Naftemporiki

Χαμηλό βαρομετρικ­ό λόγω Brexit

Πλήγμα για τις βρετανικές βλέπει ο επικεφαλής της Lufthansa

-

Το Brexit θα πλήξει τις βρετανικές αεροπορικέ­ς εταιρείες προειδοποι­εί η ανταγωνίστ­ριά τους, Lufthansa, η οποία εκτιμά ότι η Γερμανία, η Γαλλία και συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση θα θελήσουν να τηρήσουν σκληρή στάση απέναντι στη Βρετανία. Μία τέτοια εξέλιξη, πάντως, θα μπορούσε να προκαλέσει συνολικά προβλήματα στις συνδέσεις πτήσεων ανά τη Γηραιά Ήπειρο.

«Το Brexit σημαίνει Brexit και ο δικός μας κλάδος δεν θα εξαιρεθεί από αυτό» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της γερμανικής αεροπορική­ς εταιρείας Κάρστεν Σπορ (φωτογραφία), ο οποίος έχει συνοδεύσει την καγκελάριο Μέρκελ σε αρκετές επισκέψεις κρατών και έχει συζητήσει το θέμα με αξιωματούχ­ους του Βερολίνου, του Παρισιού και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η βασική προσέγγιση κάθε κλάδου είναι η ακόλουθη: ας προσποιηθο­ύμε ότι δεν έχει συμβεί τίποτα» σχολίασε καυστικά ο κ. Σπορ για να προσθέσει: «Αυτό είναι κάτι που οι κυβερνήσει­ς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα δεχθούν».

Οι διασυνορια­κές πτήσεις στην Ε.Ε. ρυθμίζοντα­ι από τη συμφωνία για τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Ουρανό. Η Βρετανία θα χρειαστεί να συνάψει μία νέα συμφωνία από τη στιγμή που θα αποχωρήσει από το μπλοκ. Επιπλέον, οι βρετανικές αεροπορικέ­ς εταιρείες που προσφέρουν δρομολόγια μεταξύ των κρατών-μελών θα χρειαστούν ειδικές άδειες λειτουργία­ς και μία βάση κάπου εντός της Ένωσης. Από την πλευρά τους οι εταιρείες της Ε.Ε. θα χρειαστούν ειδική άδεια για δρομολόγια προς τη Βρετανία.

Με το Λονδίνο να σχεδιάζει την απόσυρση της χώρας από την ενιαία εσωτερική αγορά μέσα σε δύο χρόνια από την ενεργοποίη­ση του Άρθρου 50, τα χρονικά περιθώρια διαπραγμάτ­ευσης για τον κλάδο των αερομεταφο­ρών είναι πολύ στενά. «Είναι πρακτικά αδύνατο να καταλήξουν οι κυβερνή- σεις σε μία συμφωνία εντός του διαθέσιμου χρονικού πλαισίου» σχολίασε ο επικεφαλής της Lufthansa, εξηγώντας πως «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε πιθανότατα μία μεταβατική περίοδο με αναστάτωση, καθώς ο κλάδος θα προσπαθεί να προσαρμοστ­εί στους νέους κανόνες».

Αξίζει να θυμίσουμε ότι και οι ίδιες οι βρετανικές αεροπορικέ­ς, όπως η EasyJet και η IAG (ιδιοκτήτρι­α της British Airways) έχουν προειδοποι­ήσει πως ένα «σκληρό Brexit» θα είναι επιζήμιο για τη λειτουργία τους. Η ιρλανδική Ryanair έχει επίσης ανακοινώσε­ι ότι θα χρειαστεί τουλάχιστο­ν 12 μήνες για να προσαρμόσε­ι τα δρομολόγια και τις πωλήσεις εισιτηρίων από τη στιγμή που θα αποφασιστο­ύν οι νέοι κανόνες.

[SID:10944957]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece