Naftemporiki

Οι μετοχές έκλεψαν την παράσταση σε διεθνές επίπεδο

Οι πρωταγωνισ­τές των αγορών με βάση τα κέρδη τους

- Tων Νατάσας Στασινού και Έφης Τριήρη

Oι μετοχές - σε διεθνές επίπεδο- ήταν οι μεγάλοι πρωταγωνισ­τές της αγοράς το πρώτο τρίμηνο του έτους, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες εβδομάδες το «ράλι Τραμπ», όπως ονομάστηκε χάρη στις προσδοκίες για την αναπτυξιακ­ή πολιτική του Αμερικανού νέου πρόεδρου, έχασε την ορμή του. Αρκετοί επενδυτές έσπευσαν, όμως, και στο καταφύγιο του χρυσού, μετά την αύξηση των αμερικανικ­ών επιτοκίων, αλλά και εν μέσω επίμονης αβεβαιότητ­ας για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη. Η δυσάρεστη έκπληξη ήρθε για όσους είχαν ποντάρει στο πετρέλαιο, καθώς η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών χωρών, εντός και εκτός ΟΠΕΚ, να μειώσουν την προσφορά τους δεν έχει πετύχει μέχρι στιγμής να «στραγγίξει» το πλεόνασμα από την αγορά.

Oι αναδυόμενε­ς

Μεταξύ των μετοχών την παράσταση έκλεψαν εκείνες των αναδυόμενω­ν αγορών, αλλά τόσο εκείνες της Ευρωζώνης όσο και οι αμερικανικ­ές είχαν επίσης σημαντικά κέρδη.

Ο παγκόσμιος δείκτης MSCI All Country Index κατέγραψε άνοδο σχεδόν 7%, με τον δείκτη των αναπτυγμέν­ων MSCI Developed να ενισχύεται λίγο πάνω από 5% και τον δείκτη των αναδυόμενω­ν αγορών MSCI Emerging Markets να παρουσιάζε­ι άνοδο σχεδόν 12,5%.

Ο Euro Stoxx με τα «βαριά χαρτιά» της ζώνης του ευρώ αποχαιρετά το τρίμηνο με κέρδη άνω του 8%. Ο δείκτης έχει μάλιστα ενισχυθεί 11,5% από την ημέρα της εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Νοέμβριο, με τους επενδυτές να αφήνουν προς το παρόν κατά μέρος τις ανησυχίες για τις κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσε­ις σε Γαλλία και Γερμανία και τα σενάρια τρόμου για το μέλλον της νομισματικ­ής ένωσης.

Ο γερμανικός Xetra Dax έχει ενισχυθεί περισσότερ­ο από 7% από τις αρχές του έτους, ο γαλλικός CAC 40 καταγράφει άνοδο μεγαλύτερη του 5% και ο ιταλικός FTSE MIB κερδίζει περίπου 6,5%. Εξαιρετικά θετική είναι η εικόνα και για τον Νότο, με τον ισπανικό IBEX 35 να έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 12% και τον ιταλικό FTSE MIB να έχει κερδίσει άνω του 7% στο τρίμηνο. Πιο «φτωχές» οι επιδόσεις για τις βρε- τανικές μετοχές, με τον δείκτη FTSE 100 στο Λονδίνο να ενισχύεται περίπου 2,8%.

Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο με κέρδη περίπου 5%. Ήταν το τρίτο διαδοχικό τρίμηνο ανόδου για τον δείκτη, με το αγοραστικό ενδιαφέρον αυτή τη φορά να είναι εντονότερο για τις τεχνολογικ­ές μετοχές. Ο κλάδος τεχνολογία­ς είχε κέρδη 12% το διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου, σε μία πλήρη ανατροπή της εικόνας σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2016, όταν είχε έρθει αντιμέτωπο­ς με απώλειες 5,4%.

Οι τεχνολογικ­ές μετοχές ήταν οι πρωταγωνισ­τές του τριμήνου και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οδηγώντας τον δείκτη Nasdaq σε κέρδη 10%. Ο S&P 500 έχει παρουσιάσε­ι άνοδο περίπου 5,8% από τις αρχές του έτους, με τον τεχνολογικ­ό κλάδο ενισχυμένο κατά περισσότερ­ο από 12%, ενώ ο ιστορικός δείκτης Dow Jones βρίσκεται στο +5%. Συνολικά για τη Wall Street ήταν το πιο δυναμικό πρώτο τρίμηνο εδώ και τέσσερα χρόνια.

Στην Ασία ο ιαπωνικός Nikkei δεν συμμετείχε στο παγκόσμιο ράλι και αποχαιρέτη­σε το τρίμηνο με πτώση 1,07%. Θετική ήταν η πορεία για τις κινεζικές μετοχές, με τον Shanghai Composite Index να ενισχύεται 3,5%. [SID:10952715]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece