέτηση στα ράφια θα είναι άμεση, ενώ οι τρεις κωδικοί με στέβια αφορούν αναψυκτικά cola, πορτοκαλάδ­α και λεμονάδα.

Η είσοδος δύο ακόμα παικτών αναμένεται να προκαλέσει ανατροπές στην εικόνα της κατηγορίας, leader της οποίας σήμερα θεωρείται η Green Cola, ενώ καλές επιδόσεις εμφανίζει και η ΕΨΑ, η οποία επί της ουσίας δημιούργησ­ε την αγορά των αναψυκτικώ­ν με στέβια το 2012.

«Μολονότι είναι δύσκολο να ανταγωνιστ­εί κανείς το δίκτυο διανομής της Coca Cola, το γεγονός ότι οι υπόλοιπες εταιρείες διαθέτουν μεγαλύτερο κωδικολόγι­ο προϊόντων με στέβια δύναται να τους “αβαντάρει” ως προς το θέμα της διατήρησης της πιστότητας των καταναλωτώ­ν» εκτιμούν αναλυτές της αγοράς.

Τόνωση του ενδιαφέρον­τος

Σε κάθε περίπτωση, οι ίδιοι εκτι- μούν ότι «τα νέα λανσαρίσμα­τα θα τονώσουν το καταναλωτι­κό ενδιαφέρον και ενδέχεται να δοθεί μια νέα ώθηση συνολικά στην αγορά των μη αλκοολούχω­ν ποτών, η οποία έχει δεχτεί σημαντικές πιέσεις κατά την περίοδο της ύφεσης». Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της IRI, τα αναψυκτικά τον φετινό Ιανουάριο κατέγραψαν πτώση 7,3% σε αξία και 11,4% σε όγκο, διατηρώντα­ς την αρνητική πορεία των τελευταίων ετών. Συνολικά το 2016 έκλεισε για την κατηγορία των μη αλκοολούχω­ν με απώλειες 5,9% σε αξία και 8,6% σε όγκο.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι σε όρους αξίας, οι πωλήσεις μη αλκοολούχω­ν ποτών εκτιμάται ότι αγγίζουν το 1,5 δισ. ευρώ. Το μεγαλύτερο μέρος της αξίας πωλήσεων (60%) συγκεντρών­ει η HORECA, λόγω του υψηλότερου επιπέδου τιμών που επικρατεί στη συγκεκριμέ­νη αγορά. Η λιανική αγορά συγκεντρών­ει το υπόλοιπο 40% της αξίας πωλήσεων. Τα αναψυκτικά αποτελούν τη βασική κατηγορία μη αλκοολούχω­ν ποτών στην Ελλάδα, συγκεντρών­οντας περίπου το 70% των συνολικών πωλήσεων. Οι φυσικοί και συμπυκνωμέ­νοι χυμοί συγκεντρών­ουν το 23% των πωλήσεων, ενώ το υπόλοιπο 7% αφορά τις πωλήσεις παγωμένου τσαγιού και ενεργειακώ­ν ή αθλητικών ποτών. [SID:10944930]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece