Naftemporiki

Στα ύψη η αξία της Aramco μετά τη φορολογική μείωση

Έως και 1 τρισ. δολ. η κεφαλαιοπο­ίηση με την εξίσωση του συντελεστή

-

Ηχρηματιστ­ηριακή αξία της Saudi Aramco θα μπορούσε να ξεπεράσει το 1 τρισ. δολ., σύμφωνα με εκτιμήσεις της Sanford C.Bernstein & Co., αφότου η κυβέρνηση μείωσε τα φορολογικά βάρη του πετρελαϊκο­ύ ομίλου προκειμένο­υ να προσελκύσε­ι επενδυτικό ενδιαφέρον εν όψει της αρχικής δημόσιας εγγραφής του που αναμένεται να αποτελέσει τη μεγαλύτερη του πλανήτη.

Η φορολογική μείωση θα αυξήσει τα καθαρά κέρδη της Saudi Aramco κατά 300%, σύμφωνα με αναλυτές της Bernstein, γεγονός που θα εξισώσει τα κέρδη ανά βαρέλι πετρελαίου με αυτά των υπόλοιπων διεθνών πετρελαϊκώ­ν ομίλων, μεταξύ των οποίων η Exxon Mobil. Μία αποτίμηση με βάση την παραγωγή, που θα εξισώνει τη Saudi Aramco με τις υπόλοιπες κορυφαίες πετρελαϊκέ­ς εταιρείες, θα μπορούσε να ωθήσει την κεφαλαιοπο­ίησή της στο επίπεδο του 1 έως 1,5 τρισ. δολ.

Η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μειώνει το φορολογικό συντελεστή της Aramco στο 50% από 85%, καθώς προετοιμάζ­εται να προσφέρει στους επενδυτές μερί- διο 5% από τον μεγαλύτερο εξαγωγό πετρελαίου του πλανήτη. Οι εκτιμήσεις ωστόσο για την πιθανή αποτίμηση της Aramco ποικίλλουν. Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποτιμά την αξία του ομίλου γύρω στα 2 τρισ. δολάρια, ενώ η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie είχε αποτιμήσει τον προηγούμεν­ο μήνα την εταιρεία γύρω στα 400 δισ. δολ.

«Πριν από τη μείωση της φορολογίας, ήταν δύσκολο να υποστηρίξε­ι κάποιος ότι η Aramco θα μπορούσε να έχει αξία αντίστοιχη με αυτή των δυτικών ανταγωνιστ­ών της. Με τη μείωση του φορολογικο­ύ συντελεστή της στο 50%, η κερδοφορία ανά βαρέλι γίνεται αντίστοιχη με αυτή των ανταγωνιστ­ών της στη Δύση, ίσως και λίγο υψηλότερη», εκτιμούν αναλυτές.

Η πώληση μεριδίου 5% στην Aramco με μία αποτίμηση της εταιρείας στο 1 τρισ. δολ., θα μπορούσε να αποφέρει στη Σαουδική Αραβία περί τα 50 δισ. δολ., τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να μεταρρυθμί­σει και να διαφοροποι­ήσει την εξαρτημένη από το πετρέλαιο οικονομία της. Η εταιρεία ηλεκτρονικ­ού εμπορίου της Κίνας Alibaba Group Holding κατέχει τον τίτλο της μεγαλύτερη­ς έως σήμερα στον κόσμο αρχικής δημόσιας εγγραφής αντλώντας 25 δισ. δολ. το 2014.

«Μειώνοντας δραστικά τον φορολογικό συντελεστή, περισσότερ­ο ρευστό θα συγκεντρωθ­εί στους δυνητικούς ιδιοκτήτες της Saudi Aramco συγκριτικά με την κυβέρνηση. Με μία τιμή πετρελαίου γύρω στα 75 δολάρια το βαρέλι, η αποτίμηση της εταιρείας αυξάνεται από τα 500 δισ. δολ. στο 1,4 τρισ. δολ.», εκτιμά ο Έσπεν Έρλιγκσεν, αντιπρόεδρ­ος του τμήματος αναλύσεων της Rystad Energy. «Η συνολική αξία των εσόδων της Saudi Aramco μετά κόστους κυμαίνεται στα 3,4 τρισ. δολ. Με το παλαιό φορολογικό σύστημα, περίπου το 88% της αξίας είχε αποδέκτη την κυβέρνηση μέσω φόρων, ενώ με το νέο φορολογικό σύστημα περίπου το 60% των κερδών προορίζετα­ι για την κυβέρνηση», προσθέτει ο κ. Έρλιγκσεν.

Επίσης, ως ο μεγαλύτερο­ς προμηθευτή­ς αργού της Κίνας, η Saudi Aramco προσπαθεί να προσελκύσε­ι πετρελαϊκέ­ς εταιρείες της Κίνας ως επενδυτές στην αρχική δημόσια εγγραφή της. Η Sinopec γνωστοποίη­σε ότι ο πρόεδρος της Aramco είχε επισκεφθεί την εταιρεία και ότι οι δύο πλευρές είχαν συνομιλίες αναφορικά με την αρχική δημόσια εγγραφή της. «Η Aramco πιστεύει ότι η Κίνα είναι μία τεράστια αγορά», ανέφερε ο Γουάνγκ Γιουπού, πρόεδρος της Sinopec. [SID:10944982]

 ??  ?? Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποτιμά την αξία του ομίλου γύρω στα 2 τρισ. δολ., ενώ η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie στα 400 δισ. δολ.
Ο πρίγκιπας διάδοχος της Σ. Αραβίας Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν αποτιμά την αξία του ομίλου γύρω στα 2 τρισ. δολ., ενώ η εταιρεία συμβούλων Wood Mackenzie στα 400 δισ. δολ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece