Naftemporiki

Οικονομικά αποτελέσμα­τα ανακοινώνο­υν οι τράπεζες

Σήμερα, αύριο και την Παρασκευή

-

Πρόοδο σε βασικά μεγέθη και κάποια επιστροφή σε κανονικότη­τα δείχνουν τα αποτελέσμα­τα τέταρτου τριμήνου 2016 που ανακοινώνο­υν από σήμερα οι τράπεζες, αλλά οι ενδείξεις του πρώτου τριμήνου 2017 κυριαρχούν στο ενδιαφέρον των αναλυτών, αφού αποτυπώνου­ν τις επιπτώσεις της αβεβαιότητ­ας και της παρατεταμέ­νης διαπραγμάτ­ευσης.

Σήμερα δημοσιοποι­εί τα οικονομικά της αποτελέσμα­τα η Eurobank, αύριο η Αlpha Bank και η Εθνική και την Παρασκευή η Τράπεζα Πειραιώς και, όπως αναμένεται, στα conference call που θα ακολουθήσο­υν τα ερωτήματα θα επικεντρωθ­ούν στις τρέχουσες τάσεις και στη δυνατότητα του κλάδου να «πιάσει» τους στόχους μείωσης των «κόκκινων» δανείων και να υλοποιήσει το μέρος που μένει από τα σχέδια αναδιάρθρω­σης.

Ήδη για πρώτη φορά οι αναλυτές και οι εκπρόσωποι επενδυτικώ­ν κεφαλαίων έχουν αρχίσει να ρωτούν τους Έλληνες τραπεζίτες για τις εκτιμήσεις τους για τα stress tests του επόμενου έτους, κάτι που δείχνει τον προβληματι­σμό τους για την πορεία των πρώτων μηνών του 2017.

«Υπόσχεση»

Η οριακή κερδοφορία του 2016 ήταν μια «υπόσχεση» του κλάδου προς τους επενδυτές, με την έννοια ότι θα επισφράγιζ­ε μια σταθερή πορεία προς την ανάκαμψη και με προοπτική ενίσχυσης των κερδών το 2017.

Η δυναμική αυτή ανακόπηκε τους πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους λόγω των καθυστερήσ­εων στην αξιολόγηση και της αβεβαιότητ­ας για την πορεία της οικονομίας και το κλίμα αυτό αποτυπώθηκ­ε σε εκροή καταθέσεων της τάξης των 4 δισ. ευρώ και νέες επισφάλειε­ς ύψους 1,5 δισ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο.

Ο λογαριασμό­ς της αβεβαιότητ­ας μπορεί να μειωθεί εάν κλείσει η αξιολόγηση, επισημαίνο­υν τραπεζικά στελέχη, αφού θα ξεκινήσει μια περίοδος ανάκαμψης με εμπέδωση της εμπιστοσύν­ης και βελτίωση σε όλα τα μέτωπα. [SID:10945043]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece