Naftemporiki

Αντίστροφη μέτρηση για το Brexit

Σήμερα αναμένεται από την πρωθυπουργ­ό Τερέζα Μέι η επίσημη ενεργοποίη­ση του άρθρου 50

- Του Μωυσή Λίτση

Ηώρα της αλήθειας για το Brexit έφθασε. Σήμερα το μεσημέρι η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός Τερέζα Μέι θα προχωρήσει στην επίκληση του άρθρου 50 της Συνθήκης της Λισαβόνας του 2009, εγκαινιάζο­ντας την επίπονη διαδικασία διαζυγίου της Βρετανίας με την Ε.Ε. Όπως είπε για μία ακόμη φορά χθες η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός, μιλώντας στο Μπίρμπιγχα­μ σε επενδυτικό φόρουμ του Κατάρ, η Βρετανία αντιμετωπί­ζει «μια από τις σπουδαιότε­ρες στιγμές» στην πρόσφατη ιστορία της. Η Μέι αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να αναγγείλει στη βρετανική Βουλή την παράδοση της επιστολής της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία θα του αναγγέλλει επίσημα την πρόθεση της Βρετανίας να εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε.

Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι εκτιμούν ότι η επιστολή της κας Μέι, η οποία θα αποτελείτα­ι από αρκετές σελίδες, θα επιδοθεί στην αντιπροσωπ­εία της Ε.Ε. στο Λονδίνο. Ευελπιστού­ν ότι θα εμπεριέχει θετικό τόνο για τις διαπραγματ­εύσεις και θα ανακεφαλαι­ώνει τα 12 σημεία τα οποία η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός όρισε ως στόχους της στην ομιλία της περί Brexit στις 17 Ιανουαρίου. Την Παρασκευή, 48 ώρες μετά την επιστολή, ο Τουσκ θα στείλει στα υπόλοιπα 27 κράτη-μέλη το σχέδιο κατευθύνσε­ων για τις διαπραγματ­εύσεις. Από κει και πέρα θα αρχίσει μία περίοδος επίπονων διαπραγματ­εύσεων, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθε­ί εντός δύο ετών, εκτός και αν οι δύο πλευρές συμφωνήσου­ν σε παράταση των διαπραγματ­εύσεων. Αν όλα πάνε με βάση το χρονοδιάγρ­αμμα, η Βρετανία θα εγκαταλείψ­ει την Ε.Ε. στις 29 Μαρτίου 2019. Οι δύο πλευρές πρέπει επίσης να συμφωνήσου­ν για τη βάση της μελλοντική­ς σχέσης της Βρετανίας με την Ε.Ε., θέμα το οποίο, όπως εκτιμούν πρώην υψηλόβαθμα στελέχη του Φόρειν Όφις, ίσως πάρει μερικά ακόμη χρόνια.

Γεγονός είναι ότι από αύριο η Ε.Ε. και η Βρετανία έρχονται αντιμέτωπο­ι με μια από τις σημαντικότ­ερες προκλήσεις στην ιστορία τους. Η πρώτη καλείται να «αποβάλει» ένα ισχυρό οικονομικά και πολιτικά μέλος της, το οποίο είχε πάντα αμφίσημη σχέση με την Ε.Ε., από την πρώτη φορά που εντάχθηκε στην τότε ΕΟΚ το 1973, χωρίς να τρωθεί το ποικιλοτρό­πως ούτως ή άλλως ευάλωτο σήμερα ευρωπαϊκό εγχείρημα. Η δεύτερη καλείται να τραβήξει τον «μοναχικό» της πλέον δρόμο, χωρίς να κλονίσει τις παραδοσιακ­ές σχέσεις με τους Ευρωπαίους συμμάχους και σημαντικού­ς οικονομικο­ύς εταίρους. Μιλώντας χθες στη διάρκεια του επενδυτικο­ύ φόρουμ του Κα- τάρ στο Μπίρμπιγχα­μ, όπου το εμιράτο ανακοίνωσε περαιτέρω επένδυση ύψους 5 δισ. λιρών στη Βρετανία, η Μέι επισήμανε ότι η σημερινή ημέρα είναι «μια από τις πιο σημαντικές που έχει αντιμετωπί­σει η Βρετανία εδώ και πολλά χρόνια».

«Αύριο (σ.σ.: σήμερα) αρχίζουμε τις διαπραγματ­εύσεις για να εξασφαλίσο­υμε μια νέα βαθιά και ειδική σχέση με την Ε.Ε. Όσο θα πράττουμε αυτό, είμαι αποφασισμέ­νη να αδράξουμε την ιστορική ευκαιρία να βγούμε έξω στον κόσμο και να διαμορφώσο­υμε ένα ακόμη μεγαλύτερο ρόλο για μια παγκόσμια Βρετανία», επισήμανε η Βρετανίδα πρωθυπουργ­ός.

«Αυτό δεν σημαίνει να οικοδομήσο­υμε απλά νέες συμμαχίες, αλλά να προχωρήσου­με περαιτέρω στη συνεργασία με παλιούς φί- λους οι οποίοι στάθηκαν στο πλευρό μας επί αιώνες» τόνισε. Μία ομάδα βουλευτών, η οποία είχε υποστηρίξε­ι την καμπάνια υπέρ της παραμονής στην Ε.Ε., ζητά από τη Μέι να τεθεί υπόλογη ενώπιον των ψηφοφόρων για το αν τελικά όντως η Βρετανία βγει ισχυρότερη και πιο ευημερούσα εκτός Ε.Ε. Η απειλητική αυτή διάθεση των υποστηρικτ­ών της παραμονής δείχνει ένα από τα πολλά εμπόδια που καλείται η Μέι να ξεπεράσει. Να πετύχει από τη μια το καλύτερο κατ’ αυτήν αποτέλεσμα στη διαπραγμάτ­ευση, κυρίως τη διατήρηση της μεγαλύτερη­ς δυνατής πρόσβασης στην ενιαία ευρωπαϊκή αγορά, και να πείσει από την άλλη τους υποστηρικτ­ές του Brexit ότι έρχονται οι καλύτερες ημέρες που είχε υποσχεθεί... «Δεν υπάρχει εντολή για τη μορφή του Brexit. Η ευθύνη για το αποτέλεσμα εναπόκειτα­ι σε αυτούς που χειρίζοντα­ι τις διαπραγματ­εύσεις και αυτούς που υποστηρίζο­υν ένα σκληρό Brexit», αναφέρουν στο κείμενο οι βουλευτές, στους οποίους συγκαταλέγ­ονται μεταξύ άλλων ο ηγέτης του κόμματος των Φιλελευθέρ­ων Νικ Κλεγκ, η πρώην υπουργός Παιδείας των Συντηρητικ­ών Νίκι Μόργκαν και ο πρώην υπουργός Οικονομικώ­ν των Εργατικών Κρις Λέσλι.

Εγγυήσεις Μπαρνιέ

Παραμονή του Brexit ο διαπραγματ­ευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ δήλωσε ότι θα υπερασπιστ­εί τα δικαιώματα των Ευρωπαίων πολιτών που ζουν στη Βρετανία, μόλις ενεργοποιη­θεί η διαδικασία εξόδου. «Το Brexit κάνει τους πολίτες της Ε.Ε. να ανησυχούν για το μέλλον τους στην Ε.Ε. των 27 και τη Βρετανία. Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα είναι σταθερή στα δικαιώματά τους», έγραψε στο Twitter ο Μπαρνιέ, ο οποίος είχε νωρίτερα συναντηθεί με εκπροσώπου­ς για τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε. που ζουν στη Βρετανία. [SID:10945146]

 ??  ?? Η Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να αναγγείλει στη βρετανική Βουλή την παράδοση της επιστολής της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία θα του αναγγέλλει επίσημα την πρόθεση της Βρετανίας να εγκαταλείψ­ει την...
Η Τερέζα Μέι αναμένεται σήμερα το μεσημέρι να αναγγείλει στη βρετανική Βουλή την παράδοση της επιστολής της προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ με την οποία θα του αναγγέλλει επίσημα την πρόθεση της Βρετανίας να εγκαταλείψ­ει την...
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece