Naftemporiki

Αγορές και οίκοι ζυγίζουν μία εκλογική νίκη της Λεπέν

Επιζήμια Frexit και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα

- Της Νατάσας Στασινού

Τον αντίκτυπο που θα έχει στην οικονομία και τις αγορές ενδεχόμενη νίκη της Μαρίν Λεπέν στις προεδρικές εκλογές της Γαλλίας έχουν αρχίσει να ζυγίζουν οι επενδυτικο­ί οίκοι, παρά το γεγονός ότι στο σύνολό τους οι δημοσκοπήσ­εις τη θέλουν να ηττάται στον δεύτερο γύρο ανεξάρτητα από το ποιος θα είναι ο αντίπαλός της. Μάλλον γιατί μετά το Brexit και την εκλογή Τραμπ γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι κάλπες μπορούν να φέρουν μεγάλες ανατροπές. Αναλυτές προειδοποι­ούν ότι ένα Frexit και επιστροφή σε εθνικό νόμισμα θα ήταν άκρως επιζήμια. Ωστόσο, η ίδια η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου επιμένει στο σχέδιό της, διατεινόμε­νη ότι θα είναι η μεγάλη ευκαιρία της Γαλλίας για ανάκτηση της ανταγωνιστ­ικότητάς της και ανάκαμψη.

Χθες η κα Λεπέν προσπάθησε να καθησυχάσε­ι επιχειρημα­τίες και απλούς πολίτες, υποστηρίζο­ντας ότι το νέο φράγκο δεν θα υποτιμηθεί, καθώς η γαλλική οικονομία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μετά τη γερμανική στη σημερινή ζώνη του ευρώ. Κάλεσε δε και άλλες χώρες να ακολουθήσο­υν τον δρόμο της εξόδου, καθώς, όπως είπε, είναι η απάντηση στα σημερινά προβλήματα. «Η επιστροφή στα εθνικά νομίσματα θα προσφέρει στην κάθε χώρα τη δυνατότητα να επανακαθορ­ίσει την πραγματική αξία τους. Θα οδηγούσε αυτό σε υποτίμηση του φράγκου; Πιθανότατα όχι» είπε χαρακτηρισ­τικά. Πρόσθεσε ακόμη ότι ένα νέο γερμανικό μάρκο θα έβλεπε την αξία του να αυξάνεται ταχύτατα, καθώς το ευρώ είναι σήμερα πολύ αδύναμο για τη γερμανική οικονομία και υπερβολικά ισχυρό για τη γαλλική.

«Η εκλογή μου είναι μία ευκαιρία. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε» διαβεβαίωσ­ε επικεφαλής επιχειρήσε­ων, οι οποίοι είχαν χθες ξεχωριστές συναντήσει­ς με τους προεδρικού­ς υποψηφίους. «Σταματήστε να δημιουργεί­τε καρικατούρ­ες που δεν υπηρετούν κανένα σκοπό. Οι δράκοι δεν υπάρχουν. Ούτε και ο κακός ο λύκος» είπε, αλλά είναι αμφίβολο εάν έπεισε το ακροατήριό της, καθώς, όπως χαρακτηρισ­τικά ανέφερε το Reuters, «η φράση αυτή δεν απέσπασε ιδιαίτερο χειροκρότη­μα».

Προτεραιότ­ητα του Εθνικού Μετώπου μετά την έξοδο από το ευρώ θα είναι η στήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, όπως είπε η κα Λεπέν, η οποία και θα έρ- θει μέσω της Τράπεζας της Γαλλίας. «Οι μικρές επιχειρήσε­ις θα μπορέσουν να λάβουν δάνειο με προνομιακο­ύς όρους, με τη βοήθεια της κεντρικής τράπεζας, η οποία θα αποκτήσει νέα εντολή συνδεόμενη με την απασχόληση και την ανάπτυξη και όχι με τον πληθωρισμό, όπως συμβαίνει με την ΕΚΤ» υποστήριξε σε μία αναφορά, η οποία αν και «εύηχη» για πολλούς επιχειρημα­τίες, είναι βέβαιο ότι θα εγείρει αμφιβολίες για την ανεξαρτησί­α της Τράπεζας της Γαλλίας στην περίπτωση που η Λεπέν αναλάβει τα ηνία της χώρας. Κληθείσα από επιχειρημα­τία να εξηγήσει πώς θα επιβάλει συγκεκριμέ­νη πολιτική στην κεντρική τράπεζα ή πώς θα αναγκάσει τις τράπεζες να δανείσουν με προνομιακο­ύς όρους, αρκέστηκε να απαντήσει: «Πιστέψτε με, υπάρχει τρόπος».

UBS και JP Morgan

Και ενώ η πρόεδρος του Εθνικού Μετώπου προσπαθεί να κάμψει τις ανησυχίες, οι οίκοι βγάζουν από τα συρτάρια τα σενάρια καταστροφή­ς. Η UBS προειδοποί­ησε χθες για πτώση της τάξης του 35% στις μετοχές συνολικά της Ευρωζώνης και υποτίμηση του ευρώ κατά 10% σε περίπτωση ανάδειξης της Λεπέν στην προεδρία. Από την πλευρά της η JP Morgan Chase απέφυγε να εξετάσει το σενάριο της νίκης, εστιάζοντα­ς στο ενδεχόμενο της ήττας, το οποίο και όπως επισημαίνε­ι θα πυροδοτούσ­ε «ράλι ανακούφιση­ς». «Εάν η Μαρίν Λεπέν χάσει τις εκλογές στη Γαλλία, θα έχουμε αισθητή αύξηση των εισροών κεφαλαίων στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά η αμερικανικ­ή επενδυτική τράπεζα σε σημείωμά της προς τους επενδυτές.

[SID:10945217]

 ??  ?? «Η εκλογή μου είναι μία ευκαιρία. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε», τόνισε η Μαρίν Λεπέν.
«Η εκλογή μου είναι μία ευκαιρία. Δεν υπάρχει λόγος να φοβάστε», τόνισε η Μαρίν Λεπέν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece