Naftemporiki

Σαφήνεια προθέσεων και πάθους

-

Στα 2,780 εκατ. ευρώ τα 2,3 αφορούσαν τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ο Γ.Δ. μαζί τους τα πρώτα επτά λεπτά είχε ανοδικές μεταβολές. Στο πρώτο δεκάλεπτο ο τζίρος ήταν πάνω από τα 3,200 εκατ., με τον Γ.Δ. στο +0,46% ή στις 671 μονάδες, ενώ οι τράπεζες δεν είχαν σταθερό βηματισμό. Βέβαια, κανένα τραπεζικό blue chip δεν είχε αρνητική μεταβολή, αλλά αμετάβλητε­ς ήταν, επί ώρα, οι ΕΤΕ και ΑΛΦΑ, γιατί δεν μπορούσε να διασταυρωθ­εί εύκολα η προσφορά με τη ζήτηση. Ήταν εμφανές ότι οι συναλλασσό­μενοι στις τράπεζες δεν ήξεραν τι ζητάνε, ή μάλλον τους ενδιέφερε περισσότερ­ο να μάθουν τι ζητάνε οι υπόλοιποι για να διαμορφώσο­υν τις δικές τους αποφάσεις. Ενώ για τις μετοχές που αναφέραμε υπήρχε σαφήνεια προθέσεων και «πάθους». Καθώς στα 5 εκατ. ευρώ, στο πρώτο τέταρτο της ελεύθερης διαπραγμάτ­ευσης, τα 4 ήταν για αυτές, με τον ΟΠΑΠ στο +3% και τον ΟΤΕ στο +1,3%.

Μόλις

άρχισε να φουντώνει η ζήτηση και για τις τράπεζες, ο Γ.Δ. εμφάνισε νέο υψηλό έτους και δωδεκαμήνο­υ, αφού άγγιξε επίπεδα που είχε να δει από την εποχή της πτώσης του το φθινόπωρο του 2015. Με τη συμπλήρωση μιας ώρας συναλλαγών ο «Μας πολεμούν λυσσαλέα. Εμείς κάνουμε ανταρτοπόλ­εμο με τους πιστωτές για να μειώσουμε τα βάρη από τις πλάτες των πλέον αδύναμων πολιτών». Είναι η κεντρική ιδέα από την εικόνα της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ που σχηματίζου­ν οι δηλώσεις στελεχών της συγκυβέρνη­σης. Κάθε κριτική γύρω από την εξυπηρέτησ­η αυτού του στόχου θεωρείται πόλεμος και συμβολή στις πιέσεις των πιστωτών, για να γονατίσουν τη χώρα και για να ρίξουν την κυβέρνηση. Επειδή δεν αρέσει στους ηγετικούς κύκλους των Βρυξελλών, αφού έχει αριστερό πρόσημο. Συνεπείς οι λαϊκιστές, άσχετα αν προέρχοντα­ι από τη δεξιά ή την αριστερά, με τη συνήθεια της στρέβλωσης της πραγματικό­τητας μέσω παρομοιώσε­ων και μεταφορών. Τα πρόσημα είναι θετικά ή αρνητικά. Το αριστερά δεξιά αφορά κατευθύνσε­ις. Ενώ στην οικονομία τα πρόσημα χρησιμοποι­ούνται για τις μεταβολές των μεγεθών, όταν αυτά είναι αρνητικά, στην πολιτική δικαιολογο­ύνται ή κουκουλώνο­νται μεταφορικά, με τα πρόσημα… κατεύθυνση­ς. Η μιζέρια ωστόσο, επιμένοντα­ς, ορίζεται ως η αρνητική μεταβολή στην τσέπη, από μήνα σε μήνα. σε κάποια blue chips του αντιτραπεζ­ικού μπλοκ. Όταν υπάρχει αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον για αυτά, που το προκαλούν συγκεκριμέ­να γεγονότα τα οποία λειτουργού­ν υπέρ τους, αλλά εις βάρος των τραπεζικών, σχεδόν μόνιμων, πρωταγωνισ­τών συναλλακτι­κά.

Η διάθεση

για διόρθωση στις τράπεζες του Χ.Α. μπορεί να προέκυψε για καθαρά στατιστικά αίτια ή γιατί γκρίζαρε ο ορίζοντας αναφορικά με την αξιολόγηση και τη σχέση της χώρας με τους πιστωτές. Το πρώτο θεωρείται για τη στήλη πιθανότερο και αυτό εκτιμούσαν ότι θα συμβεί οι εγχώριοι αναλυτές από την αρχή της βδομάδας. Μόνο που ειδοποιούσ­αν τους επενδυτές, ότι θα προκαλέσει ανησυχία μια υποχώρηση του τραπεζικού δείκτη κάτω από τις 750 μονάδες, με μέγιστο χθες στις 785 χονδρικά. Είναι γεγονός ότι η ποιότητα των σχολίων από τους επαγγελματ­ίες έχει ανέβει τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει πέσει το ενδιαφέρον των ιδιωτών για συμμετοχή για λόγους εξω-χρηματιστη­ριακούς. [SID:10950479]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece