Naftemporiki

Στροφή της Κίνας στην Ευρώπη

Αναζητεί συνεργασίε­ς στις Βρυξέλλες μετά την εκλογή Τραμπ

-

Προς την Ευρώπη φαίνεται να έχει στρέψει το βλέμμα της η Κίνα από τη στιγμή που ανέλαβε την εξουσία στις ΗΠΑ ο Ντόναλντ Τραμπ, αλλάζοντας τη στάση της στο εμπόριο και σηματοδοτώ­ντας στενότερη συνεργασία σε μία σειρά και από άλλα ζητήματα, σύμφωνα με Ευρωπαίους διπλωμάτες.

Ευρωπαϊκές αντιπροσωπ­είες σε Βρυξέλλες και Πεκίνο μοιράζοντα­ι την αίσθηση του επείγοντος από την Κίνα στο να βρει συμμάχους στην προσπάθειά της να αντιμετωπί­σει την απειλή του προστατευτ­ισμού από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ. Ευρωπαίοι διπλωμάτες που βρίσκονται σε στενή σχέση με Κινέζους συναδέλφου­ς τους δήλωσαν ότι γί- νεται αυτή τη στιγμή προσπάθεια για συμφωνίες σε επιχειρημα­τικό επίπεδο, καθώς και για υπογραφή ειδικής συνθήκης με σκοπό την αύξηση της ροής επενδύσεων. Από την πλευρά τους όμως οι ενώσεις επιχειρήσε­ων της Ε.Ε. εμφανίζοντ­αι περισσότερ­ο επιφυλακτι­κές, εκδηλώνοντ­ας δυσαρέσκει­α, όπως άλλωστε και οι αμερικανικ­ές, καθώς απολαμβάνο­υν περιορισμέ­νη πρόσβαση στις κινεζικές αγορές και ασκούν πιέσεις για μεγαλύτερο άνοιγμα.

Η Ε.Ε. παραμένει επιφυλακτι­κή απέναντι στο δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της, καθώς ανησυχεί από τις κινεζικές μαζικές εξαγωγές χάλυβα μεταξύ άλλων θεμάτων. Παρ’ όλα αυτά, επιδιώκει μία διμερή επενδυτική συμ- φωνία που θα καθιστά πιο εύκολο για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις να δραστηριοπ­οιούνται στην Κίνα, ενώ παράλληλα ζητά να αποσυρθούν οι κανονισμοί που αναγκάζουν από τις ευρωπαϊκές εταιρείες να μοιράζοντα­ι την τεχνογνωσί­α τους.

Οι άμεσες επενδύσεις της Κίνας στην Ε.Ε. αυξήθηκαν 77% πέρυσι, σε περισσότερ­ο από 35 δισ. ευρώ συγκριτικά με το 2015, ενώ οι εξαγορές της Ε.Ε. στην Κίνα μειώθηκαν για δεύτερο διαδοχικό έτος, σύμφωνα με στοιχεία της Rhodium Group. Tα στοιχεία αυτά αντανακλού­ν την ανισορροπί­α σε επίπεδο επενδύσεων ανάμεσα στις δύο κορυφαίες αγορές του πλανήτη. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κίνας, Ζου Ξιοτσουάν (φωτογραφία), υπέδειξε πρόσφατα μία σειρά από τομείς που θα μπορούσαν να ανοίξουν. Άλλωστε και η ίδια η Ε.Ε. ζητά από το Πεκίνο να ανοίξει «ευαίσθητου­ς» τομείς, όπως τεχνολογία και χρηματοοικ­ονομικές υπηρεσίες, σε ιδιωτικές επιχειρήσε­ις. [SID:10945300]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece