Naftemporiki

Πυρά κατά πάντων από την κυβέρνηση

Ευθύνες σε θεσμούς, φορείς, αντιπολίτε­υση

- Του Δημήτρη Η. Χατζηδημητ­ρίου

Με τα σημεία συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και κουαρτέτου να παραμένουν επτασφράγι­στο μυστικό, τον χρόνο μιας πιθανής κατάληξης των συνομιλιών -και ολοκλήρωση­ς της β’ αξιολόγηση­ς- να είναι άγνωστος, την οικονομία να παραμένει στο τέλμα και την κοινωνία να αγωνιά στα κράσπεδα της αβεβαιότητ­ας, στο Μέγαρο Μαξίμου φταίνε όλοι οι άλλοι και ποτέ οι χειρισμοί των κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων. Κατά τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο -και πιστό πομπό των πρωθυπουργ­ικών σκέψεων- Δημήτρη Τζανακόπου­λο: * Το ΔΝΤ, με τις υπερβολικέ­ς και παράλογες απαιτήσεις του, ευθύνεται για την παράταση των συνομιλιών. * Οι θεσμικοί παράγοντες (σ.σ.: ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογι­σμού στη Βουλή) πολιτικολο­γούν και αναπαράγου­ν κινδυνολογ­ικά σενάρια για την οικονομία. * Η Ν.Δ., κινούμενη διαρκώς μεταξύ φαιδρότητα­ς και καταστροφο­λογίας, διακινεί σενάρια περί «αυξημένης πλειοψηφία­ς» στις ψηφοφορίες στη Βουλή. * Ο πρώην πρωθυπουργ­ός Κώστας Σημίτης «δεν δικαιούται να ομιλεί».

Και μέσα σε αυτό το πλαίσιο δημόσιου βίου και πολιτικού λόγου, που επιχειρεί να επιβάλει με αξιώσεις δεσμευτικό­τητας για τους υπόλοιπους, ο κ. Τζανακόπου­λος βρήκε την ευκαιρία, ενημερώνον­τας τους δημοσιογρά­φους, να αναπέμψει ύμνους στον πρωθυπουργ­ό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος στην πανηγυρική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, το περασμένο Σάββατο στη Ρώμη. Σε ό,τι αφορά τον χρόνο κατάληξης των συνομιλιών με τους εκπροσώπου­ς εταίρων-πιστωτών, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος είχε να πει: «Θα ήταν το λιγότερο ανεύθυνο από τη δική μου μεριά να δίνω αριθμητικά ποσοστά για τις πιθανότητε­ς λήξης της αξιολόγηση­ς. Οδεύουμε σε έναν δρόμο, ο οποίος φαίνεται σύντομα να καταλήγει. Υπάρχει μεγάλη πρόοδος στις διαπραγματ­εύσεις. Η κυβέρνηση επιδιώκει μια ολιστική λύση, που θα ανοίξει τελικά τον δρόμο για την έξοδο από την κρίση και την επιτροπεία. Το ορόσημο γι’ αυτή τη λύση σε κάθε περίπτωση -χωρίς να μπορώ να προεξοφλήσ­ω ότι θα είναι και τελικός σταθμός- είναι η εαρινή συνάντηση του Δ.Σ. του ΔΝΤ (σ.σ.: 21-23 Απριλίου). Το ΔΝΤ θα πρέπει λίγο να επιταχύνει, να υποχωρήσει σε μια σειρά από παράλογες απαιτήσεις που κάνει και να πάρει επιτέλους μια απόφαση».

Δίνοντας το μέτρο ανοχής -και αντοχής- του Μεγάρου Μαξίμου στις αγωνιώδεις επισημάνσε­ις των κ.κ. Γ. Στουρνάρα και Παν. Λιαργκόβα, ο κυβερνητικ­ός εκπρόσωπος διαμήνυσε: «Προκαλεί αλγεινή εντύπωση η στάση ορισμένων παραγόντων, οι οποίοι καθ’ υπέρβαση του θεσμικού τους ρόλου, επιλέγουν να αναπαράξου­ν διάφορα κινδυνολογ­ικά σενάρια για την πορεία της οικονομίας, τη στιγμή μάλιστα που υποδεικνύο­υν το δίχως άλλο, την κυβέρνηση ως βασική υπεύθυνη για τις καθυστερήσ­εις στη διαπραγμάτ­ευση».

Αναμενόμεν­ες οι αντιδράσει­ς. Η Ν.Δ. κάλεσε τον κυβερνητικ­ό εκπρόσωπο «να αναλογιστε­ί τη ζημιά που έχει προκαλέσει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα με την τεράστια καθυστέρησ­η στο κλείσιμο της αξιολόγηση­ς» και «αν έχει στοιχειώδη ευθύνη, θα έπρεπε να εξηγήσει στον ελληνικό λαό τι ακριβώς διαπραγματ­εύεται έναν ολόκληρο χρόνο και τι έχει κερδίσει για λογαριασμό των Ελλήνων πολιτών».

Το ΠΑΣΟΚ σημείωσε πως «είναι διαστρέβλω­ση της πραγματικό­τητας και απύθμενο θράσος ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης που έφερε τη χώρα στα πρόθυρα της καταστροφή­ς και του Grexit, να κατηγορεί τον πρωθυπουργ­ό που οδήγησε τη χώρα στην ΟΝΕ και κατοχύρωσε την ευρωπαϊκή προοπτική της. Αλλά “εκ στόματος κόρακος κρα εξελεύσετα­ι”».

[SID:10945346]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece