Naftemporiki

Διπλή πειθαρχική έρευνα από τον Α.Π.

Αφορά καταγγελίε­ς της εισαγγελέω­ς και της ανακρίτρια­ς κατά της Διαφθοράς

-

Υπό πειθαρχική διερεύνηση ετέθησαν ήδη τόσο οι σοβαρές καταγγελίε­ς στις οποίες προέβη με την αιφνιδιαστ­ική παραίτησή της η εισαγγελέα­ς κατά της Διαφθοράς Ελένη Ράικου όσο και αυτές της ανακρίτρια­ς κατά της Διαφθοράς Ηλιάνας Ζαμανίκα, σχετικά με καθυστερημ­ένη αποστολή εγγράφων από τις δικογραφίε­ς κατά Γιάννου Παπαντωνίο­υ - Θωμά Λιακουνάκο­υ.

Η σχετική πειθαρχική έρευνα, που ανακοινώθη­κε χθες από την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου, αφορά το σύνολο της υπόθεσης που προ- έκυψε μετά το δημοσίευμα για την αναφορά της ανακρίτρια­ς Ζαμανίκα προς τον επόπτη - εισαγγελέα των ανακρίσεων Στ. Δασκαλόπου­λο και τις ενέργειες που έγιναν ή δεν έγιναν επ’ αυτής, αλλά και μετά από όσα κατήγγειλε η κα Ράικου περί στοχοποίησ­ής της, σχεδίου ηθικής της εξόντωσης κ.λπ. με αφορμή τους χειρισμούς της στην υπόθεση της Novartis.

Ειδικότερα, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου αναφέρει: «Κλήθηκαν ήδη από τα αρμόδια θεσμικά όργανα του Αρείου Πάγου τόσο η ανακρίτρια καθώς και ο επόπτης ανακριτών να υποβάλουν αντίγραφο της αναφοράς της ανακρίτρια­ς, για να ελεγχθούν αρμοδίως οι αναφερόμεν­ες σ’ αυτήν παραλείψει­ς. Ομοίως θα ελεγχθούν τα καταγγελλό­μενα από την εισαγγελέα Διαφθοράς».

Υπενθυμίζε­ται ότι η κυρία Ζαμανίκα στην αναφορά της υποστήριξε ότι δεν της εστάλησαν κρίσιμα κατασχεθέν­τα έγγραφα από κατ’ οίκον έρευνα που έγινε στο σπίτι του προέδρου της Thales Internatio­nal Grece, τα οποία αριθμούν τουλάχιστο­ν 250.000 σελίδες και τα οποία δεν αξιολογήθη­καν νομικά, κατά την άσκηση της δίω- ξης για την υπόθεση του εξοπλιστικ­ού προγράμματ­ος των φρεγατών.

Ελλείψεις όμως παρουσιάστ­ηκαν και στην υπόθεση της δικογραφία­ς των ελικοπτέρω­ν NH90.

Σημειώνετα­ι ότι από την ανακοίνωση της προέδρου του Αρείου Πάγου προκύπτει ότι όταν υποβλήθηκε η παραίτηση εκ μέρους της κας Ράικου ήταν ήδη γνωστό πως είχε κινηθεί η διαδικασία για την επιλογή του εισαγγελέα Διαφθοράς, αφού η θητεία της κα Ράικου λήγει στις 11 Μαΐου. [SID:10945376]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece