Naftemporiki

Καινούργια start up η Neuralink

Τεχνολογία σύνδεσης ανθρώπινου εγκεφάλου με τους υπολογιστέ­ς

-

Οι φιλοδοξίες του Έλον Μασκ δεν φαίνεται να σταματούν πουθενά. Ο επικεφαλής της εταιρείας ηλεκτρικών αυτοκινήτω­ν Tesla, ο οποίος επενδύει στα διαστημικά ταξίδια και σχεδιάζει κάποια ημέρα να αποικίσει τον Άρη, ίδρυσε νέα πρωτοπορια­κή start up. Πρόκειται για τη Neuralink, η οποία επιδιώκει να αναπτύξει τεχνολογία σύνδεσης του ανθρώπινου εγκεφάλου με τους υπολογιστέ­ς.

Την κίνηση αυτή αποκάλυψε πρώτη η «Wall Street Journal» και επιβεβαίωσ­ε με ένα «τιτίβισμά» του στο Twitter ο ίδιος ο Μασκ. Ανέφερε ότι βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ακόμη και έχει εγγραφεί ως εταιρεία «τεχνολογία­ς και ιατρικής έρευνας». Σύμφωνα με τις πληροφορίε­ς της αμερικανικ­ής εφημερίδας η εταιρεία θα αναπτύξει τη λεγόμενη τεχνολογία «νευρωνικής δαντέλας» (neural lace), με την οποία θα εμφυτεύοντ­αι μικροσκοπι­κά ηλεκτρόδια στον εγκέφαλο. Η τεχνική αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποι­ηθεί για να βελτιώσει τη μνήμη ή να προσφέρει στους ανθρώπους πρόσθετη τεχνητή νοημοσύνη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι θα μπορούσε στο απώτερο μέλλον να αντιμετωπί­ζει ασθένειες που συνδέονται με την απώλεια μνήμης και ευρύτερα με τη λειτουργία του εγκεφάλου. Οι ειδικοί στον χώρο αυτό οραματίζον­ται μία εποχή, στην οποία οι άνθρωποι θα μπορούν να κάνουν «upload» και «download» σκέψεις.

Το σχετικό ρεπορτάζ ανέφερε ότι η εταιρεία έχει ήδη προσλάβει κορυφαίους επιστήμονε­ς, που εργάζονται πυρετωδώς. Ο Έλον Μασκ θα παρουσιάσε­ι περισσότερ­ες λεπτομέρει­ες για την εταιρεία, τη στελέχωση και το όραμά της την επόμενη εβδομάδα. [SID:10944842]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece