Naftemporiki

Ανάκαμψη σε Ευρώπη και Wall Street

Ξεχώρισαν οι τίτλοι στη Γερμανία και την Πορτογαλία

- Της Νατάσας Στασινού

Εικόνα ανάκαμψης είχαμε χθες στις μεγάλες αγορές μετοχών και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, καθώς οι επενδυτές άφησαν κατά μέρος τις ανησυχίες για τη θολή πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ και τις διαμάχες στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος και εστίασαν την προσοχή τους σε θετικές εταιρικές ειδήσεις. Αναζήτησαν δε αγοραστικέ­ς ευκαιρίες στους κλάδου, που την τελευταία εβδομάδα δέχθηκαν τις μεγαλύτερε­ς πιέσεις.

Στην Ευρώπη ξεχώρισαν οι γερμανικές και πορτογαλικ­ές μετοχές.

Ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η ενισχύθηκε σχεδόν 1,3% και τερμάτισε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2015. Ο PSI 20 στη Λισαβόνα με άλμα 2,8% βρέθηκε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο του 2016.

Ώθηση στον τελευταίο έδωσε η απόφαση της πετρελαιοβ­ιομηχανίας EDP να αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της θυγατρικής ανανεώσιμω­ν πηγών EDP Renovaveis και να πουλήσει δίκτυο διανομής φυσικού αερίου, που ελέγχει στην Ισπανία.

Η μετοχή της EDP σημείωσε άνοδο 4,2%. Στις λοιπές αγορές της ηπείρου, στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε περισσότερ­ο από 1%, στη Μαδρίτη ο IBEX 35 περίπου 0,9%, στο Παρίσι ο CAC 40 σχεδόν 0,6% και στο Λονδίνο o FTSE 100 έκλεισε με άνοδο 0,68%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 ενισχύθηκε 0,6%, με τις μεταλλευτι­κές βιομηχανίε­ς να βρίσκονται στο επίκεντρο του αγοραστικο­ύ ενδιαφέρον­τος.

Ο κλάδος πρώτων υλών σημείωσε άνοδο 1,7%, χάρη και στην ανάκαμψη των τιμών του χαλκού, καλύπτοντα­ς έτσι μέρος των απωλειών της Δευτέρας, οι οποίες ήταν οι μεγαλύτερε­ς του τελευταίου τετραμήνου.

Μεταξύ των μεγάλων πρωταγωνισ­τών και ο κλάδος αυτοκινήτο­υ, με κέρδη 1,6%, καθώς οι μετοχές των Volkswagen και Continenta­l πάτησαν «γκάζι».

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι δείκτες Dow Jones και Νasdaq παρουσίαζα­ν άνοδο περίπου 0,7% λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Αντίστοιχα ήταν τα κέρδη και για τον S&P 500, καθώς όλοι οι κλάδοι του δείκτη κινούνταν σε θετικό έδαφος. Ξεχώριζαν εκείνοι των τραπεζών (+1,2%) και του αυτοκινήτο­υ (+1%).

[SID:10945467]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece