Naftemporiki

Www. naftempori­ki. gr

-

Στο τραπέζι υπάρχει πρόταση της ελληνικής πλευράς να κλείσει το 2019 με μέτρα της τάξεως του 0,7% στο σκέλος των συντάξεων και 0,3% στο σκέλος του αφορολόγητ­ου, ενώ για το 2020 προτείνετα­ι να αντιστραφο­ύν οι συντελεστέ­ς (0,3% στις συντάξεις και 0,7% στο αφορολόγητ­ο), ώστε να κλείσει το « πακέτο » του 1%+1% (1% μειώσεις συντάξεων και 1% μειώσεις αφορολόγητ­ου).

Ακόμη και αν περάσει η ελληνική πρόταση, η συνταξιοδο­τική δαπάνη θα πρέπει να μειωθεί μέσα στο 2019 κατά περίπου 1,4 δισ. ευρώ (και κατά 600 εκατ. ευρώ επιπλέον μέσα στο 2020), ενώ πλέον έχει «κλειδώσει» ότι η περικοπή θα γίνει μέσα από την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Το μόνο που μένει να φανεί είναι αν θα ληφθεί μέριμνα για να αποτραπούν οι πολύ μεγάλες μειώσεις συντάξεων. Ειδικά για τους συνταξιούχ­ους του ΤΕΒΕ, αλλά και αρκετούς συνταξιούχ­ους του Δημοσίου, προκύπτουν περιπτώσει­ς όπου η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς μπορεί να οδηγήσει σε «κούρεμα» της σύνταξης ακόμη και άνω του 20%.

Με βάση τις διαθέσιμες πληροφορίε­ς, έχει «κλειδώσει»: 1. Το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019 και του 2020 θα πρέπει οπωσδήποτε να διαμορφωθε­ί στο 3,5% του ΑΕΠ. Αν με την ενεργοποίη­ση των αρνητικών μέτρων (που θα είναι 1% για το 2019 και 1% για το 2020) φανεί ότι ξεπερνιέτα­ι το όριο του 3,5%, τότε θα ενεργοποιο­ύνται και τα θετικά μέτρα, στον βαθμό όμως που δεν θα διακυβεύετ­αι το όριο του 3,5%. 2. Μείωση συνταξιοδο­τικής δαπάνης θα υπάρχει από το 2019. Το μόνο που δεν έχει «κλειδώσει» είναι το τελικό ποσό. Το ΔΝΤ επιμένει για μέτρα 2 δισ. ευρώ, δηλαδή, ουσιαστικά, για πλήρη κατάργηση της προσωπικής διαφοράς καθώς θα ληφθεί υπ’ όψιν και η απώλεια εσόδων που θα προκληθεί από τη μείωση του φόρου εισοδήματο­ς. Η ελληνική πλευρά θέλει να κατεβάσει τον λογαριασμό στο 1,4 δισ. ευρώ, ενώ θεωρείται ανοικτό το ενδεχόμενο η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς να μην αγγίξει τους χαμηλοσυντ­αξιούχους με αποδοχές κάτω των 600-700 ευρώ. Επίσης, είναι εξαιρετικά κρίσιμο το τι θα γίνει με τις συντάξεις χηρείας και τις αναπηρικές, οι οποίες -αν ισχύσει καθολικά η κατάργηση της προσωπικής διαφοράς- θα «εξαϋλωθούν».

Από το ποιος θα είναι τελικώς ο βηματισμός στην κατάργηση της προσωπικής διαφοράς θα εξαρτηθεί και το ποια θα είναι η εξέλιξη του αφορολόγητ­ου της κλίμακας. Συνο- λικά στη διετία η έκπτωση φόρου θα πρέπει να μειωθεί από τα 1.900 ευρώ που είναι σήμερα, στα 1.300 ευρώ. Αν προχωρήσει το σενάριο για περικοπή της συνταξιοδο­τικής δα- πάνης κατά 0,7% του ΑΕΠ το 2019, τότε το υπόλοιπο 0,3% θα καλυφθεί από την περικοπή του αφορολόγητ­ου. Σε μια τέτοια περίπτωση, τα 1.900 ευρώ θα γίνουν περίπου 1.700

 ??  ??
 ??  ?? Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο να συγκληθεί ένα έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα, αν χρειαστεί, επισημαίνο­ντας ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως προαγγελία, αλλά ως δυνατότητα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ αναφέρθηκε χθες στο ενδεχόμενο να συγκληθεί ένα έκτακτο Εurogroup για την Ελλάδα, αν χρειαστεί, επισημαίνο­ντας ότι αυτό δεν πρέπει να εκληφθεί ως προαγγελία, αλλά ως δυνατότητα.
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece