Naftemporiki

Repsol και Energean από κοινού στην έρευνα υδρογονανθ­ράκων

Ο ισπανικός κολοσσός αποκτά το 60% των χερσαίων οικοπέδων σε Ιωάννινα και Αιτωλοακαρ­νανία

- Του Γιάννη Κανουπάκη

Στα χερσαία οικόπεδα της Energean Oil & Gas στα Ιωάννινα και στην Αιτωλοακαρ­νανία συμφώνησε να εισέλθει (farmin) η ισπανική Repsol, αποκτώντας το 60% των παραχωρήσε­ων και αναλαμβάνο­ντας τον ρόλο του Διαχειριστ­ή (Operator). To γεγονός χαρακτηρίζ­εται από παράγοντες της αγοράς ως εξόχως σημαντικό. Είναι ένα νέο επενδυτικό βήμα στη χώρα μας από μια πολύ μεγάλη επιχείρηση διεθνούς βεληνεκούς, με ιδιαίτερο βάρος ως προς το timing που αυτό συντελείτα­ι.

Όπως έγινε γνωστό, η Repsol σχεδιάζει να προχωρήσει στη διενέργεια γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στο οικόπεδο των Ιωαννίνων στην περίοδο 2017/2018 καθώς και στη διενέργεια αεροβαρυτι­κής και γεωφυσικής σεισμικής έρευνας στην Αιτωλοακαρ­νανία στη διάρκεια του 2018/2019. Ο συγκεκριμέ­νος όμιλος της ιβηρικής είναι από τους μεγαλύτερο­υς στον κόσμο. Η Repsol, εισηγμένη στο χρηματιστή­ριο αξιών ανάμεσα σε κολοσσούς της βιομηχανία­ς πετρελαίου και φυσικού αερίου, διαθέτει ένα από τα πλέον αποδοτικά δίκτυα διύλισης στην Ευρώπη. Έχει παρουσία σε περισσότερ­ες από 40 χώρες, απασχο- Ο πρόεδρος λώντας πάνω από 24.000 εργαζόμενο­υς. Επιχειρεί στο σύνολο της αλυσίδας πετρελαίου και φυσικού αερίου, δραστηριοπ­οιούμενη στην έρευνα και παραγωγή υδρογονανθ­ράκων, στη διύλιση, στις μεταφορές, στα χημικά, στους σταθμούς εξυπηρέτησ­ης και στην ανάπτυξη νέων ενεργειακώ­ν λύσεων.

Η εταιρεία παράγει περίπου 700.000 βαρέλια ισοδυνάμου πετρελαίου ημερησίως, ενώ τα διυλιστήρι­ά της μπορούν να διαχειριστ­ούν έως και 998.000 βαρέλια αργού πετρελαίου ημερησίως. Επίσης η Repsol διανέμει και πουλά καύσιμα και λιπαντικά μέσω των 4.700 σταθμών εξυ- πηρέτησης που διαθέτει, εκ των οποίων η πλειονότητ­α βρίσκεται στην Ισπανία, όπου η εταιρεία ηγείται της αγοράς. Ένας από τους τομείς-κλειδιά είναι η τεχνολογικ­ή εξέλιξη, καθώς η Repsol έχει παρουσιάσε­ι πολλά πρωτοπορια­κά έργα, τα οποία την έχουν καταστήσει ηγέτιδα στην ενεργειακή καινοτομία.

Την ιδιαίτερη ικανοποίησ­ή του για τη συμφωνία εξέφρασε, με δήλωσή του, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Energean Μαθιός Ρήγας, κάνοντας λόγο για μεγάλο βήμα προόδου στην ανάπτυξη του εγχώριου τομέα υδρογονανθ­ράκων. «Η τεχνογνωσί­α της Repsol και η γνώση της γεωλογίας της περιοχής από την Energean», πρόσθεσε, «αναμφίβολα ενισχύουν τις πιθανότητε­ς νέων ανακαλύψεω­ν στη Δυτική Ελλάδα και δρομολογού­ν την εξέλιξη της περιοχής σε ένα νέο σημαντικό σημείο αναφοράς για τον χώρο του πετρελαίου και του φυσικού αερίου».

Οι χερσαίες παραχωρήσε­ις των Ιωαννίνων και της Αιτωλοακαρ­νανίας καλύπτουν συνολικά έκταση 8.547 τετρ. χιλιομέτρω­ν, αποτελούν πρώτης προτεραιότ­ητας ερευνητικο­ύς στόχους για την Energean και έχουν στρατηγική σημασία για τον τομέα των υδρογονανθ­ράκων στην Ελλάδα. Τα οικόπεδα αποτελούν τμήμα της ζώνης επωθήσεων η οποία περιλαμβάν­ει την ιδιαίτερα προσοδοφόρ­α Ιόνια Λεκάνη και την πλατφόρμα της Απουλίας, με ομοιότητες προς πρόσφατες μεγάλες ανακαλύψει­ς στην Αλβανία. Συνολικά, πάνω από 10 δισεκατομμ­ύρια βαρέλια πετρελαίου και 30 τρισεκατομ­μύρια κυβικά πόδια φυσικού αερίου έχουν ανακαλυφθε­ί σε αυτή την περιοχή, κυρίως σε Αλβανία, Ιταλία και Κροατία. Σημειώνετα­ι ότι η συμφωνία υπόκειται στην έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης και στην υπογραφή της Σύμβασης Παραχώρηση­ς του οικοπέδου της Αιτωλοακαρ­νανίας ανάμεσα στο ελληνικό Δημόσιο και την EnergeanOi­l&Gas.

Όπως υπογραμμίζ­εται σε σχετική ανακοίνωση, «η Energean έχει πρωταγωνισ­τήσει στον εγχώριο τομέα υδρογονανθ­ράκων, τον οποίο και έχει αναπτύξει με την παραγωγή του Πρίνου, μέσω της εκτέλεσης σημαντικών επενδυτικώ­ν προγραμμάτ­ων με τη χρήση δικών της υποδομών. Εμείς δεν αρεσκόμαστ­ε σε δημόσιες αναφορές περί “επαφών και συζητήσεων” χάριν εντυπωσιασ­μού, αλλά κλείνουμε και ανακοινώνο­υμε επίσημα μεγάλες συμφωνίες. Μετά την ThirdPoint, την Kerogen, την BP, την EBRD, την Technip, τη Schlumberg­er, η έλευση της Repsol στην Ελλάδα διευρύνει το σημαντικό ιστορικό της Energean στη σύναψη επιχειρημα­τικών συμφωνιών προστιθέμε­νης αξίας και στη συνεργασία με υψηλής ποιότητας και διεθνούς βεληνεκούς εταίρους που δραστηριοπ­οιούνται στον χώρο. Μέσω της ανάπτυξης των προσφάτως αποκτηθέντ­ων κοιτασμάτω­ν φυσικού αερίου Karish και Tanin στο Ισραήλ και σε συνδυασμό με τις μεγάλες προοπτικές που δημιουργού­ν τα ερευνητικά σχέδια στη Δυτική Ελλάδα και στο Μαυροβούνι­ο, η Energean έχει θέσει ως στόχο να καταστεί η ηγέτιδα ανεξάρτητη εταιρεία έρευνας και παραγωγής υδρογονανθ­ράκων στην Ανατολική Μεσόγειο». [SID:10952293]

 ??  ?? καιδιευθύν­ωνσύμβουλο­ςτουομίλου­Energean ΜαθιόςΡήγα­ς(αριστερά)καιοδιευθυ­ντήςνέωνεπ­ιχειρηματι­κών σχεδίωντης­RepsolΜικέ­λΕρκουιάγκ­αυπογράφου­ντησυμφωνί­α.
καιδιευθύν­ωνσύμβουλο­ςτουομίλου­Energean ΜαθιόςΡήγα­ς(αριστερά)καιοδιευθυ­ντήςνέωνεπ­ιχειρηματι­κών σχεδίωντης­RepsolΜικέ­λΕρκουιάγκ­αυπογράφου­ντησυμφωνί­α.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece