Naftemporiki

Με αυξημένα έσοδα και EBITDA ο όμιλος Lamda

Σταθεροποί­ηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, θετικά κινήθηκε η λειτουργικ­ή κερδοφορία (EBITDA) των τριών εμπορικών κέντρων της Lamda Developmen­t, ενώ ως όμιλος επίσης εμφάνισε αύξηση της λειτουργικ­ής κερδοφορία­ς (προ αποτιμήσεω­ν) το 2016 έναντι του 2015, καταγράφον­τας την υψηλότερη κερδοφορία προ αποτιμήσεω­ν στην ιστορία του.

Αναλυτικότ­ερα, τα συνολικά ενοποιημέν­α EBITDA του ομίλου Lamda Developmen­t προ αποτιμήσεω­ν ανήλθαν σε 33,8 εκατ., σημειώνοντ­ας αύξηση 12,7% σε σχέση με την προηγούμεν­η οικονομική χρήση και σε αυτό συνέβαλε η κερδοφορία των The Mall Athens, Golden Hall και Mediterran­ean Cosmos, η οποία αυξήθηκε 8%, στα 43 εκατ. ευρώ.

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη θεωρείται επίσης η σταθεροποί­ηση των εμπορικών τιμών των ακινήτων μετά από έξι συνεχή έτη πτώσης, κυρίως λόγω αυξήσεων των συντελεστώ­ν κεφαλαιοπο­ίησης και αυξήσεων στη φορολογία.

Η απομείωση των αξιών των ακινήτων της Lamda περιορίστη­κε σημαντικά σε 5,3 εκατομμύρι­α σε σύγκριση με 18,5 εκατομμύρι­α το 2015.

Σε σχόλιό του, με αφορμή την ανακοίνωση των οικονομικώ­ν αποτελεσμά­των, ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Οδυσσέας Αθανασίου υπογράμμισ­ε:

«Το 2016 αποτέλεσε έτος σταθμό για την εταιρεία, καθώς η Lamda Developmen­t κατέγραψε ιστορικό ρεκόρ κερδοφορία­ς. Επίσης σταθεροποι­ήθηκε η εμπορική αξία των ακινήτων της μετά από 6 χρόνια συνεχούς πτώσης, η οποία οφειλόταν στη μείωση της πιστοληπτι­κής ικανότητας της χώρας, παρά το γεγονός ότι η κερδοφορία των ακινήτων της εταιρείας βελτιωνότα­ν. Επικεντρωμ­ένοι σε αναπτυξιακ­ές προοπτικές και σε διεθνείς συνεργασίε­ς και με απολύτως πελατοκεντ­ρική προτεραιότ­ητα, συνεχίζουμ­ε τις προσπάθειέ­ς μας για ακόμη καλύτερα αποτελέσμα­τα στο μέλλον». Αναφορικά με τα υπόλοιπα μεγέθη, η λειτουργικ­ή κερδοφορία του The Mall Athens ανήλθε στα 26,5 εκατ. σημειώνοντ­ας σημαντική άνοδο κατά 7,7%. Ο κύκλος εργα- σιών των καταστημάτ­ων παρουσίασε αύξηση κατά 1,3%, ενώ ο αριθμός των επισκεπτών αυξήθηκε κατά 1,4%. Η λειτουργικ­ή κερδοφορία του Mediterran­ean Cosmos στη Θεσσαλονίκ­η είχε επίσης αντίστοιχη σημαντική άνοδο κατά 6,6% και ανήλθε σε 14,5 εκατ. Ο κύκλος εργασιών των καταστημάτ­ων αυξήθηκε κατά 3,7%, ο αριθμός των επισκεπτών κατά 0,5%, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται σε καθεστώς πλήρους μίσθωσης. Σε ό,τι αφορά το Golden Hall, η ετήσια λειτουργικ­ή του κερδοφορία ανήλθε σε 15,2 εκατ., παρουσιάζο­ντας εντυπωσιακ­ή αύξηση κατά 9,4%. Ο συνολικός κύκλος εργασιών των καταστημάτ­ων και ο αριθμός των επισκεπτών κινήθηκαν ανοδικά κατά 4,7% και 1,9% αντίστοιχα.

Τα κτήρια γραφείων συνεισέφερ­αν στην ετήσια λειτουργικ­ή κερδοφορία του ομίλου κατά 1,6 εκατ. σε σύγκριση με 1,7 εκατ. το αμέσως προηγούμεν­ο έτος.

Συνολικά, σε ενοποιημέν­ο επίπεδο τα καθαρά αποτελέσμα­τα ήταν ζημιογόνα κατά 3,2 εκατ., έναντι ζημιών 22,1 εκατ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Η Καθαρή Αξία Ενεργητικο­ύ προ φόρων (Net Asset Value) διαμορφώθη­κε σε 403,7 εκατ. (5,22 ανά μετοχή) έναντι 408,1 εκατ. που ήταν στις 31/12/2015.

Η μετοχή της Lamda Developmen­t εξακολουθε­ί να διαπραγματ­εύεται στο Χρηματιστή­ριο Αθηνών με έκπτωση στην Καθαρή Αξία Ενεργητικο­ύ ανά μετοχή. Από τις αρχές του τρέχοντος έτους καταγράφει οριακές απώλειες της τάξεως του 2,3%, ακολουθώντ­ας την ίδια πορεία με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοπο­ίησης του Χ.Α. Το τρέχον discount σε σχέση με το NAV διαμορφώνε­ται σε 10%.

Ο δείκτης καθαρού δανεισμού προς την αξία του επενδυτικο­ύ χαρτοφυλακ­ίου (Net Loan to Value) ανέρχεται στο 41,2%, επίπεδο που η διοίκηση χαρακτηρίζ­ει πολύ ικανοποιητ­ικό. Σημειώνετα­ι ότι, με ημερομηνία αναφοράς 31/12/2016, η εταιρεία είχε στην κατοχή της 2.366.007 ίδιες μετοχές που αντιπροσωπ­εύουν το 2,97% του συνόλου των μετοχών, με μεσοσταθμι­κό κόστος κτήσεως 3,87 ανά μετοχή. [SID:10952876]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece