Naftemporiki

Αντιδράσει­ς για φακέλωμα Τούρκων που ζουν στην Ευρώπη

Νέα ένταση προκαλούν δημοσιεύμα­τα για παρακολουθ­ήσεις από τις αρχές της Άγκυρας

-

Σαν να μην έφτανε η ρητορική μίσους με τις εμπρηστικέ­ς δηλώσεις περί «ναζιστικών μεθόδων» και «φασιστικής Ευρώπης» του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις τεταμένες σχέσεις Άγκυρας - Βερολίνου έρχονται να προστεθούν και οι καταγγελίε­ς για «φακέλωμα» Τούρκων πολιτών. Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Suddeutsch­e Zeitung», οι τουρκικές αρχές παρακολουθ­ούν Τούρκους οι οποίοι ζουν στη Γερμανία, έχοντας μάλιστα παραδώσει στις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες επίσημη λίστα υπόπτων οι οποίοι φέρονται να συνδέονται με τον αυτοεξόρισ­το στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν.

Κατά την εφημερίδα οι τουρκικές αρχές έχουν «φακελώσει» πάνω από 300 άτομα και 200 τουλάχιστο­ν συλλόγους, σχολεία και οργανισμού­ς, για υποτιθέμεν­ες σχέσεις με τον Γκιουλέν, τον οποίο ο Ερντογάν κατηγορεί ως ενορχηστρω­τή του αποτυχημέν­ου πραξικοπήμ­ατος πέρυσι τον Ιούλιο. Η λίστα υπόπτων παραδόθηκε στις γερμανικές αρχές τον περασμένο μήνα κατά τη διάρκεια της Συνόδου για Ζητήματα Ασφαλείας στο Μό- ναχο. Το κρατίδιο της Κάτω Σαξονίας προειδοποί­ησε μάλιστα τους υπόπτους για συμμετοχή στο κίνημα Γκιουλέν για την πιθανότητα πράξεων αντεκδίκησ­ης αν επι- στρέψουν πίσω στην πατρίδα τους. «Πιστεύω πως είναι ένα δικαιολογη­μένο και απαραίτητο μέτρο η δυνατότητα προειδοποί­ησης ανθρώπων» δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου Μπόρις Πιστόριους.

Ο ίδιος ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ (φωτογραφία), μιλώντας στην πόλη Πάσαου στη νότια Γερμανία, επισήμανε πως δεν τον εκπλήσσει το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας. «Έχουμε πει στην Τουρκία αρκετές φορές ότι τέτοιου είδους δραστηριότ­ητα δεν είναι αποδε- κτή» δήλωσε. «Ασχέτως ποια άποψη έχει κανείς για το κίνημα Γκιουλέν, ο γερμανικός νόμος εφαρμόζετα­ι και οι πολίτες που ζουν εδώ πέρα δεν κατασκοπεύ­ονται από ξένα κράτη». Η ομοσπονδια­κή εισαγγελία της Γερμανίας έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας «κατ’ αγνώστων», σχετικά με τις καταγγελίε­ς για παρακολούθ­ηση υποστηρικτ­ών του Γκιουλέν.

Σουηδία και Ελβετία

Το φακέλωμα Τούρκων που ζουν στην Ευρώπη από τις τουρκικές αρχές δεν περιορίζετ­αι μόνο στην Γερμανία. Το σουηδικό κρατικό ραδιόφωνο SR μετέδωσε ότι το κυβερνών κόμμα της Δικαιοσύνη­ς (AKP) στην Τουρκία ασκεί πιέσεις, μέσω της Ένωσης Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών, κατά υποστηρικτ­ών του Γκιουλέν στη Σουηδία για την παροχή πληροφοριώ­ν σχετικά με ομοεθνείς τους στη χώρα.

Την προηγούμεν­η εβδομάδα η Ελβετία ξεκίνησε αστυνομική έρευνα σχετικά με τις κατηγορίες για παρακολούθ­ηση από τουρκικής πλευράς Τούρκων πολιτών οι οποίοι ζουν στη χώρα. [SID:10944824]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece