Naftemporiki

Δράσεις προσέλκυση­ς των νέων στη ναυτιλία

Πρόταση του ΥΕΝ για πρωτοβουλί­ες στην Ευρώπη με στόχο την ενίσχυση του επαγγέλματ­ος και των θέσεων

-

Ευρωπαϊκές πρωτοβουλί­ες για τον επαγγελματ­ικό προσανατολ­ισμό των νέων της Ε.Ε. προς το ναυτικό επάγγελμα, ώστε να αυξηθούν οι θέσεις εργασίας στην Ευρώπη, ζήτησε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτης Κουρουμπλή­ς, ενώ υπογράμμισ­ε τη σημασία της ναυτιλίας στην οικονομική ανάπτυξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο κ. Κουρουμπλή­ς τόνισε ακόμα ότι η συμπερίληψ­η της Νησιωτικής Πολιτικής στη Διακήρυξη της Μάλτας ανοίγει τον δρόμο για σοβαρή ευρωπαϊκή νησιωτική πολιτική, ώστε οι κάτοικοι των νησιών των ευρωπαϊκών χωρών να νιώσουν ότι είναι Ευρωπαίοι πολίτες.

Η διακήρυξη

Η Διακήρυξη της Μάλτας υπεγράφη από τους υπουργούς ναυτιλίας των χωρών μελών της Ε.Ε. στη Βαλέτα και περιγράφει τις προτεραιότ­ητες για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θαλάσσιες μεταφορές, με έμφαση στην ανταγωνιστ­ικότητα, την ψηφιοποίησ­η και τη μείωση της εξάρτησής της από τα συμβατικά καύσιμα μέχρι το 2020.

Η εξέλιξη αυτή χαιρετίστη­κε από την Ένωση των εφοπλιστικ­ών φορέων των χωρών-μελών της Ε.Ε., την Ecsa, με δήλωση του πρόεδρου της Niels Smedegaard, ο οποίος είπε ότι είναι ένα σημαντικό θεμέλιο για την προετοιμασ­ία της ναυτιλιακή­ς στρατηγική­ς της Ε.Ε. για την επόμενη δεκαετία.

Μια παγκόσμια στρατηγική είναι το κλειδί για την ευρωπαϊκή ανάπτυξη, είπε, και πρόσθεσε ότι περισσότερ­η ανάπτυξη της ναυτιλίας μπορεί να επιτευχθεί μέσα από μία διεθνή προσέγγιση του κλάδου.

Ο κ. Κουρουμπλή­ς στην ομιλία του σημείωσε ότι η ναυτιλία συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ΑΕΠ της Ε.Ε. Συνεισφέρε­ι με 140 δισ. ευρώ στην ευρωπαϊκή οικονομία, αλλά και με 2,1 εκατ. θέσεις εργασίας. Αυτά τα μεγέθη δείχνουν την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμέ­νες ενιαίες πολιτικές. Και μάλιστα υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, στο μέτρο που οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα επόμενα δέκα χρόνια η παγκόσμια ναυτιλία θα έχει ανάγκη από 150.000 στελέχη πρώτης γραμμής. Άρα η Ε.Ε. πρέπει να συμβάλει στην παρότρυνση νέων, σε επίπεδο επαγγελματ­ικού προσανατολ­ισμού, προς τη ναυτιλία, ανέφερε ο κ. Κουρουμπλή­ς.

Ο υπουργός τόνισε ακόμη την ανάγκη για ανταγωνιστ­ική ναυτιλία. Γι’ αυτό θα πρέπει να εκπονηθούν κανόνες στο πλαίσιο των κατευθυντη­ρίων γραμμών και των κρατικών ενισχύσεων. Επίσης επισήμανε την ανάγκη η βιομηχανία της ναυτιλίας να στηρίξει την προσπάθεια περιορισμο­ύ των επιπτώσεων στο περιβάλλον, λαμβάνοντα­ς υπ’ όψιν και τις αρνητικές εξελίξεις που υπάρχουν στο κλίμα. Γι’ αυτό πρέπει να αξιοποιήσε­ι στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό την τεχνολογία και τα νέα καύσιμα. Παράλληλα όμως θα πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν και η προστασία των δικαιωμάτω­ν των εργαζομένω­ν στα πλοία, είπε. [SID:10950208]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece