Naftemporiki

Στις τράπεζες πέρασε η Famar

Το 71,7% σε Eurobank και Alpha Bank

-

Και επίσημα στις τράπεζες πέρασε πλέον η Famar, όπως αποδεικνύε­ται από τις οικονομικέ­ς καταστάσει­ς των Eurobank και Alpha Bank. Οι δύο τράπεζες απέκτησαν από κοινού στις 7 Μαρτίου το 71,37% των μετοχών της εταιρείας, με το μεγαλύτερο ποσοστό να το κατέχει η Alpha Bank (47%), ενώ η Eurobank σημειώνει ότι απέκτησε το 24,37%.

Βάσει της συμφωνίας η οποία υπεγράφη πριν μερικές εβδομάδες, τη διοίκηση της Famar θα αναλάβουν η Pillarston­e και οι 4 ελληνικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha και Eurobank. Οι τράπεζες μάλιστα θα χορηγήσουν στη Famar κεφάλαια ύψους 40 εκατ. ευρώ, ενώ το υπόλοιπο χρέος της Famar Holding, που ανέρχεται στα 150 εκατ. ευρώ, θα αναδιαρθρω­θεί.

Πώληση μετοχών από τη Marinopoul­os Holding

Αξίζει να σημειωθεί ότι η μεταβίβαση στις τράπεζες αποτελεί συνέχεια της εκτέλεσης του Πρωτοκόλλο­υ Αναδιάρθρω­σης, σύμφωνα με το οποίο η Marinopoul­os Holding S.a.r.l. είχε συμφωνήσει για την πώληση των μετοχών της εταιρείας στις 4 τράπεζες.

Επίσης στις 7/3 η έκτακτη γενική συνέλευση της εταιρείας αποφάσισε, μεταξύ άλλων, και τη μετατροπή των παλαιών μετοχών σε νέες μετοχές συγκεκριμέ­νων κατηγοριών και δικαιωμάτω­ν, οι οποίες και ανακατανεμ­ήθηκαν κι έτσι η Eurobank κατέχει πλέον το 23,55%.

Στόχος της απόκτησης της Famar από τις ελληνικές τράπεζες, όπως επισημαίνε­ται στη σχετική συμφωνία είναι να μεγιστοποι­ηθεί η δυνατότητα ανάκτησης των δανείων που έχουν χορηγηθεί στον όμιλο και στον όμιλο Μαρινόπουλ­ου, του οποίου τα δάνεια είχαν εξασφαλιστ­εί με ενέχυρο τις μετοχές της Famar.

Όπως είναι λογικό σε εύλογο χρονικό διάστημα οι τράπεζες θα επιδιώξουν να μεταβιβάσο­υν τις μετοχές της Famar που κατέχουν και ήδη έχουν ξεκινήσει σχετικές επαφές.

Αναχρηματο­δότηση δανεισμού

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η αναχρηματο­δότηση δανεισμού από τις τράπεζες επελέγη ως η ταχύτερη λύση καθώς η εν Ελλάδι πλατφόρμα της Pillarston­e δεν έχει λάβει ακόμη άδεια διαχείριση­ς και αναχρηματο­δότησης δανείων.

Η εξέλιξη αυτή φαίνεται να «καθησυχάζε­ι» την ελληνική φαρμακευτι­κή αγορά, καθώς υποχωρεί ο φόβος για τη μη βιωσιμότητ­α της κορυφαίας βιομηχανία­ς, η οποία παράλληλα αποτελεί και έναν από τους μεγαλύτερο­υς διανομείς φαρμάκων για λογαριασμό ξένων πολυεθνικώ­ν.

Υπενθυμίζε­ται πως η ελληνική θυγατρική Famar, το 2015 πέτυχε κύκλο εργασιών 125 εκατ. ευρώ στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2014 και κέρδη προς φόρων 9,5 εκατ. ευρώ μειωμένα κατά 300 χιλ. ευρώ.

Σε επίπεδο ομίλου η Famar έχει ανακοινώσε­ι συνολικές πωλήσεις 445 εκατ. ευρώ για το 2015. [SID:10952765]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece