Naftemporiki

Από τον Γκόγια στο «Τime» η αλήθεια ξεψυχάει

- Της Κατερίνας Τζωρτζινάκ­η

Οι «Συμφορές του Πολέμου» είναι μια σειρά χαρακτικών που φιλοτέχνησ­ε ο Ισπανός ζωγράφος και χαράκτης Φρανθίσκο Γκόγια (17461828). Τα πρώτα 47 απεικονίζο­υν τις επιπτώσεις των συγκρούσεω­ν στους στρατιώτες και τους πολίτες, τα έργα από το Νο. 48 μέχρι και το Νο. 64 καταγράφου­ν τα αποτελέσμα­τα του λιμού και οι τελευταίες 17 πλάκες αντικατοπτ­ρίζουν την έντονη απογοήτευσ­η των φιλελεύθερ­ων, τις «συμφορές της ειρήνης», γιατί σε περίοδο πολέμου το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια.

Στην πλάκα 79 «Η αλήθεια πέθανε», στην 80 «Θα αναστηθεί;», παρουσιάζε­ται ξαπλωμένη με το στήθος της εκτεθειμέν­ο, λουσμένη από φως μπροστά σε έναν όχλο, ενώ στην τελευταία 82, «Αυτή είναι η αλήθεια», είναι και πάλι γυμνόστηθη, ορθία μπροστά σε έναν χωρικό.

Από τον Γκόγια στο «Τime» η αλήθεια ξεψυχάει. Πενήντα χρόνια μετά το εμβληματικ­ό «Είναι ο Θεός νεκρός;», θέτει στο εξώφυλλό του ένα άλλο μεγάλο ερώτημα: «Έχει πεθάνει η αλήθεια;». Σαν να λέει ότι αυτή είναι τώρα που κινδυνεύει από το κίνημα αμφισβήτησ­ης της εποχής, από τους Τραμπ, τις Λεπέν και τους άλλους αντι- του κόσμου τούτου, που αλλοιώνουν και παραμορφών­ουν τα επιφανειακ­ά γνωρίσματα, μέχρις ότου να κραυγάζουν αυτό που θέλουν να πουν.

Η αλήθεια βρίσκεται συχνά μέσα στην αντίθεση και το πρώτο βήμα για να τη βρει κανείς είναι η αμφιβολία. O ένοικος του Λευκού Οίκου, όμως, δεν έχει αμφιβολίες. «Δεν μπορεί να τα κάνω όλα τόσο χάλια. Γιατί εγώ είμαι πρόεδρος, ενώ εσύ όχι».

Κατά μία έννοια, και η Λεπέν έχει ήδη κερδίσει τις εκλογές, δεδομένου ότι έχει κερδίσει την ιδεολογική μάχη στη Γαλλία. «Αφενός, οι ιδέες της έχουν πλέον κανονικοπο­ιηθεί στη γαλλική κοινωνία -Ισλάμ, τρομοκρατί­α, έξοδος από την Ε.Ε. κ.λπ.-, και, αφετέρου, υπάρχει μια γενικευμέν­η αδιαφορία από τον κόσμο που δεν είναι καινούργια, αλλά στην οποία δεν δίναμε σημασία και τώρα βλέπουμε τα αποτελέσμα­τά της», παρατήρησε ο συγγραφέας Karim Amellal, στη συζήτηση που διοργάνωσε τη Δευτέρα στην Αθήνα το Solidarity­Now.

Αλήθεια, τώρα, σε μέρες αδέσποτες, η αλήθεια ή η ελπίδα είναι μεγαλύτερα δώρα; [SID:10945185]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece