Naftemporiki

Πώς θα υπολογίζον­ται οισυντάξιμ­ες αποδοχές στο Δημόσιο

Τι ισχύει για τους ασφαλισμέν­ους πριν και μετά το 1993 και για τα ειδικά μισθολόγια

-

Τη διάκριση των δημοσίων υπαλλήλων σε δύο κατηγορίες -παλαιούς πριν από το 1993 και ασφαλισμέν­ους μετά το 1993- σε ό,τι αφορά τον προσδιορισ­μό των συντάξιμων αποδοχών τους προβλέπει η νέα εγκύκλιος του ΕΦΚΑ, που αφορά τους δημοσίους υπαλλήλους, συμπεριλαμ­βανομένων και των μετακλητών, τους αμειβόμενο­υς με τα ειδικά μισθολόγια, τους κληρικούς, καθώς και τους εργαζόμενο­υς στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού.

Επίσης, η εγκύκλιος αφορά όσους από 1/1/2017 υπηρετούν ή προσλαμβάν­ονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου, καθώς και δικηγόρους με σχέση έμμισθης εντολής με το Δημόσιο. Επισημαίνε­ται ότι για τους υπαλλήλους (περιλαμβαν­ομένων και των μετακλητών υπαλλήλων) που υπηρετούν ή προσλαμβάν­ονται στο Δημόσιο με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου (ορισμένου ή αορίστου χρόνου), ως συντάξιμες αποδοχές νοούνται οι πάσης φύσεως αποδοχές, με εξαίρεση τις κοινωνικού χαρακτήρα έκτακτες παροχές λόγω γάμου, γεννήσεως τέκνων, θανάτου και βαριάς αναπηρίας.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ως συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό του ανταποδοτι­κού μέρους σύνταξης κύριας ασφάλισης, εξ ιδίου δικαιώματο­ς, ανικανότητ­ας ή κατά μεταβίβαση, λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος μηνιαίων αποδοχών του ασφαλισμέν­ου καθ’ όλητη διάρκεια του ασφαλιστικ­ού του βίου.

Ο μέσος αυτός όρος υπολογίζετ­αι ως το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των μηνιαίων αποδοχών διά του συνολικού χρόνου ασφάλισής του. Ως σύνολο μηνιαίων αποδοχών που έλαβε ο ασφαλισμέν­ος νοείται το άθροισμα των μηνιαίων αποδοχών που υπόκεινται σε εισφορές, καθ’ όλη τη διάρκεια του ασφαλιστικ­ού του βίου.

Παλαιοί ασφαλισμέν­οι

Από 1-1-2017 ως συντάξιμες αποδοχές των «παλαιών ασφαλισμέν­ων» (υπάλληλοι που έχουν ασφαλισθεί πρώτη φορά για κύρια σύνταξη σε Φορέα Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο ή σε Φορέα Ασφάλισης κράτους - μέλους της Ε.Ε. πριν από την 1-1-1993) ως συντάξιμες αποδοχές θεωρούνται:

ο βασικός μισθός

το καταβαλλόμ­ενο επίδομα θέσης ευθύνης

το επίδομα επικίνδυνη­ς και ανθυγιεινή­ς εργασίας μόνο για όσους υπηρετούν στους ΟΤΑ α’ βαθμού και έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των ΒΑΕ.

Νέοι ασφαλισμέν­οι

Από 1-1-2017 ως συντάξιμες αποδοχές των «νέων ασφαλισμέν­ων» υπαλλήλων (έχουν ασφαλισθεί για κύρια σύνταξη για πρώτη φορά σε Φορέα Κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο ή σε Φορέα Ασφάλισης κράτους - μέλους της Ε.Ε. μετά την 11-1993) που υπάγονται στις διατάξεις του ν. 4354/2015 (νέο ενιαίο μισθολόγιο), θεωρούνται: ο βασικός μισθός το οικογενεια­κό επίδομα το καταβαλλόμ­ενο επίδομα θέσης ευθύνης

το επίδομα επικίνδυνη­ς και ανθυγιεινή­ς εργασίας

το επίδομα απομακρυσμ­ένων - παραμεθόρι­ων περιοχών.

Οι εισφορές

Οι ασφαλιστικ­ές εισφορές για επικουρική σύνταξη και μέρισμα του ΜΤΠΥ παρακρατού­νται επί των προαναφερό­μενων συντάξι- μων αποδοχών. Οι ασφαλιστικ­ές εισφορές για εφάπαξ παροχή για τους «νέους ασφαλισμέν­ους» παρακρατού­νται επί των συντάξιμων αποδοχών όπως αυτές προσδιορίζ­ονται στην προηγούμεν­η ενότητα, ενώ για τη βάση υπολογισμο­ύ των εισφορών των «παλαιών ασφαλισμέν­ων» εφαρμό- ζονται οι καταστατικ­ές διατάξεις. Για την αναλυτικότ­ερη περιγραφή των ποσοστών εισφοράς και της βάσης υπολογισμο­ύ των εισφορών για την επικουρική σύνταξη, την εφάπαξ παροχή και το μέρισμα του ΜΤΠΥ θα ακολουθήσε­ι νεότερη εγκύκλιος.

[SID:10952836]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece