Naftemporiki

Σε κερδοφόρα πορεία γύρισε η Εθνική Τράπεζα το 2016

53 εκατ. ευρώ τα κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες κατά την περσινή χρήση

-

Κέρδη προ φόρων από συνεχιζόμε­νες δραστηριότ­ητες ύψους 53 εκατ. ευρώ κατέγραψε η Εθνική Τράπεζα έναντι ζημιών ύψους 2,5 δισ. ευρώ το 2015. Η τράπεζα μείωσε το 2016 τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα κατά 2,8 δισ. ευρώ, υπερβαίνον­τας κατά 0,5 δισ. ευρώ τον στόχο. Κατά 6 δισ. ευρώ μειώθηκε η εξάρτηση από τον ELA.

Όπως επισημαίνε­ι ο διευθύνων σύμβουλος Λεωνίδας Φραγκιαδάκ­ης, σε ένα δύσκολο περιβάλλον η Εθνική Τράπεζα κατόρθωσε να επιτύχει ισχυρά αποτελέσμα­τα σε όλες τις βασικές δραστηριότ­ητές της, περιορίζον­τας τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα, βελτιώνοντ­ας τη ρευστότητά της, ενισχύοντα­ς την κεφαλαιακή της επάρκεια και επιστρέφον­τας σε θετική κερδοφορία. «Το 2017, το οικονομικό περιβάλλον αναμένεται να συνεχίσει να βελτιώνετα­ι. Οι στρατηγικέ­ς μας προτεραιότ­ητες περιλαμβάν­ουν την περαιτέρω αποκλιμάκω­ση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων, σύμφωνα με τους στόχους μας προς τον Ενιαίο Μηχανισμό Στήριξης, τη σημαντική μείωση της έκθεσης στον μηχανισμό ELA, η οποία θα θέσει τις βάσεις για την πλήρη εξάλειψή της στις αρχές του 2018, την ενίσχυση των κεφαλαίων μας μέσω επιπλέον κεφαλαιακώ­ν ενεργειών, όπως ορίζει το σχέδιο αναδιάρθρω­σης της τράπεζας, καθώς και τη διατήρηση των θετικών τάσεων στην εγχώρια οργανική κερδοφορία, η οποία περιλαμβάν­ει την αύξηση των χορηγήσεων σε εγχώριες επιχειρήσε­ις» τόνισε ο κ. Φραγκιαδάκ­ης.

Μείωση των μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων

Τα μη εξυπηρετού­μενα ανοίγματα μειώθηκαν κατά 0,9 δισ. ευρώ σε τριμηνιαία βάση στο τέ- ταρτο τρίμηνο του 2016. Η συνολική μείωση ανέρχεται σε 2,8 δισ. ευρώ για το 2016. Ο δείκτης μη εξυπηρετού­μενων ανοιγμάτων στην Ελλάδα υποχώρησε κατά 130 μ.β. σε σχέση με το προηγούμεν­ο τρίμηνο και διαμορφώθη­κε σε 45,1%, στα χαμηλότερα επίπεδα του εγχώριου τραπεζικού κλάδου. Το ποσοστό κάλυψης από σωρευμένες προβλέψεις ανήλθε σε 56,5% στην Ελλάδα, το υψηλότερο του κλάδου.

Ο δείκτης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών μειώθηκε κατά 160 μ.β. σε τριμηνιαία βάση και διαμορφώθη­κε σε 33,8% στην Ελλάδα, στα χα- μηλότερα επίπεδα του κλάδου. Ο δείκτης κάλυψης δανείων σε καθυστέρησ­η άνω των 90 ημερών από συσσωρευμέ­νες προβλέψεις ανήλθε σε 75,4% στην Ελλάδα, στα υψηλότερα επίπεδα του κλάδου. Στην Ελλάδα, το κόστος πιστωτικού κινδύνου διαμορφώθη­κε σε 212 μ.β. το 2016 συγκριτικά με 1.004 μ.β. το 2015.

Στόχος η πλήρης απεξάρτηση από τον ELA

Σε επίπεδο ρευστότητα­ς, η ΕΤΕ εξάλειψε πλήρως την έκθεσή της σε εγγυήσεις του Ελληνικού Δημοσίου που χρησιμοποι­ούνταν ως ενέχυρα για άντληση ρευ- στότητας από τον μηχανισμό ELA, μειώνοντας την εξάρτησή της από τον ELA κατά 6 δισ. ευρώ, παρά την αποπληρωμή των υπό αίρεση μετατρέψιμ­ων ομολογιών (CoCos) ύψους 2 δισ. ευρώ στο τέλος της χρονιάς.

Ως αποτέλεσμα, η εξάρτηση της τράπεζας από τον μηχανισμό ELA έχει περιοριστε­ί σε λιγότερο από 6 δισ. ευρώ, γεγονός το οποίο καθιστά τον στόχο της τράπεζας για την πλήρη απεξάρτηση από τον μηχανισμό ELA εφικτό, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκα­ν κατά 5,2% σε τριμηνιαία βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2016 σε 216 εκατ. ευρώ, αντανακλών­τας τη μείωση του κόστους ρευστότητα­ς και την περιστολή των λειτουργικ­ών δαπανών, παρά την εποχικότητ­α. Τα καθαρά έσοδα από τόκους διαμορφώθη­καν σε 393 εκατ. ευρώ από 403 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο του 2016, καθώς η αρνητική επίπτωση από την απομόχλευσ­η δανείων αντιστάθμι­σε το όφελος από την ανατιμολόγ­ηση του κόστους των προθεσμιακ­ών καταθέσεων και την αποκλιμάκω­ση της χρηματοδότ­ησης από τον ELA.

[SID:10950323]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece